Byggahus.se

Hur länge dröjer det innan dräneringen "funkar"?

 1. L
  Medlem · västra götaland · 52 inlägg

  lotlin

  Medlem
  Hej!
  Vi bor i ett hus byggt - 47 med källare.
  Det finns ju inget kapillärbrytande lager under plattan i källaren. (Man konstruerade inte hus så då).
  Så själva plattan ligger direkt på grus, sten. Vi har koll på det efter att vi bytte avloppsstammar för ca 1-2 år sedan. Då vi sågade upp nya spår och lade ner nya avloppsrör. Plattan är av cement , ca 15 cm tjock. Vi gjorde även en dränering för 2-3 år sedan och tillläggsisolerade grunden med poddrän.
  Efter rören var bytta fyllde dom med EPS-betong, sedan flytspacklade vi och har lagt 30x30 plattor på källargolvet. Väggarna har vi målat med silikatfärg.
  Problemet är att det fortfarande kommer upp saltavlagringar och fukt i fogarna på en del ställen. Speciellt under golvet dom områden som skars ut och fylldes igen. Färgen släpper även på en del ställen nära golvet på innerväggarna i källaren
  Jag hörde av någon att det kunde ta upp till 5 år innan marken under huset var torr efter en dränering.
  Finns det någon som har några erfarenheter av detta?
  Eller kan det vara så att dräneringsfirman gjort ett dåligt jobb? Det är ett företag som hållit på länge, har god ekonomi och jättebra referenser.
  Nu har vi ju ingenting i källaren som kan mögla, men det är ju väldigt irriterande att det aldrig blir torrt, trots dränering efter konstens alla regler. Ytterväggarna är torra och fina, borde också nämnas.
  Underjordisk sjö under huset?

  Lotta
   
 2. snaggletooth
  Medlem · F · 5 168 inlägg

  snaggletooth

  Medlem
  Lades dräneringen på rätt djup? D.v.s. under plattans nivå.
  Vi har själva haft samma problem i alla år (hus byggt -40, ännu sämre platta), men bara för några veckor sedan gjorde vi om dräneringen (gjord -75) och då upptäcktes att den låg över plattans nivå (för att den var påkopplad spillvattnet som inte låg tillräckligt lågt).
  Men någon förändring är svårt att se än då det är en hel del jobb kvar i källaren efter stambyte m.m.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.