Byggahus.se

Hur lägger man fall mot duschvägg med fast sida?

 1. J
  Medlem · Skövde · 169 inlägg

  Jsson83

  Medlem
  Hej!

  Jag försöker att förbereda så mycket som möjligt i vår badrumsrenovering och tycker det är lite svårt att veta hur mycket fallet kommer att bygga, så jag vet på vilken höjd jag ska förbereda fästen för toastol (vägghängd med synlig behållare), avlopp från handfat och elen för handdukstorken.

  Rummet är ca 247 cm långt och 167 cm brett och det ska läggas plastmatta på golv och väggar. Duschutrymmet blir 80 cm brett.

  Tanken är att lägga in 12 mm vattenburen golvvärme och total spackeltjocklek ska vara minst 25 mm vid golvbrunnen, så tänkte utgå ifrån denna som då blir lägsta punkt.

  Men hur kommer mattläggaren bygga fallet? Vi har inte valt entreprenör ännu så har lite svårt att fråga. Men tanken är att ta in en firma för att bygga fallet och sätta plastmattan.

  Lägger man bara ett jämt fall från dörren till vänster i bild, mot duschväggen. Och sedan innanför duschväggen ner mot golvbrunnen? Se bild 1

  Eller försöker man att lägga fall även ifrån toastol/kommod (ovankant i bild) och sedan mot duschväggens öppningsbara dörr och "runt hörnet"? Se bild 2

  Den övre duschväggen, som är fast, är ca 88 cm och dörren 80 cm. Den fasta väggen kommer ju vara tät mot golvet i nederkant, så det kommer ju inte rinna ut något vatten från duschen här, men det innebär ju också att det inte kan rinna in något vatten där, utan att det kan bli stående där om man gör enligt bild 1?

  Gör man enligt bild 2 så kommer ju golvet att luta under den fasta väggen och det blir svårt att få tätt där, eller spacklar man upp en rak "ås" just under den fasta väggen?

  Hur brukar man tänka? Det är ju rätt stor skillnad om man väljer 7 mm eller 20 mm per meter innanför duschväggen, vart man hamnar i höjd i resten av badrummet.
   
 2. Peterpettersson
  Medlem · 58 inlägg
  Alt 1, tycker att det ska vara en plan linje under vägg o dörr. Dock blir det ett ganska skarpt fall precis till vänster om brunnen.
   
 3. J
  Medlem · Skövde · 169 inlägg

  Jsson83

  Medlem
  Tack för svar. Ja det blir ju helt klart enklare när man ska sätta duschväggen. Har kollat lite noggrannare och det finns med distanser så att man kan bygga upp dörren max 15 mm på gångjärnssidan jämf mot fasta sidan. Blir fallet större kommer dörrarna sitta på olika höljd.

  Samtidigt kanske dumt om det kan bli vatten stående utanför duschen (om det nu skulle hamna där av någon anledning).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.