Byggahus.se

Hur mäta resistens och isolationsmäta golvvärmeslinga?

 1. H
  Medlem Nivå 8
  Hej

  Jag behöver en enkel guide hur jag mäster resistens och isolationsmäter en golvvärmeslinga.
  Finns det någon som vill hjälpa mig?
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  För att resistansmäta behöver du en multimeter (kan mäta resistsans R, växelspänning V ac, Likspänning V dc, och ström I ).

  För resistansmätningen gäller det att välja rätt mätområde, väljer man för lågt, så visar den oändlig resistans, väljer man för högt område så får man lägre noggrannhet. Många multimetrar ställer automatiskt in mätomreåde.

  Mätningen görs på själva slingan med strömmen bruten, och slingan skall vara bortkopplad (annars mäter man även bakvägen och får med lampor, termostaten och allt annat i huset i mätningen). Multimeter brukar man kunna köpa i bygghandeln, Kjell o company, Clas Ohlson, Jula osv. Finns för under hundralappen (köp gärna en lite bättre än så).

  Isolationsmätning är egentligen en resitansmätning, men man är intresserad att se att dte är totalt avbrott mellan skyddsjorden och slingan. Dvs. att isoleringen är intakt.

  För detta behöver man dock ett annat instrument, en isolationsprovare. Det är som sagt en resitansmätare, MEN den mäter med hög mätspänning (en vanlig multimeter lägger på typ. 5V över mätobjektet).

  Isolationstestaren mäter med 1000V (brukar gå att ställa in 250, 500 eller 1000V).

  Varför är det så viktigt? Jo om vi antar att det är en spricka i isoleringen, då ligger ändå inte själva metalltråden i kontakt med jord, som är en kopparstrumpa runt trådarna. det är et luftgap mellan. Isoleringen är ju bara sprucken.

  Lägger du då på 5V, så går det ingen ström trots sprickan, för trådarna är inte i kontakt med varandra. När du sedan tar den i drift, så ligger det ju 230V mellan slingan och jord, sprickan leder fortfarande ingen ström. Isoleringen är kanske 1mm tjock. MEN det kan uppstå en ljusbåge över sprickan, el kan hoppa genom luft (tänk på åska), man brukar säga att det kan slå 1mm per 1000V. Det gäller i Vacuum, i luft räcker det med en lägre spänning, och ännu lägre om den kan krypa över en isolerande yta.

  Du har din spricka, om 5 år så händer något med ditt tätskikt i badrummet. Det läcker vatten, då tränger det in vatten i din spruckna kabel. Och nu går det plötsligt ström ut i golvet. Du står i duschen med blöta fötter och tar i duschblandaren. Den ström du då får i dig är med stor sannolikhet direkt dödande, man har ingen chans.

  Då räddas situationen av att du har jordfelsbrytare. Men alla säkerhetssystem går ut på att man skall ha minst dubbel säkerhet. Egentligen har man trippel säkerhet, eftersom jordflätan runt kabeln kommer att leda bort strömmen och lösa ut säkringen, om den är korrekt inkopplad.

  Att ex. både jordfelsbrytaren och jordningen fallerar är vanligare än man kan tro.

  Så isolationstestaren med sin höga spänning kan få strömmen att hoppa över i sprickan, och detekterar då fel.

  Isolationstestare är lite dyrare instrument som är ovanliga i hempuls sammanhang. Jag rekommenderar att du låter en elektriker göra mätningarna. En felaktigt utförd isolationstest kan dels vara farlig (man kanske missar felet), eller så kan den höga spänningen förstöra elektronik lite varstans i huset.

  Skall du absolut göra det så har iallafall Kjell o company sålt sådana för ca. 1300kr. Det är mig veterligen enda stället där man kan köpa i "vanlig" butik. Proffsen använder instrument i 10 - 15 000 kr klassen.
   
  Redigerat 5 dec 2013 12:09
 3. F
  Medlem Nivå 8
  Följd fråga då.

  Har du ett befintligt eller ett nytt golv som du inte har lagt dit ännu?
  Ett tips när man trär ner termostaten i golvet så märk på kabeln i dosan att den är helt nere. Råkar man då dra upp kablarna så att termostaten inte längre ligger i golvet så blir det ett felaktigt Ärvärde istället för Börvärde och man värmer golvet onödigt mycket och till en högre driftkostnad. Billigare golvslinga kan evt gå sönder om den blir för varm.
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem Nivå 8
  TS frågade HUR man mäter!

  Kanske är det så att vi har fått det längsta svaret någonsin på en fråga utan egentligt svar :surprised:
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem Nivå 8
  Hehe.. läste svaret med inlevelse i alla fall men inser att jag får ringa en elektriker.
  Jag har gjutit ett badrumsgolv och var så modig/korkad att jag struntade i att mäta innan jag gjöt.
  Det körde ihop sig med vädret osv så jag blev tvungen att gjuta snabbt och hann inte mäta innan.

  Frågan är om det någonsin dykt upp att en slinga av kvalitetsmärke är trasig från fabrik. Jag har gjutit in ett tiotal och alla de har fungerat... *tar i trä*

  Har jordfelsbrytare och gummimatta mellan mina blöta fötter och elslingan. Däremot kan det ju vara kul att veta att den fungerar..
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Det finns åtminstonde en tråd här om en trasig slinga som visserligen inte dödade, (då hade det inte blivit en tråd). Den var installerad av en firma. Men de hade gjort en rad med fel. Bla. så var jordfelsbrytaren förmodigen bortkopplad. Och det var en hempulare som dog av en felinstallerad slinga för 2 - 3 år sedan.
   
 7. H
  Medlem Nivå 8
  Slingan är inte inkopplad ännu, det ska en elektriker göra. Jag hann bara inte få hit en elektriker att testa slingan innan jag gjöt. Så den kommer installeras och testas enligt konstens alla regler av en behörigelektriker. I värsta fallär slingan trasig, det vore trist för då måste jag leva utan elgolvvärme.
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Det är ingen som har tagit upp försäkrings- och garantifrågan? Jag kan inte detta, men krävs det inte att en behörig elinstallatör mäter slingan innan gjutning?
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Det blir ju iofs inte efter konstens alla regler efterssom den måste förläggas av elektriker också, om man skall vara lite petig.
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem Nivå 8
  Varför kan ingen ta upp TS huvudfråga i stället för att diskutera garantier och vem som får lägga slingan med mera?
   
  • Laddar…
 11. E
  Medlem · Nivå 23
  Ett utförligt svar har ju TS fått i #2 där finns inget att tillägga, så då kan det väl inte skada med lite kompletterande fakta.
   
 12. E
  Medlem Nivå 12
  Du isolationsmäter genom att kortsluta fas och nolla i värmekabeln.
  Sedan mäter du mellan jord och dom kortslutna ledarna.

  Klart
   
 13. P
  Medlem Nivå 8
  Äntligen,

  kompletera gärna med vilken spänning?
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem · Nivå 7
  Resistansmätningen mäts mellan värmekabelns ledare. (ej jordflätan) Rätt Ohm-värde står i installationsanvisningen.
  Isolationsmätningen mäts mellan ledarna och jordflätan.

  Borde man inte mäta 3 gånger?
  1. Innan man förlägger värmekabeln - ifall den är felaktig från fabrik.
  2. Efter förläggning, innan gjutning - ifall man råkat skada kabeln vid förläggning.
  3. Efter gjutning, innan inkoppling/driftsättning.
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem Nivå 12
  500 volt