Hur fylla diken i gräsmattan efter jordvärmeslang?

451 läst  5 svar

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej! Första gången jag skriver här. Vi köpte ett hus 2014, som har jordvärme sedan 1997. När kollektorslangen grävdes ner för över 20 år sedan, så lades den för grunt. Det har medfört att jorden sjunker undan och att det är ett långt, slingrande dike i gräsmattan. Förre ägaren sa att de försökt fylla igen, men att det sjunkit undan. Har förra året själv fyllt igen och sått gräs som blev bra, men tycker nu att det ser ut att sjunka. Hur ska jag göra för att jorden ovanför jordvärmeslangen inte ska sjunka undan? Tacksam för alla idéer.
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 14
  Att det fortfarande skulle sjunka 20 år efter grävningen tror jag inte riktigt på. Kan det vara så att ni har fyllt på med köpta jordprodukter baserade på torv och annat organiskt material? Den bryts ju ned och går inte att fylla med,

  Du måste fylla med den mineraljord som finns på tomten eller t ex sand. Men det lär aldrig ta bort randigheten i gräsmattan, jorden är troligen inte homogen efter slangnedgrävningen, djupare jordlager har förts upp till ytan. För att få en snygg lösning skulle det behövas en omgrävning/plöjning av hela ytan och sen sådd.
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Ligger slangen för grunt så kan tjälen göra att marken reser sig vid slangen. Svårt att göra nånting åt utan allt för mycket jobb.
   
 4. V
  Medlem · Nivå 5
  Hur du ska göra! Borra! Det där är ett hopeless case, blir is på slang på vintern som trycker undan jorden runt å då när det tinar fäller jord ner
   
 5. L
  Husägare · Nivå 14
  Gräs växer olika beroende på jordvärmen. Om man inte tar bort gräsklippet växer mattan med c:a 3 mm/ år på höjden men där jordvärmeslangen kyler marken har du liten tillväxt så här höjs inte mattan.
  Samtidigt har man kanske använt en sågklinga för att skapa spåret till slangen, och som nämnts tidigare fyllas spåret med finmalt torv som försvinner.
  Jag hade provat med en midjestyrd vibbrovält på c:a 1 ton ( sådan asfaltläggare har till trottoarer). Själv har jag använt skogstraktor med breda däck på vagnen och ett last massaved, kört ”hjul i hjul” med överlapp. Efter några månader har man en golfgreen.
   
 6. N
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren - ska testa tipsen och se om det hjälper, att gräva om har jag inte tid med just nu.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: