Hur bygga upp skorsten lämpligast?

6k läst  7 svar

 1. E
  Medlem Nivå 7
  Hur skulle ni gjort?

  Vi kommer att ha 3st eldstäder till samma skorsten. Har förstått att man då måste ha 3st rökkanaler. Vi kommer att ha en insats samt öppen eldstad på bottenplan och en kamin på övervåningen.

  Vi har fått föreslaget att bygga upp det hela med keramikrör och mura hela skorstenen med lecablock och brandfast tegel (där det behövs). Sedan fylla upp schaktet med lecakulor. Är detta det bästa alternativet rent tekniskt samt ekonomiskt?

  Vad finns det för olika alternativ som passar och vad har de för nackdelar/fördelar?
   
 2. I
  Medlem Nivå 1
  Eller isokern,
  Keramikrör, och lecakulor, patentlösningar kan ju bli bra, men om du inte kan själv så ska du nog kolla med sotarn eller nån skorstensfirma först
   
 3. Faidros
  Medlem Nivå 10
  Kolla på de här Isokern-alternativen:
  http://www.schiedel.se/fileadmin/data/sweden/pdf/Schiedel_Isokern_2005-04-21.pdf

  Du kanske slipper undan med den en "dubbelmodul" med två rökkanaler, i vissa fall får man ju ha två eldstäder på samma rökkanal. Har för mig att jag läste någonstans här på forumet att skorstenen inte är typgodkänd om du bygger enligt förslaget du fått (se "kringmurade skorstensfoder" i broschyren), och att det då krävs ett visst avstånd till brännbart material. Men det borde ju bli billigare?
   
 4. M
  Medlem Nivå 12
  Varför inte tegel? Tar vara på mer värme än en isolerad skorsten och lagrar värmen. Håller länge och är billigt. En bra murare får upp skorstenen på 1-2 dagar. Tegel är billigt och du kan själv köra hem tegel och bruk samt vara hantlangare.
   
 5. E
  Medlem Nivå 7
  Ja, det var en murare som kommit med ovanstående förslag med keramikkanaler och ett schakt av lecablock. Leca för att det går fortare att mura upp jämfört med tegel...
   
 6. M
  Medlem Nivå 12
  Keramikkanalerna är ju inte gratis heller. Fördelen med tegel i ditt fall är ju att du värmer hela muren, dom eldstäder du tänker dig ger ju relativt hög temp på rökgaserna vilket betyder att det finns mycket värme kvar att hämta i röken. Leca med keramikinsatser tar inte vara på mycket mer värme än ett isolerat plåtrör.
   
 7. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11

  Vid vilka fall är det tillåtet ????
   
 8. Faidros
  Medlem Nivå 10
  Har läst någonstans att båda eldstäderna skall gå att stänga med luckor, och att ingen av dem får vara i "kontinuerlig drift" el. dyl. De fick bara vara för trivseleldning. Antar att sotarna har olika regler.


  Rök- eller avgaskanal som ansluts till fler än en eldstad skall utformas så att detta inte medför ökad brandrisk eller annan olägenhet.
  Boverket
  (5:431)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: