Byggahus.se

Hur få bort lukt av tjära efter att målarna målat panel inomhus?

 1. I
  Medlem · Stockholm · 8 inlägg

  inred

  Medlem
  Våra målare har i vårt helt nybyggda hus målat ytterpanelen med tjära och då stått inomhus och gjort detta. Nu stinker hela huset tjära och kläder samt hud luktar tjära när man vistats i huset av en kort stund. Finns det något att göra? Är såklart otroligt ledsen över detta då det känns som att huset är förstört och just nu förstår jag inte hur vi ens ska kunna flytta in om ett par veckor. Tar tacksamt emot tips.
   
 2. A
  Medlem · dalarna · 2 965 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Är det bara lukt eller har de spillt tjära?

  Är det bara lukt så försvinner det snabbt med lite ventilation och att ha lite värme påslaget för att skynda på...

  Jag skulle inte oroa mig... iochförsig vallar jag mina träskidor i köket så jag kanske inte är bästa personen att fråga.

  /ATW
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 787 inlägg
  Lukten skulle ju iofs kunna ha att göra med att ni målat hela huset med tjära? Det kan ju omöjligen bara vara inne i huset som det luktar tjära?

  Det kan ju vara så att det luktar såpass mycket utomhus att tjärlukten följer med friskluften in?
   
  • Laddar…
 4. I
  Medlem · Stockholm · 8 inlägg

  inred

  Medlem
  Hej, alltså har man varit en stund i huset så stinker det om hud och kläder som man har på sig när man sedan lämnat. Att känna tjärdoft utomhus är inte så farligt och var jag beredd på. Men att målarna ställt sig inne med planken o målat var inte riktigt planen…
   
 5. M
  Medlem · 787 inlägg
  Ja, men det anledningen till att det luktar inne i huset kan ju vara för att det även luktar ute vid huset och att det dras in via ventilationen. Såvida inte målarna har kladdat med tjära inomhus och det alltså finns tjära kvar där så har jag svårt att tro att man inte ska kunna bli av med lukten från själva målningstillfället via ventilation.

  Jag har tjärat en hel del grejer utomhus och går man nära en vältjärad stolpe så kan det lukta ganska länge. En hel husfasad i tjära måste ju lukta oerhört mycket.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · 61 inlägg

  Blåsalvia

  Medlem
  Hej vad är det för tjära på fasaden, menar du tjärvitriol? Vi målade vårt hus med det och jag tyckte det luktade ett tag inomhus. Nu inga problem. På somrarna kan man känna en svag doft utomhus men jag älskar doften.
  Hoppas det snabbt blir bättre för er, borde det då tjära väl knappast doftar lika mycket hela tiden.
   
  • Laddar…
 7. Oldboy
  Medlem · Skåne · 6 000 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Som tidigare påpekats så är det sannolikt pga att fasaden luktar och att det tar sig in i huset med ventilationen.
  Har själv tjärat väggar, och särskilt när jag tjärade den där friskluftsintaget sitter så luktade det tjära inomhus. Det går över, tjärlukten klingar av. Nu på vintern när det är kallt så luktar det inte särskilt mkt alls. Efter ngt år så känns doften enbart när man sticker näsan i fasaden på soliga ställen.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.