Byggahus.se

Hur bygga ut? Förslag mottages tacksamt

 1. A
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Vi har nyligen köpt ett underbart hus från 1907 på en skärgårdsö. Problemet är att vi känner att vi skulle behöva ha lite större och funderar på möjligheter att bygga till.

  Det känns dock inte självklart på vilket sätt och på vilken sida av huset man ska bygga ut på.

  Vi skulle optimalt vilja få till två ytterliggare sovrum och ett större badrum på nedre plan.

  Delge gärna tips och tankar!

  Lägger med planritning och en bild på huset för att ge en uppfattning om förutsättningarna.
   
 2. S
  Medlem · Nivå 7
  Du får fundera vad som är viktigast, pris, arkitektur, yta, planlösning.
  Ser möjligheter med de flesta men det är inte samma. För egen del hade jag velat hålla formspråket för huset och troligen låtit det styra planlösningen.
  Att docka till en hydda på sidan är fult men billigt.
  Kanske ett friliggande attefallshus kunde vara en idé??
   
 3. A
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Att behålla husets ursprungliga formspråk är av yttersta vikt, det är det som gör det svårt känner jag. Pris är så klart också en faktor men vi har inte som mål att hålla det så absolut billigt som det bara går.

  Vi har också funderingar på ett attefallshus men det vore antagligen som ett komplement till en tillbyggnad då vi kommer behöva ytterligare rum i stora huset för små barn.
   
 4. rickardg
  Elektroniktokig Nivå 14
  Förläng både huskroppen och bredda kuporna så huset fortfarande får liknande proportioner som tidigare. Den bredare entrén kan öka både förvaring i entrén och göra badrummet större. Det är enklare att förlänga i köksriktningen pga badrummet på ovanvåningen. Köket och matsalen blir lite större och det får plats med två stora alternativ tre små sovrum ovanpå matsal/kök, vilka dessutom hamnar i norr-riktning vilket är bra för att sovrummen inte ska bli för varma, sen blir det lite bonusytor vid kuporna som kan fungera som förråd/klädkammare.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-6-18_10-28-2.png
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem Nivå 10
  Det känns svårt att utöka utan att det blir konstigt på insidan eller att utrymningsvägar försvinner. Dessutom är det ett charmigt hus, så det känns synd att bryta formen.

  Jag skulle därför antagligen funderat på en separat byggnad, som hänger ihop med den gamla med en kort mellangång som också fungerar som hall. Om man vill kan man göra mellangången med klinkers och mycket glas, och kanske lite växter, så att den får lite utomhuskänsla. Man kan då bevara det gamla huset och är friare i både design och utrymmen i nya biten.

  Vi gjorde så när vi behövde bygga ut på mitt gamla jobb (som var i en gammal villa), och det blev mycket bra.
   
  • Laddar…
 6. J
  Renoverare · Nivå 18
  Vad jag kan se så är vinklarna med takkuporna/frontespis inte original utan tillbyggda. Grundar det i just grunden som ser ut att skilja sig på dessa.

  Jag hade förlängt huset 2 takstolar (2.4m) på vardagsrumssidan. Sedan hade jag gjort om så att matsal och vardagsrum år mot entrésidan. Det hade då blivit ett sovrum där matsalen är samt ett till i den nya förlängningen. Ett litet bibliotek med utgång till verandan samt ett badrum bör inrymmas också. I hallen hade jag gjort om nuvarande toalett till en klk istället.

  Där uppe hade då funnits möjlighet till 1-2 sovrum till.

  Kort och gott. Med husets förutsättningar så hade jag hellre gjort ett sovrum till där uppe än 2st där nere.

  Ett annat och avsevärt mkt billigare alternativ hade varit att göra om verandan till sovrum, skita i det enda badrummet på entréplan och flytta badrummet där uppe för att kunna skapa ett till sovrum.
   
  Redigerat 18 jun 16:46
 7. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 15
  • Laddar…
 8. J
  Medlem · Nivå 6
  Helt utan begränsning i budget hade jag nog förlängt sidan med vardagsrum och sovrum 4-5 m. Toaletten uppe kan man då flytta till intilliggande förråd för att få till en korridor som leder in till tillbyggnaden uppe med två sovrum. Nere hade jag flyttat köket till matrummet och placerat det nya vardagsrummet i tillbyggnaden. Köket skulle istället få agera nytt badrum/tvättstuga.

  Men som sagt helt utan begränsning i budget.
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Jag tror att jag hade gjort om glasverandan till badrum och förråden till sovrum, med garderober bakom badrummet mot nya gaveln till.
   
 10. J
  Medlem Nivå 1
  Lyft bort taket och bygg två våningar till.
   
 11. G
  Medlem Nivå 1
  Jag hade nog bara stuvat om planlösningen på ovanvåningen och minskat storleken på de nuvarande sovrummen och låtit de intilliggande förråden bli ngt större sovrum. Sen hade jag nog struntat i att bygga större badrum. Jag hade också rått er att vänta med större projekt och beslut tills ni verkligen bott in er och fått en god kännedom om huset men framförallt tomten.

  om ni absolut måste ha ett större badrum och vill bygga till skulle jag skissat på en torntillbyggnad på den sydvästra väggen, med ett uppglasat tornrum högst upp. Badrum längst ner i tornet, sovrum på övervåningen och sen en liten trapp upp till antingen ett sällskapsrum eller sovrum.
   
  • Laddar…
 12. Villa_Mbg
  Hobbysnickare Nivå 1
  De små utbyggnaderna framåt och bakåt ser fel ut för mig. För högt väggliv och för låg takvinkel mot övriga huset. Det innebär att det redan är utbyggt en gång på ett "dåligt" sätt.
  Gillar ni utseendet på huset idag?
   
  • Laddar…
 13. Villa_Mbg
  Hobbysnickare Nivå 1
  Jag hade också gjort såhär. Får en chans att fixa utseendet på kuporna, men huset behåller alla proportioner utvändigt.
   
 14. FreQa
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Nja, de redan flacka taken på tillbyggnaderna blir ännu flackare då nej.
   
 15. Villa_Mbg
  Hobbysnickare Nivå 1
  De är flacka på grund av det högre vägglivet, det får man ju sänka så takvinkeln blir rimligare mot resten av huset.