Byggahus.se

Hur illa ute är vår brf?

 1. C
  Husägare · Skåne · 5 inlägg

  Currywurst

  Husägare
  Det verkar mer som att du är en bakåtsträvare än realist. En korrekt utförd relining läcker inte. Tyvärr så finns det klåpare även i denna bransch precis som alla andra. Som sagt relining håller lika länge som ett vanligt byte, sen att du inte verkar tro det är mer din förlust.
   
 2. P
  Medlem · gävleborg · 433 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Vill relining branschen hävda att det håller lika bra som ett normalt stambyte där man byter alla ledningar så är det nog dags att man inför garanti som återspeglar det och dags att visa exempel där det hållit 30-60 år. Det finns ju även avlopp som är uppåt 80 år gamla och felfria..
  Tills dess man bevisar livslängd så är det för många en nödlösning för att laga avlopp och fördröja stambytet.
   
 3. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 080 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Det har ju noll betydelse om försäkringsbolagen inte godkänner det som fullvärdig renovering och att det ger samma garanti som ett fullständigt stambyte.
   
  • Laddar…
 4. Nissens
  Garagebyggare · 3 523 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Det spelar inte någon som helst roll vad du är övertygad om. Det är vad försäkringsbolaget säger som gäller. Det blir dyra premier och självrisker om de inte accepterar det där....
   
 5. P
  Medlem · gävleborg · 433 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Och som sagt av flera så anser varken jag eller försäkringsbolagen jag pratat med iallafall att relining inte är lika bra som ett stambyte utan det är en nödlösning och inte alls lika bra som ett fullvärdigt stambyte där man byter till nya ledningar. i vissa fall så är även relining företagen så dyra så det blir skrämmande nära ett riktigt stambyte i kostnad..
  Så et tips till alla som ska renovera badrum byt stammar så långt man kan innan man bygger upp badrummet igen så man slipper krångla med relining som mest bara ställer till det...
  Sen får mängden problem med stopp och mängden backjobb som man alltid försöker att skylla på kunden på alla tänkbara sätt. vi har vart i kontakt med några brf föreningar där man låtit relining företagen hålla på och bilden är rätt tydlig.. dom enda som säger det är bra är folk som inte fattar vad dom pratar om eller folk som håller på med skiten som nån lurat i att det är bra...
  Relining är skräp och duger på sin höjd som nöd reparation i väntan på riktigt rep när man tar det i samband med renovering så man slipper riva fräscha ytskikt.

  Vissa företag som håller på med relining erbjuder gratis filmning av dina rör och fri offert på relining... vi tog in 4 olika såna firmor hos min bror... 3 av 4 ville relina trots att det inte fanns ett enda fel på stammarna...jäkligt seriöst.... nutidens hästhandlare..
   
 6. Nissens
  Garagebyggare · 3 523 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Tja, eller så struntar man i relining helt. Det blir ju mycket dyrare att först göra relining, och sedan dessutom göra ett stambyte... och kanske en vattenskada med grym självrisk däremellan...
   
 7. Nissens
  Garagebyggare · 3 523 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Märkligt att försäkringsbolagen tycker något helt annat...
   
 8. P
  Medlem · Stockholm · 482 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Det stämmer inte att inga försäkringar täcker relinade rör, alla försäkringsbolag gör det inte men Trygg-Hansa t.ex. gör det.
   
 9. P
  Medlem · gävleborg · 433 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Problemet som uppstår är att man har en gammal uttjänt avlopps stam som ju ofta är kass och sen har ett företag vart där och relinat om , men plötsligt om det uppstår skada så vill ju försäkringsbolaget att reliningföretaget ska lämna garanti på sitt jobb som dom oftast skyller på allt möjligt runt deras produkt...

  Dom skyller ofta på varandra och oftast står kunden där med ett försäkringsbolag som inte vill täcka skadan eftersom det är relinat och relining företaget skyller också ifrån sig så länge det på nåt vis går...och hävdar alla möjliga varianter för att få det till kundens fel..

  Så det står väl kanske inte ofta tvärnej vid en snabbkoll i vilkor men vid verkliga skador så börjar cirkusen med att allt är nån annans fel och ansvar..

  Och för en del som blandat ihop vem som är vem så är jag EMOT relining och undvker det till varje pris , enda gången man kan acceptera det är möjligen för att slippa riva ett nyrenoverat badrum vid missar där nåt spån glömt byta avloppstam först och sen bygga nya badrum osv
   
 10. P
  Medlem · Stockholm · 482 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Det låter som väldigt mycket historier utan någon direkt fakta.
  Att oseriösa hantverkare skyller ifrån sig är inget nytt men jag ser inte att det skulle vara unikt eller överrepresenterat vid relining.
  Jag har liksom svårt att se att stora bostadsbolag som Svenska Bostäder skulle använda en teknik som enligt dig bara ledde till problem. Jag har också svårt att se att de tester och utlåtande från Sveriges Tekniska Forsknings- institut (SP) och KTH som gjorts helt skulle missa målet.

  Jag tror inte försäkringsbolag har ett intresse av att lura sina kunder, hade Trygg-hansa sett att en majoritet av deras relining-relaterade ärenden slutade i pajkastning med kunden i mitten så tror jag inte de valt att täcka tekniken. Försäkringsbolag har så vitt jag vet inte något intresse i att framhäva dåliga tekniker eller få missnöjda kunder.

  Försäkringsrådgivare som jag pratat med har precis som du skriver ansett att det inte är lika bra som ett stambyte (exakt varför kunde de inte specificera) men det ansågs knappast vara en "nödlösning" som du kallar det.

  Det är ju också väldigt konstigt att kräva att relativt nya tekniker ska kunna visa upp exempel som är 30-60 år gamla, hur ska det gå till tänker du? När nya plaströr kom till marknaden fanns det då 30-60 år gamla exempel på dessa? Ärligt talat finns det väl inte ens 60 år gamla plaströr av dagens kvalité?
   
  Redigerat 7 apr 00:04
 11. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 080 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Relining har ändå funnits i typ 25 års tid så någon form av underlag borde man kunna påvisa vid det här laget?
   
 12. Nissens
  Garagebyggare · 3 523 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Det finns ju en anledning till att många bolag inte täcker det... det är knappast en tillfällighet...
   
 13. P
  Medlem · Stockholm · 482 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Jag gissar att försäkringsbolag är försiktiga, dessutom har relining fått dåligt rykte av sprutmetoden som vad jag förstått kräver väldigt mycket av hantverkaren och är svår att få perfekt. Det är olyckligt att relining med strumpa och relining med spruta buntas ihop eftersom dom egentligen inte har något med varandra att göra.

  Från KTHs rapport från 2011:

  "Relining har förekommit i Sverige i 20 år och det har hittills inte framkommit att någon utförd relining har slutat fungera på grund av ålder. Det går i dagsläget därför inte att säga hur lång livslängd ett relinat avloppssystem har."

  https://www.vvsforum.se/2011/06/reliningrapporten-presenterad/

  Så ja, underlag finns och det visar inte att det är skit utan tvärtom. Jag tolkar det som att när det inte fungerat är det för att installationen varit bristfällig.
   
  • Laddar…
 14. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 080 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Finns den där rapporten tillgänglig någonstans?
  Och de där uppföljningarna man pratar om, så här tio år senare? Något mer borde väl ha kommit då?
   
 15. Nissens
  Garagebyggare · 3 523 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Nej, försäkringsbolag går inte på rykten. De går ofta på utfall. Om relining inte är pålitligt så drar försäkringsbolagen öronen åt sig. Precis som de gör med gamla rörstammar. Försäkringsbolagen räknar på risker och sätter premier och självrisker efter det.

  Hade relining varit en pålitlig lösning så hade försäkringsbolagen naturligtvis accepterat det på ett helt annat sätt.. :)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.