Byggahus.se

Hur lågt kan jag sätta ett fönster på en takkupa

 1. H
  Renoveringsnovis · Östergötland · 53 inlägg

  Hobbybyggare Anders

  Renoveringsnovis
  Hej,

  Jag håller på att bygga takkupor och framför takkuporna är det tänkt att låta taket "bara" luta 10 grader för att sänka det så man får "ner" fönsterna. Men den sista biten fram till takfoten får luta 30 grader så som resten av taket gör. Taket och kuporna kommer vara täckta av falsad bandplåt.

  I originalplanen hade jag dock tänkt ha ganska kort bit som lutade 30 grader (ca 40-50 cm) men detta blir svårt för jag vill samtidig ha fotränna och inte hängränna, viket landade i att plåtslagaren tycket det borde vara ca 80 cm med 30 grader, för att få fast alla fästen och få tillräcklig lutning på rännan. Detta gör då att taket kommer upp lite högre än vad jag tänkt och det blir ganska tajt om utrymme under fönstret ner till taket framför.

  Om jag förstod det rätt så finns det byggnormer som säger att det ska var 30 cm mellan botten på fönstret och taket under. Låter det som jag fattade den byggnormen rätt? Jag har googlat runt efter bilder på takkupor och det är väldigt sällan jag sett att det är så stort avstånd. Vad vore ett vettigt minsta avstånd. Kan jag gå ner till 5 cm?

  Jag förstod det som att det var pga snö man vill ha en marginal, men vi bor i Östergötland och det är ganska få dagar per år som snön går över 5 cm, och detta borde väll ändå avrinningen se till att det inte leder till att något vatten går in under fönstret.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Höjd under fönster.001.jpeg
   
 2. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 771 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Trä

  Medlem
  Denna fråga borde väl rimligtvis plåtslagaren svara på då det bör vara hen som ska stå för att det blir tätt, även runt fönstret.
   
 3. H
  Renoveringsnovis · Östergötland · 53 inlägg

  Hobbybyggare Anders

  Renoveringsnovis
  ja (och jag håller den diskussionen parallellt) , och det är från plåtslagaren jag fick info om 30 cm för att det var enligt byggnorm, så det är bara om de följer dessa de kan lämna garanti, men samtidigt sa han att det är många som ändå sätter lägre, så jag tänkte mer på om det finns erfarenhet här på forumet om vad som är vettig höjd. Bara genom att bedöma genom googlande så tycker jag det verkar vara vanligare med mindre än 30 cm för liknande kupor och då borde det vara jättevanligt med skador om detta är en farlig lösning.
   
 4. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 4 003 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Beror väl lite på hur väderutsatt det är, vindriktning, och hur mycket snö som normalt faller i området.
  Såhär blev det när jag renoverade en takkupa på mitt hus, inte i närheten av 30cm men med 34º taklutning. Har funkat bra i några år nu och jag är inte det minsta orolig.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2016.JPG
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.