Hur monterar/kopplar jag ett antennuttag?

29k läst  2 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Ytterligare en byggare som bara fick hål i väggarna och inga kontakter mm. Jag är dock väldigt tacksam att alla kablar var dragna. :)

  Det jag inte har lyckats ta reda på är hur jag praktiskt kopplar mitt antennuttag. Antenndosan är med 3 hål. Jag skulle bli jättetacksam om någon kunde beskriva det, hänvisa mig till en beskrivning eller än hellre en bild.

  Hälsningar, Camilla
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Nu finns det antennuttag av ganska varierande utörande. Men åtminstonde på några fabrikat så sitter det en skruv på "framsidan" dvs direkt under plastlocket, som "öppnar" en liten lucka som man skall klämma fast sladden med. Under den finns det en skruv att sätta fast mittledaren i. Det brukar finnas 2 sådana anslutningar, en för inkommande signal och en för utgående till nästa om man har fler TV uttag.

  En antennsladd är ju en koaxialkabel, det betyder att det finns en mittledare i den, utanpå den ligger det ett relativt tjockt plastskikt, och utanpå det ligger det en skärm, som antingen består av metallfolie, eller metallfolie och flätad koppartråd. Ytterst en isolering.

  För att skala en antennkabel så börjar man med att ta bort ytterisoleringen på en sträcka av av ca 3-4 cm. Det kan vara knepigt att göra utan att skada skärmen innanför. Jag tycker att dte går bäst genom att knippsa med en vass sidoavbitartång. Man nyper många gånger med spetsen i plasten runt kabeln, drar sedan av isoleringen. Därefter drar man skärmstrumpan (om det finns strumpa av koppartråd) bakåt och tvinnar den runt nedre delen av den skalade sträckan.

  Sedan skalar du fram mittledaren på liknande sätt, se till att ca 1- 1,5 cm av skärmen blir kvar synlig. Måtta in den skalade delen i kontakten så att skärmen kan klämmas fast när "luckan" åter skruvas fast och mittledaren skall nå fram så den kan klämmas in i sitt fäste under luckan. Anpassa längden på mittledaren och den synliga skärmen så att det ser bra ut. Kontrollera mycket noga att ingen del av skärmen ligger i kontakt med mittledaren någonstans.

  Skruva ihop. Lite beroende på vilken typ av uttag du köpt så kan du behöva montera ett slutmostånd också. Uttagen är gjorda för att man skall kunna koppla en kabel vidare till nästa uttag osv. det brukar finnas en symbol för var inkommande kabel skall anslutas och var utgående skall sitta. Om man inte har fler uttag att kaskadkoppla på det här viset så skall man montera ett slutmostånd på utgående anslutning. Vissa uttag säljs som sista uttag med inbyggt motstånd andra dosor säljs med medföljande motsånd som man monterar vid behov, ytterligare andra måste kompeltteras med motstånd som säljs separat.
   
 3. O
  Medlem Nivå 1
  Tack Tack Tack Tack!!!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: