Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur gör man med takpappen i framkanten på ett pulpettak?

 1. W
  Medlem · Hallands · 118 inlägg

  wretan

  Medlem
  Hej,

  Håller på som bäst och bygger friggan, om någon dag ska pappen på taket som är av pulpettyp, dvs bara lutar åt ett håll.

  Lösningen med trekantsregel på sidorna och låta pappen gå upp på dessa är givet och även ha en avrinningsplåt i bakkanten under pappen men hur ska man göra bäst i framkanten? Vika runt pappen runt råsponten? Eller ska man köra trekantsregel även i framkanten?

  Har inte hittat någon bra bild på nätet över detta.

  Hur gör man?

  Mvh
  Wretan
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  Helst skall man ha ett språngbleck som spikas i råsponten och som takpappen klistras fast vid. Har man inte det låter man pappkanten gå ut en tumstocksbredd utanför råsponten.
   
 3. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 136 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Ingen aning om det är rätt men på vår frigga på landet har vi trekantslist även i framkant. Vindskivor och sedan vindskiveplåtar som ligger över takpappen precis som på sidorna. Funkar bra än så länge.
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  Det beror naturligtvis lite på taklutningen, men trekantslist i framkanten måste vara fel. Det gäller att vattnet får fart över kanten och kommer så långt ut som möjligt.
   
 5. W
  Medlem · Hallands · 118 inlägg

  wretan

  Medlem
  Hej och tack för era svar, taklutningen är 6grader bara. Läste någon annan gammal tråd här på byggahus där någon mer hade satt vindskivor och vindskiveplåt även fram. Men hur löser man i så fall det snyggt i hörnen där två trekantslister möter varandra och plåt ovanpå?

  Har försökt googla på språngbleck men får väldigt tunt med bilder på en sådan plåt.
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  Språngbleck är ett enkelt plåtbleck som finns på de flesta byggvaruhus. I princip en plåtstrimla med ett veck på mitten. Brukar finnas intill fönsterbleck, vattbrädsbleck mm. 6 graders taklutning gör det extra viktigt att vattnet kommer bort från fasaden.
   
 7. H
  Medlem · Västra Götaland · 333 inlägg

  henkepenk

  Medlem
  Grubblar på samma. Har satt trekantslist i framkant, grundpappen på plats, och i morrn åker ytpappen på. Min plan är att försöka tillverka hörnen självt, om det inte går att hitta färdiga.

  Kan lägga upp en bild när det är klart. Känsliga tittare varnas dock :)
   
 8. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 136 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Nu är jag visserligen ute på områden jag inte kan så bra men varför skulle det vara fel att montera vindskiva även fram på taket och sen en vattplåt (just det, så hette den, i nte vindskiveplåt) över? Vitsen med det hela är ju att vattnet inte rinner uppåt, allt vatten rinner ner för taket istället. Trekantslisten är egentligen bara en extra säkerhet om det skulle bli lite vatten stående på grund av löv eller liknande.

  I vårt fall köpte vi friggeboden halvfärdig, så det fanns trekantslist i framkanten redan. Hörnen på pappen får man vika upp lite, och i värsta fall göra en liten slits i. Plåtarna klipper man med vanlig plåtsax. Vattplåtarna på sidorna lät jag gå upp nästan hela vägen till hörnet, sedan överlappade jag med den som sitter i framkant och klippte en 45-graders vinkel på den (och klippte bort den lilla böjen). Inget mästerverk men det ser ok ut. Framför allt syns det inte från där man tittar på boden.
   
 9. J
  Medlem · 373 inlägg

  jonne72

  Medlem
  Jag vet inte heller vad som är "rätt", men på de två pulpettak jag gjort (förråd och fristående uterum) har jag satt trekantlist även fram. 7 graders lutning på taken. Underlagspapp uppvikt på listen. Skurit lite i hörnet för att få till vecket i uppviket och sen kletat asfaltsklister för att täta. Sen läkt och plåt på. Har satt vindskivor och vanliga vindskiveplåtar både fram och på gavlarna. Först gavelplåten fram till framkanten, sen framsidans plåt ovanpå och med ett par cm överhäng som sedan bockats till nedåt.
   
  • Laddar…
 10. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  Jag börjar misstänka en viss språklig förbistring. "Fram" är i mitt medvetande den lägsta punkten på pulpettaket, där skall vara ett språngbleck och ingen trekantslist. I takets bakkant (den högsta punkten) är det däremot lämpligt med en trekantslist och en vattplåt. Bakkanten bör ha samma utförande som sidorna, fast med en annan vinkel.

  Förr var det vanligt med en vattbräda som satt i 90 graders vinkel på den översta vindskivan in över pappen. Eftersom dessa brädorna alltid ruttnade bort ganska snart har man ersatt dem med en vattplåt som också skyddar den översta vindskivans överkant.
   
  • Laddar…
 11. W
  Medlem · Hallands · 118 inlägg

  wretan

  Medlem
  Hej och tack för tips!

  Ja det är ju en viss skillnad om "framkanten" är högsta eller lägsta punkten. För min del är det högsta punkten och på entrésidan.

  Lutar åt att köra trekantslist även där och lägga vattplåt över. Asfaltsklister får lösa hörnet om man inte får till någon smart överlappning på pappen.

  Mvh
  Wretan
   
 12. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 136 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Ja, du har förstås helt rätt. Jag funderade också på om vi pratade förbi varandra (därav specifikationen att vattnet rinner nedåt).

  För mig är det självklart att högsta punkten är framkant, men det är bara för att det är den sidan man ofta går in på i en bod med pulpettak (i min värld).
   
 13. H
  Medlem · Västra Götaland · 333 inlägg

  henkepenk

  Medlem
 14. I
  Medlem · Skåne · 3 inlägg

  Indee

  Medlem
  Tack för tipset. Gjorde nåt liknande.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.