Byggahus.se

Hur göra med lister? Vi är oense...

 1. L
  Medlem · 16 inlägg

  Lillsnigel

  Medlem
  Hejsan,

  Vi har nyligen förvärvat en 70-tals villa som vi ska måla om invändigt, samt lägga ekparkett i. Vi är dock inte helt ense om hur vi ska göra med golvlisterna...

  Person 1: måla ALLT med linoljefärg (pga lågemission och plastfritt), det vill säga brunlaserade dörrkarmar (och fönster i framtiden), element samt omålade nya furulister. Detta för att få det enhetligt, iom att linoljefärg brukar gulna. Tilläggas ska att personen som vill detta har aldrig målat med linoljefärg innan.

  Person 2: sätta färdigmålade lister i NCS S0502y samt byta fönstren inom en femårsperiod till samma vita nyans. Sen får personen 1 måla dörrkarmarna i linoljefärg bäst hen vill.

  Då vi har ett spädbarn hemma ska vi måla dörrkarmar innan inflytt och eventuell listmålning får ske i källaren efter inflytt, så får person 1 sin vilja igenom kan det vara listlöst en kortare period. Är det ett stort problem?

  Det går dessvärre inte att byta dörrkarmarna särskilt enkelt, då de är i 70-tals design med ett litet fönster upptill.

  Har ni tips och råd kring detta vore vi tacksamma! :)
   
  Redigerat 25 dec 2019 09:58
 2. B
  Husägare · Västmanland · 314 inlägg

  basseman

  Husägare
  Det är inga problem att ha listlöst en kortare period, dock så är det risk att perioden blir längre än man tänkt sig.
  Jag kan rekommendera att inte krångla till det då ni antagligen har mycket jobb framför er. När vi köpte hus så hade vi en ambition att renovera alla fönster och måla dem med linoljefärg, det slutade med att fönstren byttes ut till nya med aluminumutsida och burken med färg ja den slängdes i somras efter att ha stått oöppnad i färgskåpet i nästan 10 år.
  Vita golvsocklar får ofta svarta märken av dammsugare och småbarn och därför kan eksocklar vara ett tåligare alternativ då ni har valt ekgolv.
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 929 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Nojja lite mindre och måla med en vanlig färg.
   
  • Laddar…
 4. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 411 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Linolja är en vanlig färg.

  Det är bara att måla på. Linoljefärg är mkt enkel att måla med. Måla tunt, tunt, tunt, i flera omgångar, dvs tills det täcker. Ju tunnare färglager, desto fortare torkar det. Normalt brukar man ha lite terpentin (balsam) i, särskilt första strykningen. Det är dock inte nödvändigt.
  Det är jätte-enkelt, bara provmåla så kommer du att märka vad som fungerar och vad som inte fungerar.

  Annars går det såklart också att använda ngn modern färgvariant. Emissioner från färgen är förmodligen försumbara jämfört med nya parkettgolv...

  Färdigmålat är snabbt och enkelt, men skitfult. (Ursäkta den rena svenskan... :oops: )
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.