Byggahus.se

Hur lagar man ett inmurat vridspjäll?

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Har en öppen spis med en installerad kassett från roslagsspisen och nu kan man helt plötsligt inte öppna spjället i skorstenen längre. Man kan vrida på handtaget men den vill inte fastna i upprätt läge (öppet spjäll) den bara trillar tillbaks till stängt läge. Det är en liten öppning i spjället vilket gjort att man ändå har kunnat elda de senaste två dagarna, bara det att man får gå långsamt fram så att suget hinner byggas upp. Men jag vet att man inte kan köra så här en längre tid.

  Har försökt lysa in med ficklampa men kan inte se vad felet är därifrån. Tror ni man kan sätta någon metallpinne som för att hålla uppe den inifrån eller måste man knacka upp murstocken och lösa det därifrån?

  Någon som varit med om något liknande? Det är ett vridspjäll för övrigt!
   
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Vridspäll är en lucka som du öppnar och stänger kanalen i skorstenen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Vridspjall225x150_stor.png


  Kan du få upp ett metallrör/pinne så blir det enbart något provisoriskt. Bäst om du knackar loss teglet och kommer åt spjället och ser om det går att reparera eller behöver bytas.
   
 3. N
  Medlem · Nivå 12
  Det bytte vi för några år sedan, man knackade ur några tegelstenar och sen byttes spjället och så tillbaks med allt igen. Syns inget att det är omgjort. Målade om den nyputsade kåpan samtidigt.