Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur hitta läcka ute i samfällighet?

 1. B
  Medlem · Solna · 217 inlägg
  Tio sommarstugor delar på en vattentäkt genom ett gemensamt ledningsnät. Det har nu uppdagats att det läcker ca 2 kbm per dygn någonstans. På vattenmätaren syns hur det sipprar konstant i motsvarande takt (typ 1,5 l/min). Det har läckt åtminstone sedan oktober/november utifrån anteckningar för förbrukningen som vi har fört under hög/lågsäsong, så totalt flera hundra kbm.

  De flesta hus är tomma och har vattnet avstängt vid tomtgränsen så här års. Vi som varit där har efter bästa förmåga kollat att allas vatten är avstängt (någon ventil hittade vi inte) samt letat synlig påverkan på och kring husen utan att hitta något.

  Är det möjligt att det läcker i själva ledningsnätet utan att det märks? Kan marken svälja den mängden vatten utan att det syns? Vad kan man göra för att försöka hitta vattenläckan utan att gräva fram hela ledningsnätet? Tyvärr finns det inga ventiler att stänga för att dela av ledningsnätet för att ringa in läckan på så vis.
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 7 042 inlägg

  huggan

  Medlem
  Det kan läcka länge och mycket innan det märks i marken. Finns firmor som är specialiserade på att hitta läckor utan att gräva upp.
   
 3. Ben D
  Medlem · 56 inlägg

  Ben D

  Medlem

  Går att filma med värmekamera. Dom mäter typ tusendels grad.

  Fanns iallafall förut en dansk snubbe som utförde sånt, har själv anlitat honom när vi letade ingjutna läckor i valv hos en känd (numera nerlagd) bilhandlare.
   
 4. T
  Medlem · 3 746 inlägg
  kan ju vara att det rinner ner i en brunn någon kan ju lämnat kranen lite öppen för att minska risker för att deras vattenrör skall frysa
   
 5. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 14 750 inlägg
 6. Slumdog
  Medlem · 47 inlägg

  Slumdog

  Medlem
  Ibland har kommunen utrustning. Bjud Va-enheten på Smörgåstårta
  Kanske nån av dem som kan hjälpa till en liten stund om man frågar snällt.

  Det finns särskilda ”markmikrofoner”. Vet inte vad rätt namn på utrustningen är men den brukar bestå av en enhet (radio) som man ställer i änden man börjar sökningen ifrån och sedan går man med mikrofondelen och sätter mot marken och letar efter spolande ljud.
  Man ska då helst sätta ut nätet (spraya) så att man vet vad man ska följa och söka med mikrofonen...
  Finns säkert fler söktekniker.
   
 7. B
  Medlem · Solna · 217 inlägg
  Tack för alla svar! Vi ska se till att alla kollar sina kåkar så att vi vet att ventiler stänger som de ska (vi har också misstänkt att någon läcker och att det är kranar öppna för urtappning). Men sen låter som om vi behöver söka professionell hjälp.
   
 8. T
  Medlem · Österbotten · 473 inlägg

  Turbo_Tail

  Medlem
  2m³ per dygn är ju inte många ören i självkostnadspris, jag menar har det någon skillnad om ni hittar läckaget eller inte?

  Så länge som det inte läcker i en fastighet så är ju nog er tid betydligt mera värdefull än än några m³ per dygn. Jag antar vattenledningen ligger på frostfritt djup, så då är nog detta ett så pass litet läckage att ni nog antagligen kommer att ha svårt att upptäcka läckan med blotta ögat efter denna regnrika höst och vinter.
   
 9. B
  Medlem · Solna · 217 inlägg
  Det är inte kostnaden så mycket som begränsad tillgång på vatten som är problemet. Under högsäsong går det ca 2.5 kbm/dygn och då har vi vid enstaka tillfällen under torra somrar haft ont om vatten (vi har bufferttankar på 5 kbm så vi kan ligga över brunnens kapacitet kortare perioder men vi har nått låga nivåer i tankarna några gånger). Så ett underliggande läckage på 2 kbm kommer inte att hålla.
   
  • Laddar…
 10. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 2 044 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Som andra påpekat: ring kommunen och fråga snällt.
  Är det plastledningar, galvade rör eller annat ledningsmaterial? Hur långt är ledningsnätet?

  När jag letar läckor på jobbet använder jag ofta loggers som monteras på ventiler eller där mätaren kommer in i respektive fastighet som mäter ljudnivån. Man kan lika gärna använda en skruvmejsel och på så sätt lyssna på alla ställen där ledningen är framme och försöka lyssna sig till vart det låter mest. Problemet med en sådan pass liten läcka är att den kan vara svår att hitta då ljudnivån troligtvis är väldigt låg.

  Om det är ett ledningsnät av polyeten (pe) skulle jag lägga mina pengar på att det är en toalettstol eller kran någonstans som läcker i husen som ni inte kommer in i.

  Hittar man inget genom att stänga alla ventiler som man hittar så är det läge att ta in någon som jobbar med Läcksökning.
   
 11. B
  Medlem · Solna · 217 inlägg
  Jag är osäker på vad det är för material i ledningarna, men jag har en ritning där ledningarna är markerade som "50/40,8" för stomledningen och 32/26 för de mindre grenarna in på tomterna. Google säger mig att det verkar vara dimensioner för PEM-slang. Den grövre dimensionen täcker totalt ca 180 m i tre grenar, och från den är det bara enstaka meter 32/26 till respektive tomts ventil, med undantag för en längre 32/26 på ca 100 m för två tomter "bakom" de andra.

  När jag tittar på ritningen så upptäcker jag dock att det finns tre punkter som enligt teckenförklaringen är "avtappning" på det större ledningsnätet. Det kanske kan vara värt att undersöka om det läcker vid någon av dem. Jag känner inte till några synliga avtappningsställen så jag är osäker på vad som avses men vi får väl leta.
   
 12. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 2 044 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Då är det Pe-rör ni har. Avtappningsventilerna är troligtvis dränerande ventiler, de ska stå fullt öppna eller helt stängda.
   
 13. Slumdog
  Medlem · 47 inlägg

  Slumdog

  Medlem
  Om ni har ventiler i nätet så kan ni ju alltid försöka avgränsa var läckan är om ni har eller sätter en mätare vid pumpen. Rör sig mätaren så har ni inte lyckats avgränsa läckan ännu...
   
  Redigerat 30 jan 2020 16:19
 14. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 183 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Har alla fastigheter enskilt avlopp?
  Om ett hus har en kran öppet, borde det strömma in vatten i trekammarbrunnen hela tiden
   
 15. B
  Medlem · Solna · 217 inlägg
  Tyvärr finns inga ventiler för att stänga av delar av nätet så att vi kan ringa in läckan på så vis.

  Ja alla har enskilda avlopp så det är möjligt att man skulle kunna kolla i avloppsbrunnarna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.