Byggahus.se

Hur känslig är EKKJ för att dra upp ur jorden?

 1. N
  Medlem Nivå 4
  Har en EKKJ som legat i backen sedan 80-talet, ligger troligtvis typ 10-20 cm ner med jord och gräs över sig. Tror i princip bara att den lades på marken när det begav sig, men sedan har den såklart blivit övervuxen och fått löv, grus och annat över sig (den ligger intill en mur inteill en grusväg).

  Behöver nu gräva upp den ca 20m - är det bara att gräva fram den på ett ställe och sedan rycka och dra i den för att få upp den ur jorden resten av vägen, eller kan den ta skada? Tänker att det är riskabelt att försöka gräva fram den också ifall man råkar sätta spaden i den.

  Osäker på arean, men den är typ 15mm i ytterdiameter.

  Hur gör "yrkesmän" i sånahär lägen?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
  Gräver fram den eller troligtvis lägger en ny, i alla fall vill man inte bara dra den upp ur jorden i alla fall om det inte är väldigt porös jord.
   
 3. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Gräv och dra växelvis.
  Kabeln är tåligare än man tror.
  Protte
   
 4. M
  Medlem · Nivå 7
  Om du har lokaliserat den på ett ställe så är det ju rätt enkelt att bara följa den sen genom att gräva "sidledes". Inte lika effektivt grävande som om du bara hugger spaden rätt ner och trampar till på den, men med det djupet och den längden så borde det ändå vara hyfsat snabbt gjort.