Byggahus.se

hur kolla upp företag?

 1. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem
  Vart är det man kollar upp om ett företag har bra ekonomi, har för mig att det är under kronofogden men vart isåfall?

   
 2. D
  Medlem · 70 inlägg

  Digo

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  UC kan ge en vägledning. Känner du dig komfortabel med att läsa årsredovisningar så finns de att beställa från Bolagsverket.
   
 3. F
  Medlem · 68 inlägg

  frebe893

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  En bra gratistjänst som man kan använda sig av är DN Ekonomi/Företagsfakta i samarbete med UC http://bors.www.dn.se/dn/site/uc/ucsearch.page

  Även om man inte får hela bilden av ett företags ekonomiska situation ger den i alla fall en fingerhänvisning.

  Sedan finns det också ett företag som heter OBC http://www.obc.se som arbetar med samma saker som UC, men som är betydligt billigare.
   
 4. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Tack så mycket :) Det hjälpte mig en bra bit på vägen ;)
   
 5. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  VARNING:
  Lita inte på den info du erhåller. Det finns lögn, förbannad lögn och efter detta uppgifter i årsredovisningar och liknande.

  Ett ex: Är företaget du kollar inte seriöst finns det ingen chans alls att kolla dem. Sådana ägare kan agera på massor av sätt, t ex ha övertagit ett prickfritt äldre bolag, flyttat över en tidigare konkursad verksamhet till detta inför en ny förutsedd (planerad) konkurs i framtiden. Sådant är tyvärr ytterst lönsamt i Sverige för skrupelfria personer. (De kan ha bolag vilande i flera år innan de aktiveras).

  Det finns bara två sätt såvitt jag vet:

  1 Kolla upp personerna bakom bolaget ytterst noga via referenser (läs: intervjuer av flera andra kunder) etc, och övertyga dig om att de står för vad de säger. Sådant kan vara svårt

  2 Utgå från att ägarna-företaget drivs av skurkar som vill skinna dig (utan att säga något om detta till dem givetvis, eftersom motsatsen också kan gälla). Agera sedan hela tiden med detta i huvudet. Du minimerar du risken att bli lurad. Följ alltid de klassiska råden: 1. Alla överenskommelser, även de "obetydliga", ska finnas skriftligen på papper. 2 Betala aldrig något förrän du är absolut säker på att du erhållit vad som avtalats. Detta oavsett vad motparten säger (ett handskrivet papper duger gott).

  Att följa regel 2 blir jobbigare för dig själv (att se till att få papper på allting), men troligen sparar du senare både massor av tid, pengar för att inte tala om all onödig oro
   
 6. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Tyvärr är det du skriver helt rätt men dock för sent för oss.. Vi sitter redan i träsket. :'( Det e fruktansvärt mycket just nu... Det handlar om gammal ventilation som inte funkar i ett nytt hus, byggfelsförsäkring som inte var tecknad + en massa andra saker som e självklara för oss men inte för byggaren... Det ända man kan trösta sig med är att vi håller inne med pengarna som han tror att han har rätt till, vilket vi heller inte e överens om.. Fruktansvärt jobbigt sånt här när man inte kan komma överens, det tråkigaste är att huset inte är färdigt på utsidan.
   
 7. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Håller med Leo Balk helt och fullt.  Man kan dessutom kontakta skattemyndigheten i den kommunen företaget finns registrerat för att höra om de har några obetalda skatteskulder.
  Det är sällan ett bra tecken om det finns sådana.
  Hör även med konsumentvägledaren på orten om det förekommit trubbel med andra kunder.
  Kommunerna kan också ha "på känn" om det är en oseriös eller seriös byggare.
   
 8. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Det som var mycket intressant för mig att veta var när ett bolag kom i bruk och sedan "konkade" Nu har inte han jag byggt med konkursat, utan ett företag som var inblandad i vårat bygge i ett tidigare skede. Jag håller nu på att ta reda på allt som man skulle ha tagit reda på i ett betydligt mycket tidigare skede... Precis som ni säger så skulle det ha kostat oss betydligt mycket mindre bekymmer.. Så till alla Umeå byggare var noga med kontrakt om ni ska bygga med en lokal firma. För oss så kan man kan ju alltid glädjas åt att man blir ett strå vassare för varje ny sak man får lära sig.. Det tråkiga e att det kostar en massa pengar och dåliga vibbar till huset man byggt. Men det har man bara sig sj att skylla för, när man e godtrogen och lättlurad. ;)
   
 9. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Ett kompletterande sätt att få reda på info om ett företag är att inga till tingsrätten och fråga om de har någon info om företaget. En presumtiv kund till det företag rakt från helv-tet som vi använde för vår om och tillbyggnad för ett par är sedan gjorde så i somras. Eftersom vi fortfarande låg i konflikt med företaget då fick han fram vårt namn vi rätten. Han ringde oss och undrade om företaget. Vi avrådde så klart och han anlitade inte firman. Om ett företag har problem och beter sig på ett bedrägligt sätt hamnar det för eller senare i rätten så den källan till information kan vara bra att utnyttja!
   
 10. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Tipset om att ringa till tingsrätten är givetvis helt i sin ordning, men då kanske följande också bör nämnas

  Vi ska inte enbart smutskasta byggföretagen. Idag konkursar faktiskt skrupelfria lagkunniga husbyggare seriösa "mindre lagkunniga byggfirmor" för att göra sitt livs klipp och få ned sina byggkostnader. Byggherren håller bara inne betalningen med hänvisning till brister i bygget. Tvisten dras ut på tiden och det förväntade resultatet är att byggfirman sedan ska gå i konkurs, vilket inte brukar vara svårt om man är uthållig. Tanken är att konkursförvaltaren sedan ska skriva ner fordran under tvist, för denne har inte tid och råd att processa om de mindre summor (200-500 000) det oftast handlar om.

  Andra byggen, som denne seröse företagare har under uppförande, drabbas då givetvis hårt av denne byggares "stora klipp", men vem bryr sig om andra om man kan tjäna en hel årslön på sitt husbygge, bara genom att helt lagligt tvista med byggfirman ?

  Att byggbranschen är full av skurkar har  blivit den enda vettiga strategin för såväl seriösa husbyggare och  seriösa byggföretag
   
 11. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Men om man ser det procentuellt tror åtminstone jag att de oseriösa byggarna är i betryggande majoritet bland de fall som hamnar i rätten! De allra flesta som bygger hus gör det en gång i livet och är därmed i ett enormt kunskapsunderläge mot byggarna - men visst undantag finns säkert.

  Den rättsprocess som jag just genomlidit mot min entreprenör kan säkert på papperet se ut som den process du beskriver dvs vi blev stämda av entreprenören för att vi inte ville betala en "extra" faktura på 200 000 och skulle säkert för en utomstående ha sett ut som om vi gjorde detta pga att vi kallt räknade med att entreprenören skulle gå i konkurs (i vårt fall var det istället så att entreprenören hänsynslöst utnyttjade vårt kunskapsunderläge och fabricerade ihop en extra faktura som sedan användes som ett medel för att undvika konkursförvaltaren).

  För en privatperson finns det enorma risker med det förfaringssätt du beskriver som i princip utesluter alla förutom de med en mycket god ekonomi att bete sig så; om du hamnar i rätten vet du ju aldrig hur det går även om du har rätt - ännu mindre om du har fabricerat fel för att slippa betala! Blir du fälld står du för motpartens rättegångskostnader! Dessutom får du oavsett betala dina egna advokatkostnader (kursar företaget kan ju knappast det stå för dina advokatkostnader) och den kostnaden kommer ju lätt upp i det belopp du beskriver dvs 200 tkr.

  Dessutom var inte mitt råd inte bara att ringa rätten utan att via rätten få fram kontaktuppgifter till ev missnöjda kunder - uppgifter som knappast företagen själva lämnar ut!
   
 12. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Lagkunnigheten i byggbranschen, för att inte tala om laglydnaden  ;), står inte alls ens i samma världsdel, som de komplexa regelverk och lagar som vi i Sverige lagstiftat för denna. Denna enorma komplexitet drabbar både byggföretagen och husbyggarna.

  Juridisk kunskap är i byggbranschen makt (=pengar). Vissa husbyggare kan och vet vilka lagar de ska använda mot en mindre kunnig byggfirma. De vet också hur de kan tjäna pengar via detta på en mindre kunnig motparts bekostnad. Detta är vad i gällande juridik väl insatta husbyggare upptäckt. De vet att de kommer att vinna tvisten, och det faktum att motparten går i konkurs bara ökar "vinstens storlek". Detta beteende tycks ha vuxit rejält det senaste decenniet. Så båda parter utnyttjar idag den andra partens brist på kunskap enligt tesen: Den som är så dum att han låter sig bli uppskojad, får skylla sig själv.

  Däremot om två juridiskt lika kunniga eller okunniga parter ger sig in i en tvist kan bara en domstol avgöra vad som är rätt. Det vet nog de flesta, att detta kan kosta dem både hus och hem om man förlorar, hoppas jag.


   
 13. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Jag fattar inte ditt svar ::)

  Menar du byggaren eller konsumenten? ::)
   
 14. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Förloraren i en domstolstvist får betala rubbet  :)
   
 15. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: hur kolla upp företag?

  Ja visst det förekommer säkert men hur vanligt är det? Den absolut största delen av alla "blåsningar" inom byggbranschen gäller garanterat företag som blåser konsumenter och inte tvärtom!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.