Byggahus.se

Hur billigt går det att bygga ett lösvirkeshus själv.

 1. A
  Medlem · 50 inlägg
  Sjukt, bra jobbat
   
 2. G
  Medlem · 56 inlägg
  Om man inte har plats / möjlighet att samla ihop ett helt hus innan byggstart, vilka delar tror du att det skulle vara mest lönsamt att samla på sig? Förstår att det är svårt att gissa vilka fynd som dyker upp, men vore kul att att höra dina resonemang / erfarenheter.

  Jag funderar själv på att bygga lösvirke om några (3-5) år har möjlighet att hamstra på en yta motsvarande ett garage. Jag gissar att fönster, dörrar, tak och ytskikt kan vara mest lönsamt per m3, men ytskikten går ju att samla på sig när stommen är rest om det inte är någon brådska.
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 740 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Är väl att göra en lista på alla komponenter som behövs och köpa dom när man ser en bra deal.
   
  • Laddar…
 4. V
  Medlem · västmanland · 81 inlägg

  volvov70n

  Medlem
  Om man inte har obegränsat med plats så är det väl mindre skrymmande saker men som ändå är dyra som du kan montera själv, för det är många hantverkare som inte vill montera varor som kunden har skaffat själv. Jag kan nämna det jag kommer på som jag skaffade innan byggstart.
  * Fönster på en konkursauktion
  * Nya takhuvar och en del ventdorn samt ljuddämpare, på blocket.
  *Tvätt, torktumlare och spis när elkedjan Expert lade ner. 50% rabbat.
  *Skruv, spik, vinkeljärn, expander, balkskor mm. En del på nätet, på rea bygghandel och på Biltema.
  *Blandare och toastol på rea/utförsälning, nytt handfat med skåp av en snickare mot en tårta.
  *Styrning till golvvärmen mm på blocket.
  *Golv går säkert att göra en del pengar på om man har lite koll och det är väl halvskrymmande.
  *Handtag både till inne och ytterdörr samt låsvred.
  *Ytterdörrar kampanj bygghandel
  *Kapa och bocka armering. Kan ligga ute.

  Andra saker som är mer skrymmande:

  *Stomme, panel, gles och råspont från virkesoutlet Fagersta
  *2st fulla hästtransporter med isolering från privatperson på blocket.

  Det jag upplever när jag läser vissa andra som vill bygga billigt är att det är lätt att räkna på vad tex virket till stommen alt betongpannor kostar på byggmax med man glömmer att spik och skruv kostnaden lätt kommer att kosta mer eller att frugan vill ha en speciell badrumsinredning som motsvarar isoleringen till alla väggar. Jag vill handla billigt men inte tumma på kvaliten så att köpa okända märken som tar extra lång tid att installera kan bli dyrare tillslut.

  *Planering är A och O och det svåra är att samordna transporter, för där finns det en del gratispengar att spara.
  *Förhandlade fram bättre priser om jag tog hela stuvar med OSB, Gips, Isolering, Stomme, panel mm så det blev billigare i visa fall att ta förmycket.
  *Bor i en mindre stad och har bra känningar i byggbranschen så man vet vilka hantverkare som kan sin sak och jag bara anlitat enmansföretagare och nästan bara på timme och varit med själv. Han som grävde är bonde så där hade jag ingen tidspress om maskinen stod stilla några dagar/vecka medans jag grusade och drog in VA och elen samt att jag var skopsnok/skötte lasern och körde undan massorna. Elektrikern är så fullbokad att han tyckte det var ok att jag spikade alla eldosor och drog slang med färdig kabel i medans han höll på med annat bara jag köpte material av honom och att han kontrollerade allt innan jag slog igen väggarna.
  Rörisen som jag egentligen känner bäst blev lite sur/butter att jag hade köpt material på annat håll fast det inte var något som han skulle montera. Han fick dra dra fram vatten med ballofixer så monterade jag toastol, handfat och blandare.

  *Man bör tänka på att tid är pengar och man kommer inte att orka med allt när man väl är igång och att vänner och bekanta säkerligen kommer att hjälpa till vid större händelser, men att dem mestadels lyser med sin frånvaro. Har ibland slitit alldeles för många timmar för att spara några hundra/tusen kronor som jag sedan har fått betala på någon extra transport för att man har glömt/inte planerat tillräckligt bra.

  *Jag höll på i flera år med mitt bygge och det är permanetstandard men används som fritidsboende så vissa material val är väl lite budget tex IKEA kök och vitvaror, laminatgolv som håller ner priset lite.
   
 5. G
  Medlem · 56 inlägg
  Tack för utförligt svar! Klokt det där med att kunna montera själv.
   
 6. O
  Medlem · Dalarna · 294 inlägg

  OveRa

  Medlem
  Vi ritade, röjde och planerade allt själva innan vi sökte bygglov, skaffade en Byggansvarig och satte igång.
  Gjutformen gjordes av råspont och murningen av grunden när plattan var på plats blev en trevlig semestersyssla.
  Vi har anlitat samma byggföretag här på orten, förhandlat oss till en hyfsad rabatt och kunde om det blev fel byta eller lämna tillbaka.
  El och vvs sköttes av lokala hantverkare och goda råd, som inte alls är dyra, överöstes vi av.
  Takstolsberäkningar och annat som nämnden begärde ordnades med hjälp av företag med relevanta kunskaper och givetvis hade de vett att ta betalt.
  Idag har vi ett trevligt fritidshus med åretruntstandard, mycket modernt och med kvalitet i alla detaljer.
  Kostnaden hamnade någonstans runt 1 200 000 vilket vi anser vara ganska bra men vi har ju då gjort i stort sett allt arbete själva.
  Taket som är osymmetriskt blev en trevlig nöt att knäcka men har denna vinter hållit för en snömängd uppgående till nästan två meter så förnöjelsen är stor.
  En sak som vi har förstått så här i efterhand är ju att det egna arbetet beskattas ju när vi säljer om vi inte vill ta betalt bara för material och inte byggarbetskostnaderna som är omöjliga att beräkna.
  Huset har värderats till mellan 2 000 000 och 2 200 000 så det är ju många tusen som kommer att försvinna till skatt.
  Dock, vi har inte lagt ner speciellt mycket tid på att leta efter billigare material utan hämtat det vi har behövt för stunden utan att behöva lagra, har något blivit över har vi kunnat lämnat tillbaka det vilket vi uppskattat mycket.
  Vänner och bekanta har vi inte under hela byggtiden sett röken av men nu kommer de och vill visa uppskattning vilket vi med stor tveksamhet gläds över fast när vi tröttnar på dem så halar vi fram någon pensel och en burk med färg eller en såg och låter dem förstå att vi har en del kvar att pyssla med.
  Då blir vi ganska snabbt ensamma igen och kan njuta av skogens sus och fåglarnas kvitter.
   
 7. S
  Medlem · 113 inlägg

  Sylvestris

  Medlem
   
 8. O
  Medlem · Dalarna · 294 inlägg

  OveRa

  Medlem
  För er som är intresserade så kan ni kika på hur huset ser ut idag!
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · stockholm · 96 inlägg

  ansgar46

  Medlem
  Snyggt! Vad har du golv i kök - allrum?
   
 10. V
  Medlem · västmanland · 81 inlägg

  volvov70n

  Medlem
  Slipat betonggolv!
   
 11. B
  Medlem · 4 inlägg

  Bebban08

  Medlem
  Ganska enkelt att bygga om man bara körmen ska man besikta och sälja. Eller överhuvudtaget bo i huset bör man följa alla byggregler. Inte free basa med korrigerad plåt
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.