Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur bör/får man lämna elinstallationen vid försäljning?

 1. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  En person i min närhet tillträdde nyligen en bostad, en nyrenoverad lägenhet ursprungligen byggd kanske 1920. Elinstallationerna generellt, t ex en del kuloinstallationer med utanpåliggande uttag, ser ut att vara fackmannamässigt utförda. Genomgående jordat och nya apparater SE Renova, blandat infällt och utanpåliggande - så långt inga problem. Problemet är att nästan överallt där det suttit armaturer i tak, både vanliga taklampor men även fast installerade spotlightskenor, har man bara kopplat bort lamporna och i princip lämnat trådarna som de är, hjälpligt isolerade med lite tejp.

  Det värsta exemplet var ett kabelutlopp i tak med nolla, jord och tre dimmrade tändtrådar och nära (och tidigare troligen ihoppkopplade vid kabelutloppet) en ekk som tidigare gått in till ett annat rums taklampa, bara hängde helt lös genom ett hål i närmaste vägg.

  För det första kan man ha åsikter om det alls är ok att ta med fast installerad belysning när man säljer en bostad, jag tycker det inte, men jag är mest intresserad av om det verkligen ska behöva vara så att man tar in en elektriker det första man gör när man tillträder en bostad. Vore det ett renoveringsobjekt så möjligen, men knappast en bostad som vid en normal okulärbesiktning ser nyrenoverad ut?
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 14 228 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Vad jag vet ingår inte armaturer i överlåtelse av bostadsrätt om det inte framgår av avtalet. Fult gjort såklart.
   
 3. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  Du kanske har rätt, men lek med tanken att det handlar om infällda spotlights. Att mötas av 50 gapande hål kan knappast vara rimligt och heller inget som ska behöva nämnas i avtalet. Lysrörsarmaturer under köksskåp? Badrumslampa?

  Som sagt, armaturerna var en sidogrej, Frågan gällde mer den snudd på livsfarliga elinstallationen.
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 14 228 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Så räknas det kanske som fast installation , det är gränsfall nu. Jag förstår men vad ska hända menar du, polisanmälan ?
   
 5. C
  Medlem · 13 503 inlägg
  Skulle vilja påstå att praxis är att fast monterad belysning, som t.ex. infällda spottar, underskåpsbelysning, badrumsbelysning, vissa typer av kökslampor osv. ingår.

  Formellt ingår väl endast sådant som funnits i lägenheten vid upplåtelsen, även i det fall utrustningen sedermera bytts ut av lägenhetsinnehavaren.
   
 6. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  om man vill bråka om armaturer eller annat som säljaren tagit med sig, jfr fastighetstillbehör, så är det väl en civilrättslig fråga, men återigen, frågan handlar mest om den farliga elen. Den är ju klart ”sämre” än på dagen för kontraktsskrivning och det är knappast heller något man kunnat förvänta sig med tanke på bostadens ålder och skick.
   
 7. L
  Medlem · Norrbotten · 2 692 inlägg

  Lutte

  Medlem
  Vad ska säljaren ha gjort? Slitit ur kablar ur rören och dragit lös kulokablarna eller ska alla lampor ha lämnats, ubåtar på trådarna?
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 003 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Det är inte ok att det ser ut så där så som du beskriver. Det är en brist som nuvarande innehavare ska åtgärda. Som jag ser det kan man alltså inte sälja en bostad om det inte klart framgår att elinstallationen är felaktig och måste åtgärdas. Jag skulle aldrig köpa en bostad som ser ut så, för då är det jag som sitter med svarte petter och måste åtgärda bristerna.
   
 9. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  Också min bild. Råkade ut för en säljare för 10+ år sen som skröt i fastighetens prospekt (bilaga till köpekontraktet) om de fina fasta armaturerna i köket designade av Jonas Bohlin. När vi tillträdde var de bortmonterade. Kärringen vägrade lämna tillbaka dem men vi insåg att det skulle kosta mer än det smakade att strida i rätten om 10 000.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6A237756-3F4D-49D9-93DA-BDA2136BAC02.jpeg
   
  • Laddar…
 10. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  Ett minimum tycker jag är att sätta sladdlamputtag - då kan du enkelt koppla in en lampa när du tillträder. Fasta armaturer såsom spotskenor borde man lämnat kvar om man inte har varit tydlig med att de inte ingår.
   
 11. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 14 228 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Jag tror alla här håller med dig men så ser det nog inte ut i verkligen tyvärr
   
 12. PeterDittmerJurist
  Medlem · Norrtälje · 46 inlägg

  PeterDittmerJurist

  Medlem
  Det är bostadsrättshavaren som ansvarar för skicket och säljaren ska lämna bostadsrätten i brukbart skick om inte annat avtalats. Därför är det fel i bostadsrätten. Du kan vända dig till säljaren.

  Om det sett ut så på visning eller besiktning, om det finns friskrivning i avtalet m m, så är det en annan sak.

  Vill säljaren ta med fast installerad armatur får han ta med det i avtalet.
   
 13. C
  Medlem · 13 503 inlägg
  Inte alltid iallafall. Det vanliga är nog dock att man inte börjar demontera fasta anslutna elapparater annat än i undantagsfall, t.ex. en tvättmaskin som inte hör till lägenheten.

  Är det värt ett påpekande? Ja, det tycker jag. Är det värt att dra till sin spets? Förmodligen inte.
   
 14. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  Vid köp/kontraktsskrivning vad den ju ok men problemet är att många inte undersöker bostaden på tillträdesdagen innan slutlikviden betalas. Jag vet inte om man har större chans att hävda sin rätt då, men för mig är det rimligt att gå igenom bostaden gemensamt med säljaren med tanke på städning och annat.
   
 15. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 670 inlägg

  krillek

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.