Byggahus.se

Hur fungerar min värmepanna

  1. L
    Medlem · 34 inlägg
    Hej!

    Förstagångensägar till en 1 ½-plansvilla här som är mycket novis, men otroligt intresserad av att lära mig hur mitt nyköpta hus fungerar.

    Jag har en LLVP på markplan i vardagsrummet, resten av uppvärmning är vattenburen. I källaren/pannrummet har jag en Albin Villakombi 720F från -86. I dagsläget värms den enbart av elpatroner (ja, jag vet.. I dessa tider). Det hade varit mycket intressant att dels få lite kunskap om hur systemet fungerar och vilka delar som är vad, men även om en mer kunnig person kan förklara hur jag skulle kunna elda med ved i denna panna.

    Jag bifogar några bilder, så hade det varit väldigt uppskattat om ni kan hjälpa mig identifiera de olika delarna.

    Två frågor ovanpå det:
    - Det finns tre elpatroner just nu. Behöver jag ha igång alla tre samtidigt, eller räcker det med enstaka? Hur påverkas effekten?
    - Hur fungerar shunten? Hur bör jag exempelvis ställa in den på sommarhalvåret så att jag får varmvatten i kran och dusch, men inget vatten ut i radiatorer?

    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20221020_161552.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20221020_161602.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20221020_161702.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20221020_161635.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20221020_161614.jpg
     
  2. J
    Medlem · 11 816 inlägg
    Inget svar än
     
    • Laddar…
  3. L
    Medlem · Sörmland · 2 582 inlägg

    lat

    Medlem
    • Laddar…
  4. J
    Medlem · 11 816 inlägg
    Sen det med en shunt som ska ställas manuellt är inger bra, den bilden med röd pil. Ska det vara någon ekonomi i det ska den vara automtisk och reglera efter utetempen.
     
  5. L
    Medlem · Sörmland · 2 582 inlägg

    lat

    Medlem
  6. L
    Medlem · 34 inlägg
    Det stämmer, det är vänster sida.

    Den tejpbiten som är längst bort betyder strömbrytare till cirkulationspump, vilket mycket riktigt gör vad den är märkt.
    Närmare kameran, så finns det en lappmärkning på själva pannan.
    Där står det "påfyllning av vatten till radiator", när jag öppnar den kranen så ökar trycket på manometern som sitter alldeles bredvid expansionskärl som är på höger sida av pannan.
     
  7. L
    Medlem · 34 inlägg
    Mycket riktigt är det en shunt som ska ställas in manuellt. Om jag förstått rätt efter lite research, så är en rimlig uppgradering att göra härnäst på detta system; byta ut shunten till automatisk, samt även byta cirkulationspumpen till en som är nyare och steglös. Håller du med om detta?
     
  8. L
    Medlem · 34 inlägg
    Ja du, det kan man gott säga! Och grädden på moset är ju att allt är märkt på finska

    Har ingen pool eller något liknande det. Det enda jag kan tänka som är en någorlunda finess i huset är golvvärme.

    Ingen shuntautomatik, nej. Vad rekommenderar du för inställning 1-10 på shunten? Hur bör jag tänka där, varierar det mellan säsong? Den står på 3 just nu.

    Tack för tipset om patroninställningen! De fungerar alltså som brytare då, dvs värdet den är inställd på anger vid vilken temperatur som patronen bryts? Är alla tre igång samtidigt oavsett vad jag ställer in dem på? Hade de exempelvis på 60-0-0 tidigare, för jag tänkte att jag bara behövde ha en igång och det blir då billigare..
     
  9. Isakare
    Medlem · Stockholm · 5 215 inlägg

    Isakare

    Medlem
    På min panna från 70 talet fanns ett diagram, som gav en hint om vad schunten skulle stå på.
    Man fick själv klura ut vad som behövdes. Efter ett år i huset hittade man rätt.
     
  10. Magnus E K
    Husägare · Östergötland · 3 246 inlägg

    Magnus E K

    Husägare
    Nja, har ingen större betydelse när det handlar om elpatron eller eldning (snarare än värmepump). Onödigt hög framledningstemperatur påverkar endast förluster i rörsystemet och det går troligen i utrymmen som ändå behöver värmas.
     
  11. J
    Medlem · 11 816 inlägg
    Du behöver inte byta shunten, det är större ESBE, alla automatiska shuntsystem har reglering och en motor som kan monteras direkt på själva axeln på shunten. Bara se till att säga vad du har för shunt, finns lite olika adaptrar.
     
    • Laddar…
  12. V
    Medlem · 534 inlägg
    Föredömligt utmärkt pannrum! Något helt annat än diverse skit som jag kommit till..

    Cirkulationspumpen hade inte jag bytt om det inte var något fel på den. En sådan investering torde ha väldigt lång återbetalningstid. Kolla på den vad den drar.

    Fanskapen går ändå sönder förr eller senare, då kan man byta till steglösa energisnåla diton.

    Ett tips är att köra cirkulationspumpen då och då även på sommaren, liksom för att motionera den så att den inte ”begar ihop” om den står stilla långa perioder.
     
  13. L
    Medlem · Sörmland · 2 582 inlägg

    lat

    Medlem
    Ska du tillför tex 5kWh så kan du antingen tillföra det under lång tid med låg effekt eller snabbt med hög effekt, men kostnaden blir densamma, om du inte har timtaxa. Då skulle det kunna löna sig att brassa på allt under en kort tid.

    Däremot så kan såna saker som ev effekttaxa eller annat(säkringsstorlek). Är väl mer det att det är normalt onödigt att köra högre effekt än nödvändigt.
     
    • Laddar…
  14. L
    Medlem · Sörmland · 2 582 inlägg

    lat

    Medlem
    Väldigt förenklat kan man säga att vid +15C utomhus så ska framledningstemp vara 20C och vid -20C så skall framledningstemp vara nånstans mellan 40-60C beroende på hur ditt värmesystem är dimensionerat.
    Läs här https://assets.imi-hydronic.com/Complementary documents/Sweden/Handbok 3 se.pdf
     
    Redigerat 26 okt 2022 17:18
    • Laddar…
  15. L
    Medlem · 34 inlägg
    Ja, i övrigt är det ju fantastiskt trevligt att känna in huset och lära sig det med tiden! I dessa tider känner jag dock kanske inte att jag har den lyxen att leka runt..
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.