Byggahus.se

Hur fungerar IKEA bänkbelysning Utrusta

 1. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Håller på att fixa kök i sonens lgh.

  Jag tittade lite på bänkbelysningssystemet Utrusta från IKEA.

  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/kitchen/16282/

  Det byggs ihop genom att en bel. ramp på vänstra sidan matas med fast installation, sedan kan man bygga på mot höger med andra lysramper och moduler med uttag. En sådan kombination styrs sedan med en fjärrkontroll.

  Jag reagerar på att kopplingarna mellan modulerna verkar vara 3 poliga. Dvs. fas noll och skyddsjord. Eftersom fjärrkontrollen "paras ihop" med den modul som innehåller matningen, så borde det ju överföras både en fast fas, och en styrd fas mot höger om man dels skall kunna tända/släcka ljus, dels ha el till uttag. Alternativt bara en fas och en styrledare. Men oavsett borde det krävas en minst 4 polig anslutning.

  Eller är det så att även uttagen är "släckta" när lamporna är släckta?

  Är det ngn som vet om man kan para ihop kontrollen med mer än en ramp? Alltså om man har lysramp på två sidor av köket utan hopkoppling. Jag antar att det inte går eftersom knappen väl troligen bara skickar pulser, och resp. armatur själv håller reda på om den skall släckas eller tändas, dvs de två sidorna skulle kunna gå i otakt, ena släcks den andra tänds.
   
 2. Y
  Medlem · Stockholm · 356 inlägg

  Yaken

  Medlem
  Jag har utrusta i mitt kök. Varje ramp (modul alltså) har en egen mottagare, det är alltså bara fast fas, nolla och skyddsjord som överförs. Man måste "programmera" varje ramp till fjärren med den lilla knappen, och därmed går det också att para den med godtyckligt (typ) antal ramper). Det är alltså inga problem att ha flera "sidor" av köket på samma fjärrkontroll.
  Uttagen är alltså spänningsatta även när ramperna är av.
  De kan också komma i "otakt" om någon ramp missar signalen, så att den tex inte tänds eller släcks. Fjärren skickar dock inte bara simpla pulser, utan den skickar kommandon i en serie "tänd halv-tänd hel-tänd halv-släck" så att ramperna kommer i takt igen. Det hade varit ganska uselt annars.

  På det hela fungerar det bra, även om det finns en del att säga om det. Det är inte prisvärt i mitt tycke, det är inte billigt för den halvdana kvalitet och funktion man får. Fördelen är ju att måtten passar bra i IKEA-kök.
   
  Redigerat 25 maj 2016 11:10
 3. F
  Medlem · 2 862 inlägg
  Är det inte så att fjärrkontrollen paras ihop med alla moduler samtidigt då?

  Edit: två på pucken
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Aha, då var kontrollfunktionen bättre än jag uppfattat. I beskrivningen står det att den kan styra alla lampor i en slinga. Det uppfattade jag som att den kanske kunde komma i otakt om man styrde flera slingor. Och det förklarar också antalet poler i kontakten.

  Någon som har förslag på mer prisvärd lösning, med liknande funktion?

  Tack för förklaringen.
   
 5. O
  Medlem · 16 inlägg

  Oday Ibrahim

  Medlem
  Hej!
  Jag har problem också men inte lamporna funkar alltså nästan varannan lampa..... vad är fel på den
   
 6. O
  Medlem · 16 inlägg

  Oday Ibrahim

  Medlem
  Jag menar att de koppla ihop men tyvärr inte alla som fungerar. Utrosta bänkbelysning
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.