Byggahus.se

Hur illa ute är vår brf?

 1. oshu
  Medlem · Stockholm · 108 inlägg

  oshu

  Medlem
  Hej forumet

  Jag bor i en brf som bildades för typ 13 år sedan och köpte fastigheten från allmännyttan. Våra bostäder betjänas av vardera en stam för kök och en stam för badrum/wc. I dagarna har det visat sig att köksstammar inte alls blev bytta på nittiotalet då badrumsstammarna byttes. Det är möjligt att man vid köpet visste att köksstammarna inte var bytta men att viskleken styrelse till styrelse under åren gjorde att någon fick för sig att alla stammar var utbytta. Så har det i alla fall kommunicerats till både mäklare och via hemsida de senaste åren.

  Till det kommer att styrelserna inte har skött underhållet av stammarna vilket gjort att läget nu är akut och ett stambyte planeras för i år. Om ni visste hur besvikna många medlemmar är nu!
  De som har del- eller helrenoverade kök är naturligt extra sura över att hela eller delar av kök o golv nu ska demoleras. De som inte renoverat är inte helt nöjda men de har i alla fall inte investerat pengar på felaktiga grunder.

  Hur illa är det här? Kan vår förening bli skadeståndsskyldiga för alla kök som renoverats utifrån felaktigheten från styrelsen?
   
  • Laddar…
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 521 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Knepigt att säga. Men om det är relativt många av medlemmarna som drabbas. Så blir det ju lite av att stämma sig själv. Man får gilla läget.
  Det är viktigt att styrelsen tar in juridiska råd (av priors, inte på ett forum). För hur man ev. skall återställa eller inte i de fall där är ett nygjort kök. Det kan bli lika fel åt båda håll.
  Jag tror med betoning på ”tror” att föreningen bör återställa lika i alla lägenheter. Alltså inte ta några extrakostnader i de fall man får riva något dyrt.
   
 3. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 929 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Instämmer i svaret ovan. Om det finns osäkerhet bör man söka stöd till exempel hos branschorganisationen Bostadsrätterna eller andra kompetenta. Här harva ju bara viss info så bedömningar bör tas med försiktighet.

  En förening kan och bör inte ge garantier beträffande stammarnas skick. Många stammar som byttes på 70 och 80 talet är tyvärr av dålig kvalitet och behöver bytas efter rätt kort tid. Det ör något som alla boende i Brf bör ta hänsyn till vid sina renoveringar. Utsikten att få igenom någon form av ansvar för föreningen är låga, och dessutom drabbar det ju i så fall föreningen. Föreningen har ett ansvar för att återställning görs på samma villkor hos alla. Det låter som att det är infekterat i er förening, då bör man göra det man kan för att lösa i samförstånd, en konflikt kan ge djupa spår senare.
   
  • Laddar…
 4. oshu
  Medlem · Stockholm · 108 inlägg

  oshu

  Medlem
  Förstod jag dig rätt?
  Att styrelserna sagt att köksstammarna var utbytta -92 har kanske ingen större betydelse då även stammar från -92 ibland kan behöva bytas ut.
   
  • Laddar…
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 521 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Ja -92 börjar bli längesedan.
   
 6. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 541 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  -92 är ju nästan trettio år sedan. Hade ni sagt att stammarna varit bytta för fem år sedan hade det väl varit en sak, men -92!? Har svårt att se att styrelsen gjort något större fel även om den haft fel i sak.
   
 7. tveksamt
  Husägare · Uppsala · 1 213 inlägg

  tveksamt

  Husägare
  Stammar har väl en livslängd på 30-60 år kanske, beroende på hur väl arbetet utfördes och med vilken metod/material etc.
  -92 är väldigt nära 30 år sedan så det är inte alls omöjligt att de skulle behöva bytas snart ändå.
   
 8. L
  Husägare · Skåne · 3 544 inlägg

  Leif i Skåne

  Husägare
  Man bör skilja på vatten och avlopps-stam vid diskussionen.
  Vattenstam kallvatten + varmvatten med cirkulation drar man i trapphuset in i varje lägenhet och försöker köket via rör liggande i sockeln, det syns inget i köket efteråt.
  Avloppsröret var ofta på den tiden av gjutjärn och behövs kanske inte bytas, men om det behövs så relining man befintliga med epoxi invändigt.
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · Stockholm · 481 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Inte riktigt svar på din fråga men kanske går det att slippa komplett stambyte och istället relina?
  Hur gammalt är huset (eller egentligen hur gammal är köksstammen men låter som den är original)?
  Har stammarna filmats eller av vilken anledning anses läget nu vara akut?
   
 10. oshu
  Medlem · Stockholm · 108 inlägg

  oshu

  Medlem
  Med stammen avser jag avlopp från köket. Det går i väggen mellan lägenheterna. De är med stor sannolikhet original från -47 och i så dåligt skick att de sprack när de spolades i vintras.
   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem · Stockholm · 481 inlägg

  pjkw

  Medlem
  I vår BRF med hus från 50 talet håller vi just nu på att relina delar. Hos oss gjordes ett stambyte 2006 men då sket man helt enkelt att göra något åt avloppen som går under källaren (dvs där alla avlopp tar vägen..). På en rad ställen har avloppen varit så pass trasiga att de behövt byta ut delar till plast innan relining. Trots det har det ju varit mycket mindre påverkan än om vi gjort ett komplett stambyte.
  Generellt sett brukar ju rören hålla bättre i vertikala delar och sämre i horisontella, och allra värst i böjen från vertikal till horisontell.
   
  • Laddar…
 12. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 929 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Du har fått flera bra svar här, och enkelt sagt är det så att det varierar otroligt mycket. Därför kan man inte ge några garantier. I er fastighet har man ju bytt ut flera kök på senare år. Det man då bör göra är en undersökning av det man kan notera när stammen är frilagd. Det är ju till fördel både för lägenhetsägare och förening om man kan bedöma skicket och därmed göra bästa prognos för stambyte. Detta tycks både de som bytt ut sina kök och föreningen ha missat i ert fall. Det finns ju olika möjligheter och det är bara den som undersökt detaljerna i er fastighet som vet vilket alternativ som är lämpligt i er fastighet.
   
 13. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 1 852 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Brukar man inte se om diskbänksavloppet går det i ett halvnytt plaströr ner i golvet eller om det går ner i ett järnrör?
   
  • Laddar…
 14. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 929 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Man bör kunna bedöma detta åtminstone vid en renovering. Kan ju vara bra att kolla om man gör omfattande insatser.
   
 15. oshu
  Medlem · Stockholm · 108 inlägg

  oshu

  Medlem
  Så är det säkert. Min gissning är att de horisontella rören (som @pjkw skriver) var i sämre skick än de vertikala stammarna i väggen och bara de första byttes. Då ser stammen ny o fin ut och förvaltaren får inget skäl att ingripa. Förrän det läcker som fan i källaren. Som nu.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.