Hur bestämma inkommande säkringsstorlek?

20k läst  41 svar

 1. Loner
  Medlem Nivå 6
  Hur kommer jag fram till hur stor inkommande säkring jag skall ha?
  20, 25 eller rent av 35A?

  Man lär väl inte räkna som jag gör i jobbet med summan av lasterna som kan vara igång samtidigt, då behövs ju125A eller så.

  Värmepump 9Kw, Spis 7kW är ju 16kW ca 40A..

  /U
   
 2. bax
  Medlem Nivå 10
  16kW=25A säkring.
  Sen sitter det väl ofta en effektvakt i pumpen (?).
  En del värmepumpar brukar vilja ha 20A i startström, så installatörerna väljer 20A som huvudsäkring.
   
 3. pefo
  Medlem Nivå 10
  Finns ju också sk mjukstartsreläer till kompressorn så man inte dammar på allt för hårt. Vanligast är nog 20A med effektvakt och 25A utan. Finns de som kör 16A med värmepump men då är dom jäkl.... försiktiga med eltillskottet! :D
   
 4. Loner
  Medlem Nivå 6
  Men det där var ju bara VP och Spis, sen kommer ju datorpark, belysning, tvättstuga osv..

  Nu tror jag inte att VP behöver 9kW, men man vill ju inte att huvudsäkringen skall gå mitt i smällkalla vintern heller.

  Räcker 25, eller skall man gå på 35A för att vara säker?

  /U
   
 5. pefo
  Medlem Nivå 10
  Värmepumpen behöver väl 2-3kW med bara kompressorn. Eltillskottet brukar väl sällan vara till och då inte samtliga effektsteg direkt. Problem kan ju uppstå om kompressorn eller nåt annat pajar mitt i smällkylan och man måste köra tillskottet på max. Men det löser sig ju om man har en effektvakt som shuntar ner elpatronen när man lagar mat. Utan att känna till din energiprofil till fullo så anser jag att du bör klara dej på 25A eller tom kanske 20A. Vi kör 3 hus, 2 större och ett litet, hos oss med VP på 35A utan problem.
   
 6. E
  Medlem · Nivå 21
  Normalt brukar jag säkra nyare villor med 20 A och jag kan inte komma på att jag har fått säkra upp en enda. Det kan även fungera med 16 A men då måste man vara lite mer på sin vakt när det gäller tvätt, disk, motorv, spis, ugn osv
   
 7. F
  Medlem Nivå 7
  35 A har jag inte sett en enda vanlig villa som har.
   
 8. pefo
  Medlem Nivå 10
  Ska väl vara om man kokar mycket 'saft' hemma då! :D
   
 9. fresve
  Medlem Nivå 11
  Jag säkrade ner mitt hus till 16A för att spara några kr, och det är inget jag lider av.
  Jag har dock problem någongång ibland, det är på fredagen, då afterworkbastun är på, ugnen är på med fredagskycklingen, värmepumpen bestämmer sig för att starta, och lite annat är på. Då blir det till att springa ut i mässingen och byta säkring.. :p

  Kan säga att jag inte har elpatronerna aktiverade i pumpen (nibe 1215 heter den väl, jordvärme), har inte behövts de senaste vintrarna. Skulle kompressorn pajja får jag väl ge fasen i att basta helt enkelt.
   
 10. Loner
  Medlem Nivå 6
  Tack frö alla svar, då känner jag mig lugnare, dimensionerar för 25A då.

  /L
   
 11. A
  Medlem Nivå 1

  16A funkar för mig

  Hej,

  Tänkte bara säga att jag har 16A huvudsäkring i ett hus med värmepump med effektvakt, och har aldrig fått byta huvudsäkring. Den enda gången jag sett att effektvakten begränsat var när vi haft pannan avstängd en halvdag och den skulle börja värma upp igen.

  (men sen bor jag ju i Skåne, så det är ju inte så kallt)
   
 12. phl
  Medlem · Nivå 14
  Jag bor i Skåne i ett stort hus men en möjligen lite för underdimensionerad värmepump med effektvakt. Har 20A huvudsäkringar och det händer att effektvakten slår in. Typiskt scenario är när det är kallt ute, blåser som hundan (mitt hus är rätt vindkänsligt), man har duschat och sedan kanske tvättar. Då går tillskottet in och det stryps då ibland av effektvakten. Tittar man i menyerna till effektvakten så ser man att lasterna är någorlunda jämt fördelade över de tre faserna så det är inte bara frågan om balansproblem.

  Ett enkelt sätt att se till att man inte betalar för mycket är att säkra 20-25A och sedan bara skruva in lägre huvudsäkringar, säg då 16-20A. Går de inte under en vinter eller så kan man anta att man kan säkra ner.
   
 13. N
  Medlem Nivå 4
  Bumpar den gamla tråden och fortsätter....

  Det låter som att 16 ampere huvudsäkring i ett nybyggt hus med fjärrvärme är lugnt? Ingen elgolvvärme eller annan stödvärmning med el.
   
 14. GK100
  Medlem · Nivå 20
  I mina ögon är det mycket lugnt så, skulle man få problem är det felfördelat med laster mellan faserna och det är bara att lägga om i så fall.
   
 15. E
  Medlem · Nivå 8
  Vanligtvis så dimensionerar man ju huvudsäkringen efter uppvärmningen.
  Fjärrvärme är det som tar allra minst el och således kan man köra på 16A som är den lägsta utan att oroa sig.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: