Byggahus.se

Hur illa ute är vår brf?

 1. S
  Medlem · 2 inlägg

  Sveik

  Medlem
  Om du inte är med i styrelsen se till att du blir det.
  Anlita sedan professionella besiktningsmän.
  Kontakta sedan ett företag som är proffs på underhållsplaner.
  Åtgärda det akuta och se sedan vad som är mest angeläget enligt underhållsplanen.
  Var beredda på att gå igenom och revidera underhållsplanen varje år.
   
 2. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Försäkringsbolagen brukar inte bry sig om besiktningar på rörstammar. Efter att rören uppnått en viss ålder så höjer de premien och självrisken. Det brukar hjälpa Brf:en att inse att det är läge att byta rören...
   
 3. oshu
  Medlem · Stockholm · 105 inlägg

  oshu

  Medlem
  Jo, det skulle vara skönt att slippa det. Får se om de tar upp vattnet på något informationsmöte. Vem vet, det kanske byttes på 90-talet?!
   
 4. oshu
  Medlem · Stockholm · 105 inlägg

  oshu

  Medlem
  OMG! Tänk om styrelserna sagt till försäkringsbolagen att stammarna byttes -92. De senaste åren har det varit flera vattenskador o de kanske vi fick ersättning för genom försäkringen. Lär inte försäkringsbolagen nu vilja ha tillbaka självriskmellanskillnaden?
   
 5. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 076 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Våra stammar har ca 20 års ”försäkringsbar” livslängd kvar. Därav situationen och att ett delvis byte, delvis relining kan vara ett alternativ. Men det här har jag ju redan skrivit tidigare förstås. Om du hade bemödat dig med att läsa ordentligt innan du kommenterade.
   
 6. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 076 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Försäkringsbolagen brukar räkna på 50 år som schablon för livslängd på stammar.
   
  • Laddar…
 7. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Jag vet ju inte hur det fungerar om man lurat försäkringsbolagen....
  Men jag var ordförande i en Brf när vi tog beslut om att byta rörstammarna, och det var just pga kommande premie höjningar, men också att självrisken skulle höjas kraftigt ifall man fick en vattenskada...
  Kommer inte ihåg vilken ålder det var på stammarna faktiskt, kanske 25-30 år eller nåt...
   
 8. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Våra stammar??
  Jag kommenterar TS inlägg. Har du samma stammar som TS?
  Det handlar inte om försäkringsbara stammar. Om du hade bemödat dig att läsa mitt inlägg så skrev jag att försäkringsbolagen höjer premier OCH självrisker kraftigt när rörstammarna överstiger en viss ålder. De är ju fortfarande försäkringsbara... men det blir DYRT för Brf om man får en vattenskada och har gamla rörstammar...
   
 9. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Men långt innan dess höjer de alltså premier och självrisker.
   
 10. Christer G.V.
  Medlem · 110 inlägg
  Är det bytt till plast(HTA) lär de inte behöva bytas.
   
 11. C
  Husägare · Skåne · 5 inlägg

  Currywurst

  Husägare
  Ytterst tveksam till att de är i plast.
   
 12. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 076 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Ska du kommentera någon annans inlägg ska du nog inte citera mitt. Gör du det kommer jag att anta att du kommenterar det du valt att citera.

  Försäkringsbolagen justerar självrisker baserat på skadehistorik och ålder upp till vanligtvis 50 år. Har du 48 år gamla stammar och ingen historik av vattenskador så kommer man som förening normalt sett inte ha förhöjd självrisk. Har du trettio år gamla stammar och historik av vattenskador har du mer troligt förhöjd självrisk pga historiken än av åldern på stammarna.

  Sen gör såklart alla bolag sina egna bedömningar men de flesta går mycket mer på historiken än på uppgiven ålder på stammarna eftersom den är väldigt svår att verifiera.
   
 13. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Nu var det ju du som citerade mig först... :)
  Antar att du har egen erfarenhet av det? Det försäkringsbolaget vi hade i den föreningen gick på ålder, det var lätt att verifiera för rörstammarna var aldrig bytta, och byggnadsår är ju ofta välkänt.

  Några vattenläckor hade det inte varit men de aviserade höjning ändå. Kommer tyvärr inte ihåg vilket bolag det var eller hur gamla rören var.

  Jag bor inte kvar där så... men jag var ordförande i föreningen så jag är säker på hur diskussionerna gick. Så olika försäkringsbolag gör väl olika då, och de kanske ändrat sina regler?
   
 14. P
  Medlem · gävleborg · 390 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Och det anser du att du vet då? :) :) :) inte just nå partisk som dessutom verkar jobba med relining..

  Nej man kanske inte får fler år med en tydlig garanti och ja rörläggare ger garanti som du säger men även om du anser att relining företagen är duktiga som ger 10 års "garanti" så brukar det vara hopplöst att få nåt på den garantin för det är ungefär som alla andra garantier så skyller man på allt runtomkring för att kunna ta betalat en gång till när det läcker och inget är någonsin backjobb eller reliningföretagets fel..
  Det är ungefär som med tandläkaren eller veterinären. backjobb existerar knappt i verkligheten utan allt beror på alla tänkbara orsaker som kunden såklart ska stå för...

  Till på det så brukar ett riktigt stambyte hålla allt från 30-40-50-60 år innan det är dags igen och jämför man då priserna på relining som jag fått in så är det helt ointressant metod som ger mer krångel än lösningar. Jag anser relining är ett sätt att fördröja stambyte inte att göra istället för stambyte på hela lägenhetshus.
  Den är min fasta åsikt och övertygelse sen får du tro vad du vill..
   
 15. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 076 inlägg

  timmelstad

  Medlem
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.