Byggahus.se

Hur lagas betonggolvet innan vi lägger klinker?

 1. n0ir
  Medlem · 332 inlägg
  Hej!

  Vi håller på att renovera ett rum i vår källare. Det är ett äldre hus med en äldre, gjuten betongplatta och kalkstensmurar. Betonggolvet är inte speciellt jämnt men vi tänker ändå lägga klinkers i hela rummet direkt på betongplattan. Att det kommer bli lite ojämnt är OK eftersom vi inte har möjlighet att flytspackla.

  På ett ställe finns det dock en lite större skada i betongen:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3250.JPG


  Hur lagar vi bäst denna skada tillräckligt bra för att kunna lägga klinkers ovanpå? Betong? Avjämningsmassa? Cementbaserad lagningsmassa?
   
 2. E
  Medlem · 2 230 inlägg
  Ett cementbaserat handspackel är nog att rekommendera. Finns hos märkestillverkarna likväl som byggvaruhusens egna märken
   
 3. L
  Bannad · 1 067 inlägg

  Lolight

  Bannad
  Köp primer, bland med lite vatten och stryk på med pensel. Låt torka några timmar.
  En påse sandlådesand, en påse cement, blanda 1 del cement och 3 delar sand. Blanda i en murhink. Slabba på och dra av med en bräda över hålet.
   
 4. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 368 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  Kan man ju lika gärna köpa en påse cementbruk A.
   
 5. L
  Bannad · 1 067 inlägg

  Lolight

  Bannad
  Jag tror dock att de påsarna har större stenar än sandlådesand. Det finns påsar som heter "laga" som man kan använda. Men jag gillar att blanda själv.
   
 6. n0ir
  Medlem · 332 inlägg
 7. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 368 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  Du måste blanda det med sand då det bara är bindemedel. Byggmax har inget cementbruk bara finbetong som nog är lite för grovt.
   
 8. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 126 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Ska du lägga klinker i närtid, så satsa på ett lagningsbruk som ger kort brinntid. T.ex. Casco KombiRapid
   
 9. PNO
  Medlem · Roslagen · 1 530 inlägg

  PNO

  Medlem
  Först och främst - bra att du tänker laga detta innan du sätter klinker. Att försöka fylla upp gropar större än sådär en kvarts platta med fixen när man sätter klinker är hopplöst. Mindre gropar, sprickor, etc går däremot bra att dra igen samtidigt som man sätter plattorna.

  Hur djup är då ditt hål?

  Snackar vi någon enstaka cm så går det fint att göra lite kakelfix och använda som spackel. Låt det bli hårt ordentligt innan du sätter plattorna.

  Är det flera centimeter kan du använda vanlig finbetong på säck. Det är enligt ovanstående resonemang inte så noga att övergången till det befintliga golvet blir perfekt. Det räcker att det matchar resten av golvet.

  Börja med att knacka bort allt löst och borsta och dammsug rent. Eftersom du ändå kommer behöva primer innan du sätter plattorna så kan du använda den nu också för att binda ihop den gamla ytan. Låt primern torka enligt instruktion. Häll i betong och dra av så det blir jämt.

  Snackar vi 5-10cm och uppåt så är det grovbetong du behöver.

  Då det är ett gammalt golv direkt på marken som det verkar så skulle jag använda minsta möjliga mängd andra material än ren betong för att slippa fundera på hur väl de tål fukt. Kakelfix går ju inte att komma ifrån om du ska ha klinker, så det måste ju med ändå.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.