Hur fästa stolpe?

2k läst  5 svar

 1. G
  Medlem Nivå 6
  Hej.

  Ska bygga en altan. Den inre bärlinan ska ligga mot tegelfasaden, men inte vara förankrad i denna då jag är tveksam till hållfastheten. Golvbjälkarna ska hängas upp med balkskor i bärlinan eftersom jag inte kan bygga högre. I betongsockeln sitter det fönster, så jag kan inte heller flytta ner bärlinan. Eftersom jag får problem att sätta en plintrad så nära huset har jag tänkt att lägga en trädgårdsplatta under varje stolpe. Stolpen består av två st 45x95 varav den ena går upp och låser bärlinan enl. bild.

  Jag har tänkt att fästa stolpen på något sätt till sockeln, men vet inte riktigt hur. De vertikala lasterna går ju rätt ner i marken, men det känns som man borde förankra den till huset på något sätt, men hur? Det blir ju ett litet mellanrum (ca 10 mm) mellan stolpe och sockel.

  Förslag emottages tacksamt.

  Stolpe.jpg
   
 2. N
  Medlem Nivå 11
  Hur hög är konstruktionen?
   
 3. G
  Medlem Nivå 6
  Det är 60 cm från marken till underkant bärlina.
   
 4. P
  Medlem · Nivå 16
  Borra in i grunden/muren, tätmassa sedan dunka i vanliga betongexpandrar, borde väl göra susen?
   
 5. P
  Medlem · Nivå 16
  Sedan förstår jag inte varför de flesta vill fästa bjälkarna med balkskor, det är bättre att bulta eller skruva fast bjälklaget från hussidan innan du reser upp den, mycket lättare, går fortare.....
   
 6. G
  Medlem Nivå 6
  Att slå ihop stommen innan är inget alternativ, har gjort så några gånger och det var INTE smidigare. Det blir nog inte balkskor heller, kör en list i uk. bärlina som golvbjälkarna får vila på.

  Åter till ursprungsfrågan, vad är lämpligt att ha som distans mellan stolpen och väggen (~10 mm)?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: