Byggahus.se

Hur illa ute är vår brf?

 1. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 973 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  VVS i ett äldre hus kan vara komplicerat. Där jag bor sedan många år kämpar vi med att förstå allt. Vi anlitar nu en kompetent konsult för att göra en korrekt ritning och åtgärdsbedömning. Huset är äldre med delvisa byten på 80-talet som än så länge håller. Experterna säger att mycket som gjordes då är av tveksam kvalitet, så bedömningen kan bara göras för viss tid, säg 3-5 år. Kan också instämma med dem som säger att horisontella ledningar belastas mer, och även alla krökar i källaren. Som boende är det nog väl optimistiskt att tro att ledningar som är. cirka 30 år kommer att hålla för lång tid.
   
 2. J
  Husägare · 2 529 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Är ingen expert på området men vid varje årsstämma brukar man besluta om ansvarsfrihet för styrelsen. Om man kommer fram till att det är styrelsen som är ansvarig så får styrelsen låna för detta (det kanske behövs ändå). Hur det än är så drabbar det ju medlemmarna. Vid köp av lägenhet hade man ju kunnat titta i köksskåpet och där se gjutjärnsrören. Så om folk är förbannade så har de ju lite sig själv att skylla när de inte undersökt bostaden ordentligt.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · Dalarna · 3 003 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Man relinar för att köpa sig ett par månader upp till nåt år extra tid, inte som ersättning till ett avloppsbyte.
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem · Stockholm · 482 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Jasså? Källa på det?
  Reliningen vi utför lämnar 5 års garanti men räknar med att materialet ska hålla minst 50 år, det är dock svårt att sia om eftersom tekniken inte är 50 år gammal.
   
  • Laddar…
 5. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 1 819 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Det finns många olika sätt att relina, bland annat så ger en glasfiberstrumpa ett nytt självbärande rör inuti det gamla röret och bildar i princip ett helt nytt rör.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Stockholms län · 20 540 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Föreningen här fick 10 års garanti vid reliningen för typ 5 år sen.
   
  • Laddar…
 7. S
  Bannad · Vetlanda kommun · 644 inlägg

  Stego1

  Bannad
  Det finns väl en överhängande risk att man struntat i bytet av de stammarna för att hålla avgifterna nere.
  För övrigt skulle jag personligen aldrig köpa en andelslägenhet (brf) och bli slav under tveksamma styrelser, vilket inte är helt ovanligt. Många brf slarvar med underhållet tyvärr.
   
  • Laddar…
 8. U
  Medlem · Norrbotten · 171 inlägg

  ullak40

  Medlem
  Om huset är byggt 1984,är då stammarna dåliga ??


   
 9. G
  Medlem · 15 inlägg

  Greedy1978

  Medlem
  Vårt hus (BRF) byggdes 1985. Vi har gjort totalt stambyte i år. Enligt rörfirman hade våra rör sämre skick än vissa hus från 40-talet de bytt i.
   
  • Laddar…
 10. U
  Medlem · Norrbotten · 171 inlägg

  ullak40

  Medlem
  Bodde tidigare i br byggda 1984. Har bekanta som bor kvar där. Inget stambyte gjort.
  Borde de göra stambyte nu då, och om hur kan de se att det behöver göras ?


   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem · Stockholm · 482 inlägg

  pjkw

  Medlem
  De borde ta dit en firma som filmar deras avlopp.
   
  • Laddar…
 12. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 973 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Föreningen ska ha en underhållsplan. Där bör man bedöma status för viktiga installationer, som avlopp till exempel. Man gör ett stambyte för att det finns ett behov, inte för att man uppnått ett visst årtal. Det kan skilja mycket i kvalitet och även i underhåll. Status på avlopp kan man grovt bedöma av hur mycket problem man har, men det bästa är att regelbundet filma avloppen för att bedöma status. Beträffande avlopp från 80-talet har en liten andel av dessa redan bytts av olika skäl, men det finns säkert system som kan hålla 30-40 år till.
   
 13. U
  Medlem · Norrbotten · 171 inlägg

  ullak40

  Medlem
  Det är en förening med en väldigt inkompetent styrelse, tyvärr.
  Ingen som tar tag i någonting.
  Finns konstaterade fuktskador på vinden, på grund av borttagen ventilation. Det har varit så i många år. Ingen gör något åt det. Stora problem med ventilationen i lägenheterna, ingen som bryr sig. Dragiga fönster o dålig dragiga ytterdörrar. Föreningen är dååligt skött. Finns tomma lgh de tagit över då de ej gått at sälja, och mkt annat sen långt tillbaka. Det fanns en anledning till att jag flyttade!
   
 14. K
  Medlem · 14 inlägg

  Kijen123

  Medlem
  Varför stambyte? Vi har i allmännyttans hus från 70-talet i Angered inte gjort dyra stambyten men i stället gjort Relining till en tredjedel av priset. Mycket snabbare och billigare.
   
 15. J
  Medlem · 41 inlägg

  Johve

  Medlem
  Kommer man i tid är de ju lämpligt att relina men nu är ju huset från 1947 och då är ju tekniska livslängden överskriden med 20 år iaf så nog lägligt att byta. Sen är det rätt vanligt att man byter stammar från platta och upp för att sedan relina platta och ut.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.