Byggahus.se

Hur färdigt bör området vara vid tillträde till tomt?

 1. fredrikv
  Medlem Nivå 1
  Vi funderar på att köpa tomt i ett område där cirka 30 tomter ska anläggas på det som idag är ängs- och skogsmark. Företaget som säljer marken önskar en snabb affär med slutbetalning och tillträde till tomten inom två veckor efter underskrivet köpeavtal. De planerar att börja anläggningsarbetena i februari, väg till tomten kommer det att finnas först i maj och vatten/avlopp är klart i augusti.

  Därför undrar jag: Hur färdigt var området när ni köpte tomt?
  Fanns det:
  - Färdig bilväg?
  - Vatten/Avlopp/El?
  - Provisorisk grusväg?
  - Ledningsgravar grävda?
  - Inga arbeten påbörjade i området?

  Det finns förstås flera nackdelar för oss med en alltför snabb affär (vi kan t.ex. inte låta köpet gå tillbaks om anläggningsarbetena blir försenade). Därför vill jag gärna veta vad som är "normalt".
   
 2. N
  Medlem Nivå 2
  VI har nyligen skivit på för vår tomt i mellansverige.

  Området har asfalterade vägar, gatubelysning, VA, el och tele draget till tomtgräns. Tomterna däremot betår av enbart skog och på något ställe ängsmark.

  Totalt säljs ca 50 tomter i området.

  Det ser lite festligt ut när man åker i området nu när det är tänd gatubelysning (kommunal) rakt inne i skogen där det finns några hus än....
   
 3. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  När vi köpte tomt fanns det ingenting...det vara bara skog där det skulle bli 4 kvarter..
   
 4. K
  Medlem Nivå 4
  Ju mindre är klart desto större krav ställer det på köparen. I avtalet måste det tydligt stå vad händer om t.ex. anläggningsarbeten drar ut i tiden. Köpavtalet blir mer komplicerat, och det kan vara värt att visa avtalet till en fastightsjurist innan ni skriver på. En genomläsning kan kosta 7000kr.

  Är det inte kommunen som kommer att anlägga vägarna och avlopp? Hur som helst är det viktigt att kontakta (helst genom besök) kommunen och gå igenom all material och all planering kommunen har på området.

  En uppenbar nackdel är, om tomten kostar lite mer, att ni har pengar liggande på något ni inte kan använda på ett tag. Ni kanske kommer att betala lånerentor längre ("dubbelt boende").

  Jag tror att det är vanligt på många områden att tomterna säljs tidigt. Vi har köpt i Täby, och där säljs dem ofta långt innan de blivit avstyckade. Då kan man förstås bara betala handpenning, det går inte att slutbetala för en fastighet som inte existerar. Första tomten vi köpte blev vi av precis före tillträdet, säljaren hade under väntetiden kommit fram att han inte ville sälja. I det fallet hade området inga vägar etc. än när vi köpte, och sedan när området hade tagit form blev det nog annorlunda än han hade tänkt (bättre). Vi hade inte heller låtit en jurist att läsa avtalet i förväg, mäklaren kom från ett stort och känt mäklarföretag...

  Det är alltså mycket svårt att föreställa sig hur området kommer att se ut när allt är klart. De flesta träden (ofta alla) försvinner. Om det finns stora vägar i närheten kommer tomten nära dem bli mer utsatta för buller.