Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur besvärligt att ta upp hål för ventilation i grovputsad fasad?

 1. Amatörsnickaren
  Medlem · Stockholm · 549 inlägg

  Amatörsnickaren

  Medlem
  Hmmm ser just att detta nog borde varit under "fasad" i stället men det går tydligen inte att ta bort ett inlägg så får se om någon här har ett svar...

  Jag skulle behöva förbättra ventilationen i ett rum i källaren men drar mig lite för det då det är en grovputsfasad från 60-talet av lättbetong och jag fruktar att det skall lossna puts runt borrhålet. Oroar jag mig i onödan? Hur gör man bäst? Något man kan göra själv eller bäst att anlita någon?
   
  Redigerat 26 mar 08:07
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 785 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Borra utifrån och in med rätt typ av hålsåg för puts så går det bra. Liten kylning med vattenslangen kan vara bra också så tuggar den sig igenom putsen utan damminferno och värme.

  Problemet är väl mer att borra genom hela väggen utan rätt verktyg. Så hyr maskin (om det ens finns?) eller hosta upp de där pengarna som krävs för att få specialist med maskin hem.

  Men det är ju annars inte svårt att ta upp ett snyggt hål med en hålsåg genom fasaden och sen tunnla sig igenom lättbetong med en lång smal borr, hammare och mejsel. Och dammsugare...
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 218 inlägg

  mrmlz

  Medlem
  Nu har jag inget hus med varken puts eller lättbetong.. Men jag har använt Pro-fit borrar för att göra hål till ventilation.

  De ska enligt tillverkaren fungera för lättbetong.

   
 4. M
  Medlem · Stockholms län · 2 531 inlägg

  myrstack

  Medlem
  Nyckeln för att inte trasa upp kanterna på hålet i putsen är att säkerställa att det absolut inte vobblar något så mao en hålsåg med centrumborr. Jag rekommenderar att man dessutom borrar ut för styrhålet innan så det borret löper fritt när hålsågen möter putsen. Om det sedan är spritputs med större stenar så är ju risken större att de lossnar än att man sågar genom dessa.

  Att sen ha koll på hur väggen ser ut mellan puts och stomme är vitalt. Hönsnät är en mardröm men är det puts direkt på en stomme är det bara att borra på.

  Allt detta är för mig viktigare än att du har en fintandad hålsåg eller något med tex diamant. Vobblar det kommer det inte rädda på något sätt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.