Byggahus.se

Hur hitta akustikplattor till bra pris

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Till biorummet i källaren (betongtak...) letar jag akustikplattor/undertak till överkomligt pris. Det är dikt an montering som gäller så den bästa kandidaten hittills är Ecophon Focus B. Problemet är bara priset, 225:-/kvm, är det bästa jag hittat. Roxulls motsvarande kostar på öret detsamma (kartell?). En orsak till den dåliga prispressen är säkert att det bara är akustikföretag som har detta i sitt sortiment, inte byggvaruhusen.

  Nån som har förslag på alternativa produkter eller känner till detaljister som pressar sina priser lite mer?

   
 2. J
  Medlem Nivå 1

  Re: Hur hitta akustikplattor till bra pris

  Hejsan !

  Jag har själv försökt hitta akustik undertak till mitt bio-rum i källaren. Har också betongtak. Men jag har samma problem som du. Det är dyrt!

  Men borde det inte gå att hitta något utomlands som går att beställa på nätet. Det är kanske bättre prispress där?
  Hör gärna av dig om du hittar någonting.
  Mvh Joel
   
 3. K
  Medlem Nivå 2

  Re: Hur hitta akustikplattor till bra pris

  Har hittat ett alternativ; akustikputs. Vet inte så mycket om det än annat att det verkar ha bra akustiska egenskaper men kostar ung. som akustikplattor. Vet t.ex. inte om man kan applicera det det själv eller om man måste anlita nån för det.

  En fördel är att det skulle bli snyggare. Återkommer när jag vet mer, eller finns det nån som har mer koll på hur man använder det?
   
 4. magnusss
  Medlem Nivå 6
 5. Stommen
  Renoverare Nivå 5
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Vad är det exakt du vill åstadkomma akustiskt i rummet?

  /A
   
 7. E
  Medlem Nivå 1
 8. M
  Medlem Nivå 4
  var en gammal tråd som hittades men min tanke är att asfaltsboard borde absorbera tillräckligt med ljud och ev en matta/konstgräs fastlimmat på den eller bara måla den med färg eller om man vill så borde man få ännu bättre effekt med att spänna flis duk över det eller om man vill så limma på det
  (så får man ju bestämma om man gör ett rutmönster i taket och på väggarna eller om man försöker göra så det inte syns att det är många skivor/delar )

  http://www.byggmax.com/se-sv/Prod/PID-1002.aspx
  http://www.rusta.se/konstgras_120x200_cm_p62101033.html
  http://www.rusta.se/konstgras_120x200_cm_p62101027.html
  http://www.rusta.se/fleeceplad_solid_p50221072.html

  bara lite tankar på vad borde ge tillräckligt bra dämpning men annars så är väll andra mjukare material att tänka på men sådanna krav känns nästan onödigt höga :blushing:
   
 9. S
  Medlem Nivå 6
 10. J
  Medlem Nivå 7
  Om du vill få bort efterklang av låga frekvenser som bas osv skall du använda tjocka tunga matrial. Vill du få bort reflekterande ljud som diskant kan det fungera med olika tyger. Men det vanligaste brukar vara stående vågor i det lägre frekvensomfånget ( Basen ) och då behövs tjockare ljudabsorbenter. Ett billigare alternativ kan vara att regla upp taket och fästa stenullsisolering imellan, som sedan kläs med tyg som häftas fast på reglarna.
   
 11. J
  Medlem Nivå 7
 12. M
  Medlem · Nivå 9
  Men det rivs och byggs en del.
  Kolla med en rivningsfirma som bygger om, om du kan hämta begagnade akustikplattor
   
 13. Z
  Medlem Nivå 8
  gipsplattor med hål i funkar utmärkt dem med... Sätt typ brädor i taket...20 mm isolering och sen gyptone eller dylikt på dessa. Du kan även sätta brädor 20 mm isolering en fin bit tyg och sedan bräda in taket med ca 10 mm mellan bräderna. Detta fungerar som en helmholtsabsorbent. Dock endast högre frekvenser. Har du lite olika mått mellan brädorna samt olika dimensioner på brädorna såp har du även byggt en diffusor...
  Förmodligen rätt lågt i tak också....
   
  Redigerat 25 mar 2010 16:53
 14. J
  Medlem Nivå 7
  Var på Nordbyggmässan och hittade detta. Vädigt fina paneler som går att få i olika faner om man så vill. Vet inget om priset men det är nog inte gratis.  http://www.gustafs.com/panel/akustik__166