Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur fixa stort hål i lättbetongvägg innan kakling?

 1. K
  Medlem · Söder · 169 inlägg

  Kaliz

  Medlem
  Tjenna!

  Är igång med min första köksrenovering. Just nu bubblar det med frågor i huvudet, men tar en dag i taget.

  Idag var det dags att riva ner det gamla kaklet. Då väggarna har ett lager lättbetong så gick det relativt smärtfritt med en huggmejsel och en hammare. Tyvärr så efterlämnade det sig ett rejält hål i väggen dock. ;)

  Den gamla fläkten ska också plockas ner och det nya kaklet ska sträcka sig hela vägen upp till taket. Planen är att jämna till hålet, slipa väggen ordentligt samt dra ett rutmönster med en skruvmejsel i den vita (ordentligt slipade) färgen för att få fixen att sitta ordentligt.

  Fråga 1:
  Frågan är bara... Hur fyller jag igen hålet på enklaste sätt???
  Det rör sig om ett ca 15-18mm som måste dit!

  Vad ska jag använda mig av? Har läst om gipsspackel, betong, osv men är kluven vilket som är lämpligast och lättast fäster på den nuvarande ytan (dvs i resterna av lättbetongen).

  Fråga 2:
  Någon som har en idé om hur diskbänken sitter fast. Sitter några spikar i ovankant som jag dragit ut, men den sitter som berget iaf. Sitter den fast-valsad på en träram som är fäst i underskåpen eller är själva plåten endast påskjuten över träramen och därpå limmad? Hittar inga skruv eller spik i träramen om jag kikar innifrån skåpen.

  Tacksam för vägledning...
  //KaliZ
   
 2. J
  Medlem · Uppsala · 3 205 inlägg

  Jan-Å

  Medlem
  Väggen där det satt kakel skulle jag ha putsat om med vanligt putsbruk, sånt som sitter där nu och innan. Det är ett rätt enkelt jobb på en sån yta, borsta bort allt löst vattna med borste och släng på putsbruket sen drar man av med en bräda som vilar på putslagren under och ovanför. Kommer inte ihåg exakt beteckning på just putsbruket men optiroc har både den och instruktioner på hur man gör på sin hemsida. Eller hade alla fall när jag gjorde precis det där jobbet i vårt hus 2003.

  Diskbänken sitter nog fast i träramen men jag minns inte riktigt hur, stor kofot och slägga så lossnar den. Kan vara fäst lite varstans i övriga skåp.
   
 3. K
  Medlem · Söder · 169 inlägg

  Kaliz

  Medlem
  Tack för svaret.

  Hittade något som heter "Puts & Murbruk C" är det ok att använda?

  Ska jag duscha med en vattenspruta på ytan först (eller vad menas med "vattna med borste")? Sedan slänga på bruket? Låta det sitta ett ögonblick för att sedan gå tillbaka och jämna till det med en spackel?

  Bör man duscha det med vatten när det torkar (brinner)? Hur ofta och hur länge?

  MVH
  KaliZ
   
 4. J
  Medlem · Uppsala · 3 205 inlägg

  Jan-Å

  Medlem
  "Puts & murbruk C" har jag för mej är ok, det jag använde heter Serpo 274 tror jag men det fans inte med på webers hemsida, optiroc har bytt namn upptäckte jag.
  Jag använde en pensel typ sån som man målar panel med tjock och bred, doppade i vatten och stänkte på väggen, sen slängde jag på bruket och jämna ut det med en murarslev.
  Har för mej att jag duschade ett par dygn men det var ju nåra år sen så jag minns inte riktigt, gick över det 3-4 ggr per dag.
   
 5. R
  Medlem · Gävleborgs · 147 inlägg

  RoughChuck

  Medlem
  Hej! Putsa hellre med murbruk B, lite fetare blandning alltså, mer cement. Har man inte den riktiga vanan med jobbet så brukar man få c-bruket att bli ytsvagt, inte så kul när du ska kakla sen. Kan kanske lättare få ytsprickor men det spelar ju ingen roll i ditt fall.

  Jag brukar tipsa kompisar som inte putsat förut om att "bredspackla" på bruket med handen ( ha diskhanske) när det gäller så där små ytor.Ta bruket i kupad hand och stryk och tryck fast, dra sedan av med bräda till rätt och plan tjocklek när det satt sig lite.
  Så slipper de stå och svära för att bruket skvätter/ramlar ner.Träna upp putsförmågan och känslan för rätt bruk konsistens på en vägg ute nån annan gång först.

  Stänk på lite vatten då och då det närmaste dygnet .
   
 6. K
  Medlem · Söder · 169 inlägg

  Kaliz

  Medlem
  Hej!

  Tänkte uppdatera med att säga att nu är där inget hål längre. :)
  Stort tack för hjälpen! Körde på murbruk B.

  Gick åt en hel 25kg säck med bruk. Började lite proffsigt med att slänga på det med mur sleven. En klick, två klickar, tre klickar. Wohoo det går som en dans! Sedan åkte skiten givetvis ner på golvet när man slängde på lite för mycket. Slutade med att jag tog en diskhandske och kastade på det. :D

  Nu har det gått 2-3 dygn och jag har duschat det med jämna mellanrum. Inga ytsprickor däremot så gjorde jag den inte så värst slät. Den är rak, men inte slät. Ska ändå lägga fix ovanpå så det kändes som det kvittade.

  Som sagt var. Tack för hjälpen. Nu ska det väljas kakel.

  MVH
   
 7. R
  Medlem · Gävleborgs · 147 inlägg

  RoughChuck

  Medlem
  Va kul att det gick bra! :)
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.