Hur lyfta denna veranda?

10k läst  9 svar

 1. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Verandan som finns med på bilden måste renoveras. Den vilar på totalt fyra pelare framtill, en i varje hörn och två stycken på den gjutna trappan. Problemet är att alla pelarnas ändträ har stått i direkt kontakt med marken resp. trappan under väldigt många år och har nu murknat rejält vilket har fått till följd att hela verandan har satt sig framåt så att säga.

  Min tanke var att lyfta hela verandan, gräva ut under hörnpelarna, gjuta ett fundament och gjuta in en plint modell större och sedan skarva på en ny bit på pelarna istället för det dåliga ändträet.

  Frågan är bara hur man lämpligtvis lyfter och pallar upp tillräckligt för att kunna gräva ut och gjuta under. Golvet i verandan ska jag plocka bort tillfälligt så att komma åt där är ingen direkt problem men man måste ju få stöttat upp den tillräckligt långt från pelarna.

  Någon som har några bra tips? Kan det kanske till och med vara så att gjuta plintar inte är en bra idé utan att det finns andra lämpligare metoder?
   
 2. I
  Medlem Nivå 5
  vad är det för bredd på din veranda ?
  å vad kan det ungefär väga ?
  du kan ju öppna på sidorna & skjuta in en I balk som du lyfter i ändarna med domkraft se till att balken är nån meter utanför där du vill gräva, sen pallar du upp ändarna med plank som säkerhet.
  du kan kolla på en skrot om de har beg balk spännvidden samt vikten avgör dim på balk & domkraftens lyftkapacitet ,domkraft borde du kunna hyra en
   
 3. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Den är grovt uppskattat 4x2 meter. Den väger nog inte så mycket eftersom det är i princip bara ett ramverk täckt med tunn pärlspont. Det är inte isolerat och det mesta är ju glas som plockas bort.

  Problemet med att sätta en balk under är att de horisontella reglarna som man skulle lyft med balken är förankrade i pelaren där den måste bytas vilket ju gör saken lite komplicerad.

  Kan man inte på något sätt förankra en 100x100mm byggvirke horisontellt i alla de främre pelarna och sedan lyfta på båda sidor? Man behöver ju inte lyfta så mycket, det är ju mest för att säkra den medan man gräver och byter ut de skadade delarna, plus de 5-10cm som den har satt sig.
   
 4. I
  Medlem Nivå 5
  då dina pelare verkar vara dåliga så lossnar de nog när du lyfter,
  annars så lyfter du bara så att du känner att det blir lite vikt på balken sen kapar du pelarna å riktar upp det hela å ersätter pelarna
   
 5. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Det är inget fel på pelarna en halvmeter upp. Hur fäster man lämpligtvis in 10x10 regel alt. en järnbalk i pelarna? Borrar genom pelarna och sättern en M15 bult?
   
 6. M
  Medlem Nivå 6
  det skulle kunna fungera men jag tror att det kan vara lämpligare tre till fyra bult med mellanliggande bulldogbricka (en bricka med tänder åt båda hållen) sätts mellan balkarna. Stabilt. // M
   
 7. G
  Medlem Nivå 2
  Hm...vi har en liknande veranda fast där har de gjutit en platta som verandan vilar på. En platta som spruckit i tre delar & som måste bort...dessutom måste vi tilläggsisolera verandan på något sätt eftersom trappen till övervåningen går däri....hokus pokus fillijokus borde funka....hoppas jag... ;D
   
 8. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Hehe... jo, om det hade varit så enkelt och billigt...
   
 9. B
  Medlem Nivå 9
  Jag har lyft stugor och rätat upp dem några gånger.
  Köp ett antal domkrafter på Biltema t.ex. Kostar runt en hundring styck.
  Palla upp dem rejält och lyft upp med hjälp av träreglar under verandan (exakt hur du ska göra måste du klura ut och kontrollera själv).
  Kom ihåg att öppna fönstren, de kan gå sönder annars eftersom du troligen vill räta upp verandan.
  Palla upp under reglarna så att du kan ta bort domkraftarna medans du gjuter nytt och byter de dåliga bitarna.
   
 10. chrille112
  Medlem Nivå 7
  Vi har en 20x6 m lada som vi skulle behöva lyfta ca 10 cm på ena sidan. Tror ni att biltema-domkrafterna fungerar även för detta?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: