Byggahus.se

Hur fixa temporärt sovrum av denna yta (som går att återställa)

 1. D
  Medlem Nivå 8
  Bor i ett 1,5 plans hus som från början är ritat med 6 sovrum. Där nere har 1/3 sovrum fått stryka på foten för ett vettigt vardagsrum och på ovanvåningen har 1/3 öppnats upp och skapat ett trevligt allrum.

  Nu har vi plötsligt 2 barn varav det minsta snart behöver ett eget rum och vi behöver sova på samma plan de kommande åren. Går i tankarna att försöka fixa ett temporärt sovrum för detta syfte. När barnen blir större får de ockupera de 2 nedre rummen. Vi vill då gärna ha allrummet kvar eftersom det är här vi har vår TV och tänker att det kan vara skönt att fortsätta med det när barnen är större.

  Planlösningen ser ut som nedan. Den f.d. väggen har ersatts av ett valv (2m högt, 3,5m brett).

  VI har funderat på några olika alternativ hittils:
  • Spika upp en tunn gipsregelvägg med dörr i valvet. Golvregeln fäst med dubbelhäftande tejp och hålls på plats genom presspassning.
  • Vikdörr i valvet
  • Skärma av med någon stor bokhylla eller liknande och kanske ett tjockt draperi så att det bildas en vrå där man kan ha en säng (inte nödvändigtvis precis i valvet

  Hur hade ni gjort? Tar tacksamt emot tips och förslag både på planlösning och för det praktiska utförandet.
   
 2. Silver78
  Självbyggare · Nivå 8
  Ett draperi innebär ju minst ingrepp. Att tejpa en vägg brukar inte bli bra. Limma är det som gäller i så fall och det är svårt att få bort. Du behöver åtminstone skruva närmast dörr och vägg. Men dessa hål är lätta att åtgärda. Korta montageskruv om du inte vill skada golvet under parketten.
  Om du tänker enbart tejpa en vägg så skulle jag slopa dörren.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 21
  Du skriver inget om hur gammalt det äldre barnet är men om det är tätt mellan barnen fungerar det ofta bra om de får dela rum under åren de går i förskola. Gärna så att de har ett gemensamt sovrum och ett gemensamt lekrum eller lekyta, t.ex. på nedre plan eller i allrummet.
   
 4. D
  Medlem Nivå 8
  Ah, kanske lika bra att överge tejpidén då. Govet är orginal fiskbensparkett spikad på råspånt så undergolvet är jag inte rädd om. Däremot slipade vi om golvet för några år sedan så skruvhål undviker jag gärna (det går inte att slipa golvet igen) men är det oundvikligt är det väl bara att acceptera.
   
 5. D
  Medlem Nivå 8
  Tack för input som vi inte ens övervägt. Plutten är 1 och storasyster 3,5 så ingen av dem hade nog haft något emot att dela rum. Tyvärr är det extremt ovanligt att någon av dem sover hela nätter så för att vi skall få sova något själva tror vi inte att det går att ha dem i samma rum så att de väcker varandra.
   
 6. Dowser4711
  Renoverare · Nivå 8
  Fast om man bara tejpar golvregeln och skruvar fast i väggar och tak kan den ju sitta rätt bra i press.
  Om den skulle röra sig för mycket på grund av slag i dörren kan man ju fixera den sidan via dörrkarmen med en lång riktigt smal skruv på kring 3mm som sedan kommer vara lätt att dölja med en ekplugg.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · Nivå 21
  Det händer att barnen blir lugnare av att dela rum med ett syskon så att de kan somna om själva. Pröva en vecka.