Byggahus.se

Hur mycket bättre är nya bergvärmepumpar?

2k läst  31 svar

 1. janwide
  Medlem · Nivå 8
  Installerade bergvärme 2007 så pumpen har ju jobbat på ett bra tag nu. Hur mycket effektivare är en ny pump? Är det ens värt tanken att byta eller kör man på tills den gamla rasar?
   
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Att byta en fungerande värmepump är ren kapitalförstöring.
   
 3. Scouten
  Byggveteran · Nivå 7
  Du räknar inte hem bytet i förtid för en ny pump, om inte den gamla ställer till problem, så låt den gå livstiden ut!
   
 4. janwide
  Medlem · Nivå 8
  Det verkar råda enighet om att köra tills pannan ger upp. Så, så får det bli. Men hur mycket effektivare är en ny panna?
   
 5. E
  Medlem · Nivå 8
  Den största skillnaden idag mot 2007 är väl att de flesta tillverkare har en modell som är varvtalsstyrd och således kan du köpa en pump som täcker 100% av huset energibehov och vara hyffsat säker på att elpatronen aldrig behöver stötta.

  Reglerdatrorerna har om möjligtvis blivit lite smartare.
   
 6. J
  Medlem · Nivå 9
  Kräver en djupare analys och data från nuvarande anläggning. Ny värmepump kräver mindre drivenergi då COP har förbättrats, men om djupet på borrhålet är otillräckligt för den nya pumpen måste el-patronen ersätta den minskade drivenergin för att hålla lika varmt inne. Ny värmepump och nytt djupare (eller ett extra) borrhål med 100% energi- och effekttäckning sparar mest energi men kostar en hel del.
   
 7. janwide
  Medlem · Nivå 8
  Jag får inte ihop att en effektivare värmepump skulle kräva ett djupare hål. Borde det inte snarare vara tvärtom? Jag kanske har fel, men en förklaring runt detta vore intressant.
   
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 20
  En effektivare pump tar mer energi ur marken och mindre från elnätet.
  Enkelt.

  Protte
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 9
  Lite förenklat så har en gammal värmepump ca COP 3 och en nyare COP 4. Om värmepumpen ska ge 8 kW värme behöver den gamla drivas med 2,67 kW el och tar resten, 5,33 kW, från berget. Den nya värmepumpen som också ger 8 kW drivs med 2 kW el och tar 6 kW från berget. Om det är samma borrhål ökar alltså energiuttaget per meter ur berget. Detta gör att temperaturen på köldbärarvätskan sjunker och kan bli för låg vilket ger sämre COP för den nya värmepumpen. Borrhålet ska vara dimensionerat för minst den effekt man tänkt ta ur berget. Behövs en djupare analys för att kunna svara på första frågan. På varmepumpsforum.com finns det ett antal experter på bergvärme som brukar kunna räkna bra "mellan tummen och pekfingret" om det finns uppgifter om nuvarande anläggning, borrdjup, grundvattennivå, husstorlek, byggår, energiförbrukning och ort etc.
   
 10. janwide
  Medlem · Nivå 8
  Min bergvärmepump har aldrig gått på elpatron. Då borde hålet räcka för en effektivare pump. Och resultatet bli lägre elförbrukning. Eller?
   
 11. J
  Medlem · Nivå 9
  Ja om det är noll timmar el-patron i historiken så ser det ju bra ut! De (experterna) brukar även vilja veta köldbärarens inkommande och utgående temperaturer när värmepumpen går för fullt i februari då det antas att belastningen på borrhålet är som störst.
   
 12. J
  Medlem · Nivå 10
  Borra för en 9 kw och sätta i en 7,5 kw är det bästa då VP inte kan kyla ner hålet till max, VP kommer alltid att ha varm brain
   
 13. janwide
  Medlem · Nivå 8
  När vi borrade vårt hål vet jag att vi tog i extra med djupet för att ha för framtida behov på entreprenörens inrådan. Ett gott råd med andra ord!
   
  • Laddar…
 14. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Verkningsgraden är inte särskilt mycket högre på en ny pump jämfört med en 10-12 år gammal. Själva kylprocessen är densamma så den stora skillnaden är dels bättre reglering, energisnåla cirkulationspumpar, etc runtomkring och dels att man dimensionerar annorlunda nu vilket ger mindre tillskott.
   
 15. H
  Medlem · Nivå 11
  Eller 120%, hur kan man ens tänka på att byta ut nåt som funkar i förtid? En bil kanske..

  Vet de som har bergvärmepumpar som gått 15år med endast mindre handpåläggning..