Byggahus.se

Hur löser man mörkt, svalt och tyst i ett sovrum?

1k läst  18 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har lite av en nöt att knäcka och vore tacksam för förslag - vill som frågan lyder ha det mörkt (helst beckmörkt), svalt och tyst i sovrummet. Bor i lägenhet (bostadsrätt).

  Jag har löst mörkt och tyst relativt enkelt genom att ha dubbla mörkläggningsgardiner. Problemet är bara det att jag bor högst upp i huset så även svala sommarnätter blir det väldigt varmt i lägenheten då värmen som byggts upp i huset tidigare under dagen stiger uppåt antar jag.

  Öppnar jag fönstret blir de snabbt svalt men då är det varken tyst eller mörkt längre. Vi har mekanisk ventilation i huset och det verkar vara helt okey drag i den men inte tillräckligt för att det ska bli svalt.

  Hur kan man lösa detta?
   
 2. Haba_tsutt
  Medlem Nivå 6
  Portabel AC som får gå ett par timmar innan läggdags?
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Nivå 15
  Nja, det är lite feltänkt. Värmen kan bara stiga uppåt tillsammans med luft (konvektion) så om dörren till trapphuset är stängt händer det inte. Däremot kan vinden bli väldigt varmt genom solinstrålning på taket och detta värmer upp ditt rumstak.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 9
  Behövs riktig luftkonditionering för att få det bra med tillräcklig kyleffekt. Går oftast att sätta utedelen uppe på yttertaket men det kräver tillåtelse av bostadsrättsföreningen. Kostar en slant med specialmontage.
   
 5. V
  Medlem Nivå 1
  Isolera tak och väggar inifrån så håller det värmestrålningen utifrån borta.
   
 6. Naturliv
  Trädgårdsfixare · Nivå 10
  Ibland vill familjemedlemmar ha olika mörkt och olika ljudbild vid sömn. Då kan det passa med ögonbindel och öronproppar.
  Ögonbindel.jpg
  öronproppar.jpg
   
 7. T
  Medlem · Nivå 15
  Vi ska inte raljera över TS behov. Om min partner hade dessa krav hade jag känt mig som i en grav. Som tur är kan man ha olika sovrum.
  Tillbaka till ämnet. De flesta former av AC gör oväsen, lite eller mer. Vill man punga ut en del kan man bygga ett rum i ett rum där man kan kontrollera ljud, ljus och temp mycket bättre men för detta skulle jag anlita vent-specialister av den högre klassen.
   
  • Laddar…
 8. larry78
  Medlem · Nivå 7
  Frysbox med ventilation!
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 9
  Det är bara när man startar nedkylningen av rummet som det låter och blåser. Efter en liten stund har temperaturen sjunkit och luften fräschats upp så kan den gå på lägsta fläktläge i innerdelen vilket ger en ljudnivå på ca 19 dB(A) (t.ex. Mitsubishi) och detta är knappt hörbart alls. Sommarnätter är trots allt inte så varma i Sverige så här räcker det med låg kyleffekt om natten.
   
 10. Fairlane
  Medlem · Nivå 11
  Portabel AC fungerar utmärkt, även om många säger att det inte fungerar. Den jag har hemma låter 42 (44?) dB när den går i tyst läge. Då kyler den inte så mycket men om man kylt ner rummet innan med högre effekt fungerar det bra. Haken är att du måste få bort varmluft en och en slang ut genom fönstret ger dig andra problem. Alternativt så kan du göra hål för fast anslutning, men det är ju frågan vad BRF tycker om det.
   
 11. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Man kan sova utan pyama och utan täcke
   
  • Laddar…
 12. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Tja, ska du ändå ha svalt, så kan du ju ha en portabel AC med slang ut genom fönstret — och håller fönstret öppet eller på glänt om nätterna. (Är det för varmt ute fungerar förstås inte AC:n med helt öppet fönster, och är det för kallt behövs den ju inte. Räcker det inte med att bara sova med öppet fönster?)

  Om det inte är ett alternativ kan du enkelt och billigt snickra ihop t ex en insats med nät (om problemet är mygg och sånt) eller rentav med plexiglas som du gör eget hål för AC-slangen genom, för användning sommartid. Ett par hakar i fönsterkarmen, så håller det alltihop på plats.
   
 13. Fairlane
  Medlem · Nivå 11
  Det faller på att TS förutom svalt även ville ha beckmörkt och tyst.
   
 14. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Fast då är öronproppar och ögonmask faktiskt väldigt bra. Jag gav den k. hustrun en ögonmask för ett par jular sen — det var den bästa present hon fått på länge, tyckte hon; hon använder den jämt.
  (Och säg nu inte att det är för att slippa se mitt fula nylle när hon vaknar.)
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar so far!

  Dom relativt få tillfällen då det är varma nätter/morgonar kan jag leva med att det blir varmt även i sovrummet. Det som stör mig är att det blir 25-30 grader inomhus när det kan vara 10-15 grader utomhus. Det är oftast svalt när man går och lägger sig om man låtit fönstret vara öppet så tror inte de hjälper att man kyler ner sovrummet ännu mer med en portabel AC då den effeken är borta framåt småtimmarna.

  Min förhoppning var att man kunde göra ett extra luftintag med inbyggt fläkt som trycker in utomhusluft. Vad tror ni om det? I praktiken inte helt olikt riktigt luftkonditionerning men utan kylsystem och utedel. Skulle naturligvis vara värdelöst under en värmebölja men det är inte ambitionen att lösa.

  Isolera tak och väggar lät också lite intressant? Men tak och vägar har ju redan ngn form av isolering så hur mkt mer effekt skulle några centimeter extra göra? Det blir som sagt varmt i hela lägenheten och stänga sovrumsdörren riskerar att saba ventilationen...