Byggahus.se

Hur felsöker man en ljusslinga?

 1. FemTummar
  Medlem Nivå 7
  När vi plockade fram en ljusslinga som vi tänkt komplettera julgransljusen med visade det sig att hela slingan är helt död. Jag har ingen aning om det är en, två eller alla 50 dioderna som gått.

  Jag har en multimeter som jag hade hoppats kunna använda, även om det är svårt att peta in båda pinnarna i socklarna på de små lysdioderna, men dels vet jag inte vilken spänning den ska ställas in för och dels vet jag inte hur jag får relevanta resultat.

  Slingans strömkabel börjar och slutar i strömkontakten; den ser alltså ut som en stor diodprydd cirkel om man lägger ut den.

  Nån som kan sprida lite ljus över problemet?
   
  Redigerat 20 dec 2009 17:40
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag brukar köra med halveringsmetoden (binärsökning på datorspråk).

  Anslut slingan, anslut mätinstrumentet till (a) och lamputtag nr 5, närmare bestämt det kontaktbleck som kommer från (b).

  (a)-1-2-3-4-5-6-7-8-9-(b)

  Får du utslag så är lamporna 6-9 ok och felet ligger mellan 1-5. Mäter du ingenting så ligger felet mellan 5-9. Men för att kontrollera att du mäter rätt, flytta mätpinnen från (a) till (b) och mät den andra halvan 1-4, vilket bör ge utslag och bekräfta att 5-9 är trasig. Flytta mätpinnen till 7. Har du fortfarande spänning så ligger felet mellan 7-9. Osv. Det behövs alltså bara ett fåtal mätningar för att hitta den felaktiga lampan.

  Din lysdiodslinga har antagligen en transformator? Då kopplar du in dig på sekundärsidan och stället voltmetern på 20V DC. Den spänning du mäter upp beror av antalet lysdioder i serie så värdet är inte så intressant, det kan t.o.m vara negativt. Det är spänning eller inte spänning som avgör.

  Är det ingen transformator så har du 230V genom slingan. Då krävs försiktighet vid mätningen. Jag använder en vridtrafo med sep sekundärlindning. Instrumentet ställer du på 2000V AC. Det kommer att visa 0 eller 230V.

  Rent praktiskt kan det dock vara besvärligt om demontering av lamporna ger blodiga fingrar etc. Det finns då mätpinnar med nål som tränger igenom isoleringen.

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 8
  En Elfix, Phasen eller liknande kan underlätta betydligt när man felsöker ljusslingor.
   
 4. Kopparkullen
  Medlem Nivå 6
  Phasen-pennan: Börja på första lampan i slingan ..... där du inte får utslag är lampan FÖRE (eller efter) den du mäter på trasig.
   
 5. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag har aldrig lyckats få en sådan att fungera tillförlitligt...
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 17
  Är väl inte lämpliga att använda till en 230-julbelysning??
   
 7. A
  Medlem · Nivå 18
  Jag kör med en Phasen-kopia och det fungerar suveränt till ljusslinga med lampor och trafo. Har inte provat på någon med dioder.
   
 8. bjornhallberg
  Trädgårdsfixare Nivå 6
  Hade också tänkt mig att reparera en slinga samt ett nät (båda 24V AC) med spänningsprovare som redskap men det vill sig inte. Har ett riktigt billigt krafs-instrument a la Ebay (typ sån här) men grejen är att det för övrigt funkar enligt specifikation. AC/DC 12V+ funkar. Har testat 12V DC från nätdel och 24V AC från en halogentransformator. 230V funkar också. Men slingorna är helt hopplösa. Spelar ingen roll hur man vinklar eller var man kollar. Kan det vara så att det sammantagna motståndet av alla LED blir så högt att spänningen blir försvinnande låg?

  Ljusnätet i fråga är helt gjutet, kommer inte åt dioderna så man behöver ha bra på fötterna innan man börjar klippa kablar och såga (!) upp akryl-stjärnorna.

  Förslag på andra instrument som man funka? Annars blir det väl "halveringsmetoden" som redan föreslagits.
   
 9. A
  Medlem · Nivå 18
  Skulle nog vilja påstå att ljusslingor utan utbytbara delar slänger man och köper en ny.
   
  • Laddar…
 10. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Har inte heller lyckats används beröringsfri spänningsdetektorer. Kontakt är vad som gäller, så senast använde jag en testklämma med en nål som penetrerar isoleringen, Elfa 40-441-60.

  [​IMG]

  Men man förlorar ändå någon timme eller två av sitt liv, vilket ska ställas mot kostnaden för en ny slinga.
   
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Svårt att låta bli att posta denna:
  [video=youtube;7foDiXX-CcE]https://www.youtube.com/watch?v=7foDiXX-CcE[/video]
   
  • Laddar…
 12. G
  Medlem · Nivå 7
  Var kan man köpa Elfix? De är bra men en av mina har gått sönder efter många år.