Byggahus.se

Hur fästa i betong?

 1. S
  Medlem · Stockholm · 1 982 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Ska bygga en altan. På marken finns redan en gjuten betongplatta. Tänkte fästa stolpfötter i plattan och ställa trästolpar i den som blir det som bär upp altangolvet.

  Okunnig fråga - men hur skruvar/bultar man fast stolpfötterna i betongplattan? Måste man förborra? Plugga? Massa? Eller bara skruva direkt i betongen? Vilken sorts skruv eller bult?
   
 2. J
  Medlem · Blekinge · 9 724 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Det finns väldigt många varianter, men frågan är hur ser den konstruktion ut som du tänkt använda för ett altangolv? Om stolparna skall ha en begränsad höjd kanske stolpskor inte är den optimala lösningen.
   
 3. Polacoloco
  Husägare · Skåne · 212 inlägg

  Polacoloco

  Husägare
  Att borra är ett måste om du inte ska använda bultpistol vilket jag inte tror att du ska. Sen beror det väl lite på vilka dimensioner. När vi bygger hiss så använder vi expanderbult till det som ska hålla lite tyngre prylar annars kör vi bara skruv och plugg. Är det dåligt material i väggar och dylikt så använder vi kemankare.

  Som jag förstår det så ska fästet inte hålla upp någon last utan bara se till att det inte rör sig i sidled eller att konstruktionen lyfter vid eventuella stormar?
   
 4. S
  Medlem · Stockholm · 1 982 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Tack för era svar!

  Det ska bli en trädgårdsentre, liten altan ca 1,5 x 2,5 m. Golvet blir ca 1,5 m över mark. Stolparna ska bära upp stommen till golvet, och ovanför detta tjänar stolparna som stomme för staketet, så längden på stolparna blir runt 2,5 m.

  Ja stolpfoten ska hindra att stolpen glider i sidled, det är allt.
   
 5. Polacoloco
  Husägare · Skåne · 212 inlägg

  Polacoloco

  Husägare
  Mät diametern på hålen i stolpskon. Det brukar ge en bra fingervisning om vilken storlek på skruv du ska använda. Är diametern 10 så använd m8 expander eller blå 10mm plugg med lämplig skruv.

  Är diametern 8 så gå ner till m6 expander eller brun 8mm plugg med lämplig skruv.

  Platspluggar är lite mer förlåtande än expander om man inte får hålen borrade i exakt rätt hålbild. Detsamma gäller om det skulle vara dåligt gjutet med poröst material på sina ställen.
   
 6. Alltgår
  Medlem · Skåne · 1 157 inlägg
  Iom det kan bli lite hävstång på infästningen där så hade jag valt kemankare istället för expander eller bult/plugg. Kemankare är bara för jäkla trevligt och starkt.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · Stockholm · 1 982 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Tack för input!

  På vilket sätt blir det hävstångseffekt? Kan det lyfta stolpfoten, eller vicka den åt sidan menar du? Vad är det för kraft som påverkar?
   
 8. T
  Medlem · Blekinge · 7 627 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Vanliga stolpskor har ju en infästning för en trästolpe och en stång nedtill för ingjutning i en betongplint. Detta är ju inte alls användbart här där en betongplatta redan finns under den tilltänkta altanen.

  Du bör använda enkla vinklar som denna på biltema:Artikel: 19611, fast kanske lite större.
  Under varje hål i den horisontella delen borrar du ett 12 mm hål i betongen. Ned med en plugg som denna: https://www.harald-nyborg.se/fischer-sx-plugg-10x50-50-st.html?___store=hn_default
  Köp inte något billigt.
  Skruv fast med varmgalvade franska skruv av god kvalite. Köper du billigt kan de gå av och då ångrar du.
  Se till att stolparna håller 2-3 cm avstånd till marken, och doppar dom i bra träolja innan montage.
   
 9. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 273 inlägg

  Peter2400

  Medlem
  Ska du fästa entren i huset?
  Isåfall kan du väl inte behöva fästa stolpen i betongplattan, ett par stag/tvärstag som håller den på rätt plats räcker.
   
 10. S
  Medlem · Stockholm · 1 982 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.