3 480 läst · 34 svar
3k läst
34 svar
Hur länge vågar jag elda i gammal vedpanna?
Sida 1 av 3
Jag har en gammal 70-talspanna (enbart den lilla mängd vatten som ryms i pannan värms upp, ackumulatortank saknas) som jag kan värma huset med via cirkulationspump.
Nu till frågan: för kamin/öppen spis gäller ju 3-4h som maxtid för eldning för att undvika skorstensbrand. Hur funkar det med en panna, som alltså enbart eldas med ved, gäller regeln även här? I så fall har jag dessvärre överskridit det med det dubbla idag pga extremkyla...
Om det spelar någon roll: pannan är av typ järn/stål och vattentanken håller jag runt 70 C.
Nu till frågan: för kamin/öppen spis gäller ju 3-4h som maxtid för eldning för att undvika skorstensbrand. Hur funkar det med en panna, som alltså enbart eldas med ved, gäller regeln även här? I så fall har jag dessvärre överskridit det med det dubbla idag pga extremkyla...
Om det spelar någon roll: pannan är av typ järn/stål och vattentanken håller jag runt 70 C.
De är byggda för att eldas kontinuerligt.
Nej, de är byggda på samma sätt.
Om du inte har problem med vedåtgången eller oroar dig för utsläppen kan du nog elda dygnet runt månadsvis mellan sotningarna i flera år till om pannan fungerar och sotaren inte har nått att anmärka på.
Har du koll på rökgastemperaturen?M MissCookieMonster skrev:
Skillnaden är att om du eldar pannan rätt så blir skorstenen aldrig så varm som vid kamin eldning.
Med spjäll & draglucka rätt inställda på pannan så bör du ligga kring 250C i rökgastemperatur.
Vad bra! Jag hoppades att det gick bra att elda hela dagen (eftersom jag gör det när det blir riktigt kallt), men tyckte det var konstigt, eftersom sotaren inte hade något att klaga på varken på kakelungns- eller pannskorstenen.F fribygg skrev:
Hur mycket ved förbrukar du i pannan varje år?M MissCookieMonster skrev:
Nej tyvärr! Pannan är jättegammal och mycket är trasigt: finns ingen dragluckskedja och reglagen funkar ej. Det enda som funkar är termometern...men den värmer huset och är nysotad.L lat skrev:
Kosta på dig en rökgastermometer om du inte har det.
Det är ingen fara att elda kontinuerligt om rökgaserna är rimligt varma. Är det 300-400c eller liknande, ja då eldar du fel, eller har en skitpanna, eller fruktansvärt sotig panna. Då kan man ju skada skorstenen vid långvarigt eldande. Annars är det ju bara att elda på i en panna.
8m3 på en vinter låter på intet sätt orimligt mycket.
Det är ingen fara att elda kontinuerligt om rökgaserna är rimligt varma. Är det 300-400c eller liknande, ja då eldar du fel, eller har en skitpanna, eller fruktansvärt sotig panna. Då kan man ju skada skorstenen vid långvarigt eldande. Annars är det ju bara att elda på i en panna.
8m3 på en vinter låter på intet sätt orimligt mycket.
Skaffa en rökgastermometer, borra ett hål i rökröret och elda efter temp- Sen det luckorna, går att sätta en metallbit mellan för rätt luftintag. Troligtvis en överförbännare och då blir det varma gaser. Det med luckorna, när tempen är ca 240 -250 C ,sätter du en metallbit mellan så rätt drag blir.M MissCookieMonster skrev:
Då får du försöka ställa in spjäll, draglucka & sekundärspjäll manuellt.M MissCookieMonster skrev:
- Rökgasspjället ska bara vara så öppet så att en tändstickslåga dras in men inte slocknar om du håller den intill sekundärluftsluckan.
- Dragluckan ska i princip vara fullt öppen (regleras egentligen med dragregulatorn som nästan stänger den vid uppnådd önsketemp).
- Sekundärluften (övre oftast runda luckan) ska vara så öppen att lågorna knappt blir mörkröda i toppen.