Byggahus.se

Hur många downlights bör man ha i ett 4kvm.badrum

 1. A
  Medlem Nivå 7
  Hej,

  Vi renoverar badrummet och maken vill ha downlights. Försöker beräkna hur många man bör ha. Någon som vet ett bra sätt att tänka?
   
 2. C
  Medlem · Nivå 18
  Jag tänkte ljusflöde (lumen), spridningsvinkel och ev. skuggbildning när jag funderade på samma sak i mitt badrum.
  Ett bra riktvärde är väl ca. 200 lumen per kvadratmeter. Jag ville ha en jämn belysning och ingen "effektbelysning" så jag valde armaturer med bred ljusbild och bestämde mig för en ljuskälla per kvm. Så här i efterhand konstaterar jag 1) att det var mycket mer än tillräckligt 2) jag gjorde en liten miss där en armatur sitter ganska rakt ovanför takduschen så det blir lite reflektioner i taket. En bagatell, men det visar hur viktigt det är att ha koll på var all inredning hamnar när man placerar ut ljuskällorna. Även öppna skåpluckor och liknande. Man bör väl också undvika att placera en ljuskälla för nära en vägg om man inte är ute efter någon speciell effekt.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem Nivå 7
  Tack för tipsen. Nu blir det till att tänka rejält
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det räcker med en för att uppnå tillräckligt med ljusstyrka (lux på upplysta ytor).
  (Då talar jag inte om en som är på 1W och ger 100 lumen, men om vi snackar en LED spot/down-light på ca 5-7W så kan det gott räcka.

  Men endast en räcker troligen inte för att slippa en massa tråkiga skuggor, så ni behöver troligen minst 2.

  Ska det vara som allmänljus så ska ni välja downlights med ganska stor strålvinkel, minst 60°.
  Sen ska ni även bestämma er för ljusfärg. 2700K motsvarar det ganska gula ljuset från forna tiders glödlampor, 2200K är mer åt stearinljushållet.
  3000K motsvarar ungefär halogen-spotlights, 6500K (ungefär) är dagsljus mitt på dagen, det beror på om det är mulet och lite sånt.

  De flesta vill ha och väljer 3000K eller 4000K.
  3000 för lite gulare mysigare ljus, 4000K för mer vitt ljus, (mindre gult och rött, mer blått i ljuset).

  Kolla även Ra-index, ju högre desto bättre färgåtergivning.

  Tyvärr är det dock svårt (omöjligt!) att veta exakt hur ljuset blir, för K och Ra säger inte allt. Två ljuskällor med identiska värden kan ändå upplevas ganska olika.

  Malmbergs MD-99 tycker jag är en bra spot, till utmärkt pris för sådant här bruk, ifall man vill ha 3000K
  https://www.elbutik.se/product.html/malmbergs-downlight-md-99-led-5w-vit500ma-ip44
   
 5. P
  Medlem · Nivå 10
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Verkar inte så tokiga alls.

  Man får bara tänka på att då blir det en starkströmsinstallation hela vägen fram till spotarna, så att man väljer rätt ledningar och rör/slang om det behövs. Och gör allt annat korrekt i det avseendet.

  Med strömdrivna spotar får man ju iofs samma "problem", bara något lite avgränsat.
   
 7. A
  Medlem Nivå 7
 8. andr.ljung
  Badrumsbyggare · Nivå 12
  I vårt lilla badrum (där jag sitter just nu!) har vi nyligen satt in 2x5w som lyser upp hela rummet väldigt bra! Så pass bra att min sambo föredrar att bara använda belysningen i spegeln...

  Rummet är ca 3kvm och rektangulärt så det passade bra med två. Beroende på form tror jag det borde bli bra med 2-3 st!

  Mvh Andreas
   
 9. A
  Medlem Nivå 7
  Låter bra
   
 10. Paul-Staffanstorp
  Medlem · Nivå 17
  Den missen är du inte ensam om så numera blir det hellre bara 2st för symmetrins skull om badrummet är kvadratiskt för jag tycker själv det ser dumt ut med 3st och att det "saknas" en över duschhörnan.

  Har tänkt prova att köpa mattsvart folie att klistra på takduschens ovansida men inte hunnit ännu. Kan fungera för att minska reflektionerna tänker jag. Testa gärna och återkom hur det gick. ;)
   
 11. J
  Medlem · Nivå 18
  När jag läser här så känner jag mig som en junkie..

  Räknar jag med spegeln så kommer jag ligga på 813lm/kvm :crysmile: utan spegel då blir det ca 400lm/kvm. Thank god for Dimmer :rofl:
   
 12. C
  Medlem · Nivå 18
  Nä, jag kan tänka mig det.
  I mitt fall är rummet rektangulärt med handfat i mitten, dass till höger och dusch till vänster, så rummet har tre rätt distinkta tredjedelar på ca. 1 m² vardera. Dusch-delen är avdelad från resten av rummet med en nischvägg med fast ram och skjutdörr, som också potentiellt reflekterar/skuggar ljus.

  Så egentligen hade jag kanske inte så mycket val än att klämma in en armatur i duschen. Takduschen är bågformad, så det blir ändå ett avstånd på ca. 20-25 cm till ljuskällan, så inget stort problem och inget jag tänker göra något åt. Möjligen hade jag kunnat förskjuta placeringen av armaturen lite åt något håll, men det hade brutit symmetrin och kanske sett konstigt ut(?)

  Så det är mer det att det blev en oplanerad överraskning.
   
  Redigerat 3 maj 2019 08:06
 13. B
  Medlem Nivå 9
  Jag installerade malmbergs md99 med 3000K.

  Tycker att det ljuset är för kallt och ångrar att jag inte valde 2700K. Det blir ingen myskänsla om man jämför med belysningen ovan spegeln som är på 2700K enligt mig.
   
  • Laddar…
 14. A
  Medlem Nivå 7
  Nej va jobbigt att behöva ångra det.
  Men skönt att du skrvw det för min del jag valde nänligne 2700 just av det skälet när vi i köpte downlights I helgen. Medan maken vill haft 3000.
   
  • Laddar…
 15. B
  Medlem Nivå 9
  Då kommer ni säkert bli nöjda
  Kan ju vara värt att tänka på vad det är för effekt på lamporna. Jag installerade 7st 5w led i vårt badrum på ca 7m2 och