Byggahus.se

Hur kommer man igång?

 1. I
  Medlem · 18 inlägg

  iwarson

  Medlem
  Jag är inne på att bygga ut en vanlig suterängvilla, den är idag ca 130-140 kvm och det är alldeles för litet för oss, hur går man till väga?

  Anlitar en arkitekt?
  Hur vet man vad som är tillåtet? (bygglovsmässigt)
  vad kostar det att gygga till?

  Jag är helt grön och är bara i drömmarstadiet än så länge.... hjälp mej komma vidare :) :)
   
 2. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Hur kommer man igång?

  Hej iwarson!
  Börja med att gå till kommunen och be att få en kopia på detaljplanen för ditt område (om din tomt ligger i planlagt område förstås). På den kan man oftast se precis vad som får byggas i olika grad av detalj. Oftast anges hur många kvm eller hur stor andel av tomtstorleken som får bebyggas, hur högt man får bygga etc. Sedan kan man gå vidare till att helt enkelt ta fram skissblocket (eller datorn) och skissa, skissa skissa, fundera och fundera och så skissa igen. När man tycker att man kommit fram till en bra ide om hur man vill ha det så söker man upp en bra arkitekt som kan hjälpa till att förbättra och göra bygglovsritningar. Därefter kan det vara dags att kontakta en konstruktör som gör ev beräkningar av laster etc. Så är det "bara" att söka bygglov. ;D
  Lycka till,
  stenhus05
   
 3. J
  Medlem · 4 inlägg

  Jos

  Medlem

  Re: Hur kommer man igång?

  Eller gå till en arkitekt.
   
 4. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Hur kommer man igång?

  Jo, men att ens välja vilken arkitekt man vill anlita kräver en viss kunskap hos beställaren. Helst ska man nog tänka ut vad det är för typ av hus man är intresserad av och sedan välja en "allroundarkitekt" alt. en som "signumarkitekt" om man nu skulle kunna kalla dem så där arkitekten är helt inriktad på en viss stil/design som man genast känner igen då man ser huset. Har man inte kommit till denna punkt i sina funderingar så kan arkitekthjälpen bli en dyrköpt erfarenhet.
  mvh stenhus05
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.