Byggahus.se

Hur mycket ström/effekt (ej energi) drar ett halvstort kylskåp?

 1. dstahlberg
  Medlem Nivå 1
  På sommarstugan finns ingen ström, så jag tänkte att man borde kunna använda en växelriktare från t ex Clas Ohlson med batteri och ett normalt halvstor kylskåp från Elgiganten för att hålla ölen kall :beer: Har titta på gasol och 12/24-volts kylskåp men de verkar lite dyra.

  Det verkar svårt att hitta i broschyrer vilken effekt eller ström som ett normal halvstort kylskåp drar under gång. Troligtvis är det också en strömspik när det startar.

  Är det någon som vet eller vågar sig på en gissning?
   
 2. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
 3. dstahlberg
  Medlem Nivå 1
  Toppen! Tack Demmpa, du googlar bättre än jag:)

  Jag har hört att starteffekten kan vara 5-10 ggr så hög för motorer, så kanske de 10 A uppsäkring de rekommenderar är rätt. Dyra växelriktare blir det dock...kanske får hitta en bättre lösning.
   
 4. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Jag googlade inte, jag gick in på en tillverkares hemsida, klickade mig vidare till vitvaror - kyl/frys - kyl.
   
 5. S
  Medlem Nivå 7
  Tänk på att den skenbara effekten kan vara högre än den aktiva när det gäller motorer. För att få fram driftströmmen duger det alltså inte att dividera wattalet med spänningen.

  Sedan är, som tidigare nämnt, startströmmen ofta avsevärt högre än driftströmmen för kylar, något som kan ställa till problem för en del växelriktare.

  Tyvärr har jag inga siffror :confused:
   
 6. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Ett termoelektriskt kylskåp (exempel från Biltema) kanske kan fungera?
  Ingen höjdare på nedkylning men klarar att hålla redan kylda varor kalla.
   
 7. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Nej, dessa drar ohyggligt med ström, så de är ingen höjdare om man inte har generatorn gående, dvs som i en bil/lastbil.

  Istället så skall TS ha motsvarande men med kompressor. Båtmarknaden har allt som behövs, exv. http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=48074 . Det finns många andra och säkert bättre, men då kostar de mer.

  Så räkna med 3000:- för bara kylboxen. Den går dessutom att driva på 230V och räcker gott för öhl osv.

  Vill man driva den mer permanent så kompletterar man med solpanel efter tycke och smak, säg 50-80W för mellan 700:- (http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=70219) och 1150:- (http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=70219) och en regulator, helst av MTTP-typ, exv (http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=70597) för 800:-

  Kylboxen drar ungefär en ampere i medeltal (alltså 1 Ah/h som de skriver i manualen...) Solpaneler har ungefär 20W/m² i årsmedel, så en 80W panel räcker ungefär för att driva kylboxen dygnet runt hela året. En 50W panel borde räcka på sommaren, särskilt om man kan leva med att inte ha garanterad kyla regniga somrar, iaf inte utan att köra bilen på tomgång för att ladda batteriet då och då.

  Jag har precis den boxen, 100Ah batteri och 80W solpanel på båten, och vi har aldrig brist på ström. Men vi kör inte boxen på natten, eftersom den låter för mycket då. Om den är full, så håller den ändå 10-12C⁰ på morgonen, så ingen katastrof.
   
 8. P
  Medlem Nivå 10
  Erfarenheten från strömavbrotten i norra Järva (Kista, Stockholm) för ett tag sen (2002-4 ?, tänk vad tiden går...) är att kyl/frys drar så stora startströmmar att ett 900W bensinelverk, har stora problem med att få igång kompressorerna, men sen när de snurrar drar de inte mer än 1-200W...
   
 9. dstahlberg
  Medlem Nivå 1
  Denna tråd kanske är saligen insomnad, men jag ville komplettera med en länk till startströmsbegränsare hos Conrad. Fortfarande tänker jag lite i banorna batteri(12V) -> inverterare(230V) -> startströmsbegränsare -> kylskåp(av standardtyp). De 230V kan också användas till annat, hade jag tänkt.

  Tack alla som engagerat sig och svarat!