Hur nära väg?

5k läst  3 svar

 1. B
  Medlem Nivå 6
  Vad gäller för minsta avstånd till väg när man planerar att bygga nytt? Vår tomt ligger i anslutning till en liten "byaväg" dock är den asfalterad. Har hört olika bud om detta och blev lite orolig när jag hörde något om 12 meter.

  Tack på förhand!
   
 2. G
  Medlem Nivå 2
  12 m(ibland är det 30m) gäller för allmänna vägar utanför detaljplanelagt område. Går det en enskild väg utanför din fastighet så finns det egentligen ingen lag som styr, men man brukar vilja hålla minst 4,5 m till tomtgräns mot väg. Och skall du bygga inom planlagt område så styr detaljplanen.
   
 3. B
  Medlem Nivå 6

  hmm

  12 m från närmaste delen av huset till vägen alltså? I så fall blir det mycket svårt att anlägga ett hus på vår tomt. Ligger flera hus efter samma väg som på sin höjd ligger 5-6 meter från denna väg, men dom är å andra sidan byggda för många år sedan. Finns det undantag för detta med 12 m?
   
 4. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Om din tomt ligger inom detaljplanerat område så kan du lätt rekvirera detaljplanen från kommunen och läsa vad som gäller. Om tomten ligger utom detaljplanerat område så bör man titta på de andra husen i grannskapet. Ligger dessa närmre vägen så borde även ditt hus ligga på samma sätt. I annat fall skapar det asymmetri i landskapsbilden.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: