Byggahus.se

Hur hitta avlopps/vattenläcka i betongbjälklag?

 1. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Bor sedan maj i ett nybyggt hus i södra Portugal. Ett stenhus med betongbjälklag. I källaren finns ett extrarum och garage.

  För ett par veckor sedan upptäckte vi att det droppade vatten från garagetaket. Detta har bara blivit värre och värre för var dag. Det är nu mindre pölar på garagegolvet, som också är en betongplatta
  Det är rent vatten som droppar såvitt vi kan se.

  Byggaren och rörmokaren har förstås varit här. Är mycket tveksam till deras metoder för att hitta läckan.

  De menar att det måste komma från något av våra två badrum som ligger rakt ovanför. Och vattnet till först det stora badrummet stängdes av några dagar för att se om droppande avtog, det gjorde det inte.

  Sedan stängdes det lilla badrummet av, droppande fortsatte. Nu igen är vattnet i stora badrummet återigen avstängt för en vecka. Men det fortsätter att droppa mer och mer hela tiden.

  Det obehagliga är att man inte vet hur mycket vatten i det, iofs tjocka, betongbjälklaget har sugit upp innan det började droppa. Och vatten kan ju rinna i bjälklaget och börja droppa på konstiga ställen.

  Vattenledningarna är rör-i-rör, går in i varje badrum som har sin egen fördelare för kallt och varmt vatten. Även köket har en egen fördelare för varmt och kallt vatten. Från köket dras vattenledningar till utedusch med avlopp, utediskbänk med avlopp, två tappkranar och utespa med avlopp i mitten av terrassen. Från stora badrummet dras vatten ut till främre terrassen till två tappkranar.

  Vi har två toaletter på detta våningsplan. WCavloppet, 75 mm, som har något slags avancerat, centralt, gemensamt vattenlås ( som förhindrar att lukt kommer upp i dusch, handfat mm.

  Att tilläggas bör att det är en våning ovanför oss. Deras avlopp måste få ner till vårt bjälklag under golvet för att gå samman och ut i gatan. När jag frågar om det därifrån kan gå någon betydelse så säger byggaren nej.

  Beskrev metoderna för att leta upp läckan, dvs koppla bort badrum för badrum. Det känns inte proaktivt.

  Bett de mäta med ett fuktmätare för att se spridningen i golv, väggar och tak. Det har de inte. Har idag krävt ätt de tar in experter för att mäta var läckan är. Kan man inte filma rören?

  Kan tilläggas att här har man inga tätskikt vare sig i golv eller väggar

  Vad kan man göra. Hur gör man i Sverige och vilka hjälpmedel/intrument/kamera använder man?

  Tacksam för all hjälp! Läckan blir bara större och större.
   
  Redigerat 29 okt 01:24
 2. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Tråkigt. Eftersom det är rör-i-rör borde man kunna blåsa kraftigt med tryckluft i rör för för för att se om det kommer upp vatten i andra änden i respektive fördelarskåp. På så vis borde man åtminstone kunna utesluta de sträckorna.
   
 3. viltfjall
  Medlem Nivå 6
  Finns vattenburen värme? Eller är det uteslutet till tappvatten. Testat att koppla in en bypass och blanda in färg av lämpligt slag?
   
 4. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Att färgmarkera vattnet låter smart, det ska jag föreslå i morgon. Nej, ingen golvvärme.
   
 5. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Förstår inte riktigt vad du menar? Blåsa tryckluft varifrån? Från respektive tappställe?

  Det finns vatten, både kallt och varmt, i alla kranar. Läckan borde ju finnas någonstans mellan fördelarskåoen och tappställena.

  Men nu börjar jag fundera på om det verkligen kan vara så. Det droppande vattnet blir bara mer och mer. Det borde vara en betydligt större läcka någonstans för trycket i alla kranar är bra. Och en läcka på RiR till nån kran borde vara väldigt liten.

  Undrar om det kan vara läckage på inkommande vatten från gatan? Men då borde det droppa på annat ställe i källaren.
   
 6. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  I morse, tisdag) kopplades varmvattnet bort för att kunna utesluta att det läcker på varmvattenrören. Avstängt till i morgon (onsdag) då borde man, i bästa fall, kunna utesluta vv-rören.
   
 7. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Det inkommande vattnet från gatan borde rimligtvis ansluta i närmaste fördelarskåp och sedan dras det vidare till nästa fördelarskåp och nästa. Dessa rör som går i betongbjälklaget mellan fördelarskåpen borde vara lite grövre rör och de är inte RiR utan borde vara vanlig pemslang. De kan kanske få ett större hål och läcka mer? En tanke bara, men visst kan det stämma?

  Samma sak med vvb. Där måste gå grövre till varje fördelarskåp för att sedan fördelade i RiR fortsätta till tappställena. Det är inga kopplingar i väggarna utan, precis som i Sverige, ett rör till varje tappställe. Låter rimligt?

  Ska genast kolla i morgon.
   
  Redigerat 30 okt 02:49
 8. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Menar att man ska pressa luft i den yttre slangen ”skyddsröret”. Finns det vatten i den så kommer detta isåfall att pressas upp till det andra fördelatskåpet.

  Lämpligen stoppar man ner en tillräckligt tunn slang mellan ytter- och innerrör och sedan tejpar tätt. Sen är det bara att blåsa i den tunna slangen.
   
 9. viltfjall
  Medlem Nivå 6
  En alldeles så liten mängd vanlig vattenbaserad målarfärg spolar man lätt rent efteråt och syns tydligt i en hink eller fritt på betonggolv. Vitt på ett ställe och rött på ett annat? Finns det flera våningar/lägenheter uppåt och/eller i sidled? Betongbjälklag kan vara hopplösa. Kan ju läcka i en lägenhet och komma fram tre lägenheter bort en våning ner :)
   
 10. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Vi bor i ett hus med fyra lägenheter, två uppe och två nedtill. Vi bor på det nedersta planet. Har en granne till höger och en ovanför. Grannen ovanför har inte varit här på nästan två månader.

  Nu har varmvattnet varit avstängt lite mer än ett dygn. Ingen skillnad i droppande, så nu vet vi iaf att läckan inte finns i vv-rören (om man inte har sån otur att det läcker från båda).

  Nästa steg är att stänga av vattnet helt i gatan vilket görs nu i kväll. Vi kunde dock använda toan men inte spola utan ha nån hink med vatten att hälla i toan. Och i morgon borde det då inte droppa något alls. OM det gör det så vet man ju inte om det är både vatten och avlopp som läcker om man häller vatten i toastolen.

  Förstår fortfarande inte riktigt hur man gör med tryckluft. Förstår den faktiska beskrivningen, men inte VARIFRÅN man trycker. Är det inte från tappstället?
   
  Redigerat 30 okt 20:59
 11. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Ni får blåsa slang för slang, åt vilket håll ni blåser spelar ingen roll.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 9
  Stäng av i gatan så får ni grepp om droppandet slutar fort. Finns en risk att det inte gör det eftersom droppandet bara är utloppet och vattnet kan finnas i en resorvar. Tänk en handtvättad tröja, den droppar rätt länge efter du tagit upp den ur vattnet. Jag tror att 24 h är allt för kort tid för att utesluta olika delar av systemet. Förgreningar är mycket troligare orsak än slangar så leta där först.
   
 13. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Vattnet avstängt i gatan sedan igår kväll. I dag droppar det fortfarande, svårt att säga om det minskat.

  Rörmokaren tänker titta i de "sifāo" (portugisiska) eller Siphon (engelska) vi har i golvet i badrummen. Det är som en avloppsbrunn fast med lock på eller ett slags vattenlås. Vattnet från dusch och handfat, vilka inte har vattenlås, går dit. De är normalt vattenfyllda och rörmokaren vill se om vattennivån sjunkit.
   
 14. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Igår trycktestade rörmokarna ALLA vv- o kallvattenrör, det är många, har fyra fördelarskåp. Man använde en enkel variant med vatten och en manometer där man kunde läsa av om trycket sjönk.

  I ett vv-rör till ett handfat i ena badrummet var det en läcka i kopplingen i väggen på röret upp till handfatet.

  Skönt, trodde vi. Men vattnet i kranen rinner nu med en extremt klen stråle. Men trots detta har det droppat med oförminskad fart från taket. Fick stänga av allt vatten i det badrummet på råd från byggaren. Så nu fungerar inte tvättmaskinen som får vatten från det fördelarskåpet. Suck!

  Också orolig för skador i vägg och tak. Det här är ägarlägenheter, (finns inga brf här) och är som vilken fastighet som helst. Så vi har ansvar för allt precis som en villaägare. Nu är det förstås en reklamation. Huset är nytt sen i maj.

  Har det stått och läckt hela tiden sedan i maj, även om det kanske läckt mindre i början, så måste det finnas hundratals liter vatten i betongen. Nästa steg måste bli att kolla upp mer exakt var det är blött och sedan ställa krav på uttorkning.

  Får tacka för hjälpen här i forumet! :D
  Nu får vi hoppas att det slutar droppa. Återkommer med fortsättningen.
   
  Redigerat 1 nov 14:40
 15. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Inget mer droppande så läckan är hittad. Stopp i kranen vid handfatet berodde på att rörmokaren slarvat lite så det kom in blånor i röret som satte igen kranen.

  Nu väntar vi på hur det är tänkt att uttorkningen av bjälklaget ska ske. Och kolla om det är blött i taket i rummet bredvid garaget.