Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Hur farlig är en trasig eternitfasad?

 1. lopec
  Husägare · Härnösand · 354 inlägg

  lopec

  Husägare
  Du kan stanna i Europa för det behovet...
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 45 730 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Fast de där munskydden ger noll skydd mot luftföroreningar. Däremot så kan de kanske minska spridning av virus från en förkylning lite.
   
 3. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 15 177 inlägg

  AlfredoPremiumikon: Hand

  Besserwisser
  Men lite partiklar borde de väl kunna stoppa, eller?
   
 4. H
  Medlem · 1 592 inlägg
  Ett vanligt förkylningsvirus av typen Rhinovorus är ca 30 nanometer (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rhinovirus).

  Som jämförelse är de partiklar men oroar sig för i trafiken i storlek 10 micrometer eller mindre (PM10, https://www.trafikverket.se/resa-oc...gen/Dack/vinterdack/Vinterdack-och-partiklar/).

  Dvs, farliga trafikpartiklar är upp till 300 ggr större än ett förkylningsvirus.

  Tyvärr är tydligen inte de tunna maskerna gjorda för att stoppa så små partiklar, utan bara större droppar från nysningar och liknande (https://www.healthline.com/health/cold-flu/mask#5)
   
  Redigerat 20 jun 2019 10:30
 5. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 213 inlägg
  Jag tror inte man är helt säker på exakt hur sambandet mellan asbestfibrer och mesoteliom (den typen av lungcancer som är relaterad till asbestexponering) ser ut, eller varför rökare är mer känsliga.

  Sannolikt beror det på att asbestfibrer orsakar inflammation, vilket är en helt ändamålsenlig reaktion i syfte att bli av med en främmande kropp. Men asbest är svårt-omöjligt att bli av med, så inflammationen fortsätter och fortsätter. En kronisk inflammation predisponerar för cancer.
  På samma sätt har rökare en konstant inflammation i lungorna, eftersom de hela tiden inhalerar ännen som skadar lungorna. Detta leder också till en ökad risk för cancer.

  Om man då både röker och andas in asbest kommer detta leda till en mycket kraftigare inflammation. Vilket självklart ökar risken mycket mer är bara det ena. Men fortfarande klarar våra naturliga skyddsmekanismer oftast av att hantera och kompensera (iaf en tid) så man inte utvecklar cancer.
   
  • Laddar…
 6. F
  Medlem · Västra Götaland · 179 inlägg

  frlise

  Medlem
  Eterniten är ju redan i flera stycken på fasaden. Så länge man inte bearbetar så är fibrerna kvar i cementen. Tittar du där fasaden är trasig kommer du se asbestfibrer som sticker ut i kanten. Där hålls dom fast av cementen i plattan. 90% av materialet är desutom cement, asbesten är bara för armering och utgör bara en mindre del av massan.
   
 7. T
  Medlem · 65 inlägg

  Torpet123

  Medlem
  Du behöver inte oroa dig. Min man rev dock eterniten utan att vara försiktig då var jag dock nojig över barnen.. Vi bodde i alla fall inte i huset under tiden men ändå..

  Har dock hört många historier om folk som lekt med eternit som barn då de regler som finns idag inte fanns då. Lite lugnad av det dock fortfarande en oro.
   
  • Laddar…
 8. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 468 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Det är farligt att leva ;-)
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Västra götalands län · 76 inlägg

  SWIN

  Medlem
  Vet en som hade ett stort eternittak över garaget.

  Dom hade pga handikapp assistenter från kommunen.

  Eftersom taket behövde bytas, sade dom till sina assistenter att riva taket, vilket då dom gjorde med stor entusiasm, krossade takskivor så det dammade om det.

  Efter det hyrdes släpkärra, och bitarna dumpade under "icke brännbart" på närmaste återvinningsstation.

  Skyddsutrustning och sådant verkade helt onödigt, dessutom hjälper inga andningsskydd mot det fina dammet, som kilar in sig långt ned i lungstrukturen.
   
 10. S
  Medlem · Jönköping · 18 inlägg

  sengångaren

  Medlem
  Vill du ha fakta på riktigt så råder jag dig att ringa till Arbets- och miljömedicin där du bor. Du kan beskriva läget och få en professionell bedömning (av läkare eller hygieniker).
   
  • Laddar…
 11. A
  Byggveteran · Skåne · 1 224 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Som någon var inne på så har man ett naturligt skydd i halsen av flimmerhår som transporterar upp skit som man andas in och sen kan hosta ut.
  Hos en rökare däremot där försvinner dessa hår efterhand och orsakar att asbets fibrer kan ta sig långt ner i lungorna och ändå ut i lungblåsorna där dom sen inte försvinner utan orsakar bla cancer.
  Så ett plus ett blir kanske tolv!!!!
  Dvs om du röker är en förhöjd risk att bli sjuk av olika saker.
  Samma sak med arbete med asbest det blir en förhöjd risk.
  Men tillsammans blir det riktigt farligt
   
 12. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 213 inlägg
  Det stämmer, till viss del.....
  Flimmerhår (cilier) försvinner hos rökare det är helt sant.
  Flimmerhår har bl.a uppgiften att fånga upp partiklar innan de når djupt ner i lungorna (cilier finns i de större bronkerna, inte de små). De är effektiva för att hindra flugor, grus eller damm (som i dammtussar) att nå ner i lungorna.
  Ciliernas huvuduppgift är dock att delta i den sk mukociliära transporten, borttransport av mucus/slem från de nedre delarna av lungorna. Cilierna fungerar som små armar som skjutsar slemmet uppåt/utåt där det kan hostas upp och/eller sväljas ned. I detta slem/mucus fastnar små saker, typ bakterier och nanopartiklar, kanske även asbestfibrer (iaf de som är av nanostorlek). Utan cilier som kan vifta slemmet uppåt fastnar det och utgör bla utmärkt grogrund för infektioner - vilket är en orsak till att rökare har fler infektioner. Dessutom stannar farliga partiklar kvar i lungorna och kan orsaka skada och inflammation, vilket också bidrar till de problem dom är associerade rökning.

  Visst kan stora asbestfibrer fångas upp av cilierna, men bara de största. De riktigt farliga är de asbesttrådar/fibrer som är så små att de kan ta sig hela vägen ut i alveolerna och som kroppen sedan misslyckas att bli av med eftersom de är så stabila och oförstörbara....
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · Norrbotten · 2 286 inlägg

  mlkjhr

  Medlem
  Radondöttrar som är en radioaktiv sönderfallsprodukt av radon är det som är cancerogent. Radondöttrar har hög densitet och sprids inte så lätt i ren luft. Hittar dom däremot en rökpartikel att lifta med så förjer dom med i inandningsluft ner i lungorna. Därav den skyhögt mycket högre rinsken att drabbas av cancer av radon för rökare än icke rökare.
   
  • Laddar…
 14. Ö
  Medlem · . · 1 309 inlägg

  öringen

  Medlem
  Hur är det med Nanorör, läste att man misstänker att det också ev. orsakar samma typ av cancer som asbets gör?
  Jag har ingen aning om var eller i vilken utsträckning nanorör används och om det är något vanligt folk kommer i kontakt med?
   
 15. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 213 inlägg
  Jag kan inte svara på vad de används till och när/hur man kan komma i kontakt m dem. Men det stämmer att kolnanorör har egenskaper som påminner mycket om asbestfibrer. Huruvida de har samma förmåga att inducera mesoteliom som asbest tror jag inte någon vet idag (mesoteliom tar oftast 20-40 år för att utvecklas) men man bör absolut tillämpa försiktighetsprincipen!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.