Hur dränerar man om husgrunden inte är så djup och man har källare?

3k läst  25 svar

 1. L
  Medlem Nivå 7
  Jag gissar att det inte behöver vara bredare än grävmaskinistens smalaste skopa.
   
 2. mexitegel
  Allvetare · Nivå 21
  Dikesbotten måste till att börja med naturligtvis vara under den nivå där det fria vattnet kommer. Schaktets höjd och jordens beskaffenhet avgör hur du kan konstruera diket mtp. rasrisker etc. Djupt dike och rasbeägna massor gör att du måste slänta diket kraftigt för att kunna arbeta i botten tex. Det normala är nog att man gör ett klassiskt V-format dike som kläs med fiberduk, dränslang i botten och sedan makadam.

  Du jämnar av schaktbotten med makadam om det behövs eller om det inte är fast botten i schaktet.
   
 3. D
  Anonym
  Vitsen med isodrän är att när vattnet kommer rinnande mot dränskivan så rinner det sedan NED genom skivan och inte rakt igenom den, eftersom den är så porös. Därför samlas vattnet under själva skivan och måste ledas bort därifrån. Så i princip borde ett dike med isodrän och bra bortledning av vattnet i botten av diket fungera bra för att fånga upp vatten som trycker från sidan.

  Hur det fungerar i praktiken har jag ingen aning om....
   
 4. S
  Medlem Nivå 7

  Grunden består av berg 1,35 ned- tips?

  Nu har vi provgrävt o 1,35 ned tar det stopp, det är berg...jag skulle behöva komma ca 3 meter ned...några tips?
   
  johangeorg gillar
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 21
  Men om det är berg på 1,35m så måste väl sockeln stå på berget eller? Annars får jag inte ihop det?! :)
   
 6. S
  Medlem Nivå 7

  det gör den dessvärre inte - se bilder

  IMG_0343.JPG Dessa bilder togs i provgropen. Man vågade inte gräva så nära grunden på huset eftersom den inte vilar på berget. Det innebär att den "hänger" lite löst. Nu är alternativet att gräva diket till 1,35 meter och se om det hjälper. Dessvärre är det nog så att vattnet kryper upp I källaren från ett störrre djup och "ur" berget. Men lite bör det ju hjälpa att gräva ett dräneringsdike.

  IMG_0337.JPG
   
 7. leby
  Medlem · Nivå 17
  Ser ju ganska torrt ut men det finns lutande berg mot din tomt så borde det var den vägen som vattnet kommer. Jag skulle säga att Isodrän är bortkastade pengar och att tvättad singel (som iof är dyr) gör samma jobb om inte bättre.
  Du har ju väldigt lite att förlora på att gräva ett rejält dike ned till berget brett som skopan som någon sa, dräneringsslang i botten och kanske några fler längre upp med bra fall ut från huset. Sen är det bara att hoppas att det löser problemet. Kommer vatten upp ur berget under huset så blir det svårt.... klart du kan bryta upp golven gräva men inte det billigaste precis..

  Fiberduk runt singeln förstås skulle jag sagt
   
 8. S
  Medlem Nivå 7
  Tack för tips. Ja, nu är det faktiskt relativt "torrt" sedan mitten av augusti. Det rinner inget vatten i källaren som det dessförinnan gjort sedan jag köpte huset. Och enligt förra ägaren så har det "alltid" gjort det. Det som inte stämmer riktigt är att det nu alltså "slutat". Ska bli intressant att se om det börjar igen till vintern. Det som har gjorts relativt nyligen och som kan ha påverkat flödena i åsen är allt arbete med den blivande järnvägen inklusive omledning av Stensån (som jag tror (?) har gjorts helt nyligen). Tror att det får bli ett singeldike så djupt som möjligt och sen koppla på dräneringen. Att spränga är inget alternative och jag tror inte heller på "snigeldynamit" (tror jag den heter).
   
 9. S
  Medlem Nivå 7
  Januari 2018 kan jag konstatera att källaren fortsatt är kanontorr! Lösningen blev jättebra. Byggdes även en stödmur mot sluttningen.
   
 10. L
  Medlem Nivå 7
  Kul att det fungerar, men vad blev det för lösning till slut?
  Blev det ett "singeldike"?
   
 11. S
  Medlem Nivå 7
  Det blev varianten med singeldike. Dessutom en stödmur i riktning åsen till. Men hela uteplats med tillhörande tak fick monteras ned och därefter återställas. Vattnet från diket leds runt på sidan av huset och kopplas sen på dräneringen.


  upload_2018-1-12_19-50-47.png
   
  Lostmoose gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: