7 179 läst · 32 svar
7k läst
32 svar
Hur bäst få bort det vi tror är svartmögel på köksbänk i nyköpt hus?
Hej, nybliven husägare och köksbänken ser ut enligt bilderna. Hur gör vi säkrast för att ta bort det vi tror kan vara svartmögel? Skulle ni skynda med att byta ut bänken av hälsoskäl, eller kan vi med någon mindre åtgärd skjuta den investeringen framåt ett halvår?
Hej, ekskiva som missfärgats p g a fuktigmetall som kommit i kontakt med skivan. En sort bets.B Boflinken skrev:
Ej det minsta farligt. Går förmodligen djupt så ingen ide att försöka slipa bort.
Svartbetsa istället hela skivan med järnvitriol.
Om det är obehandlad ek-skiva så räcker det med järnhaltigt vatten som har slabbats över ytan många gånger för att det skall mörkna av garvsyran (i eken) och järnet i vattnet som ger en svart förening.
Järnvitriol tillsammans med garvsyra (extraherad från ek) ingår i många äldre sorters bläckblandningar av arkivbeständig typ som inte försvinner med tiden.
Jag skulle nöja mig med att försöka rengöra ytan, kanske med en lättare slipning (och acceptera den mörka färgen) och sedan behandla ytan med bänkolja av delvis härdande typ så att du bygger upp en tålig och vattenavvisande yta - för vattenstänk kommer det alltid bli runt en diskho och lite förvånande att ytan är inte oljad/vaxad vattenavvisande redan innan.
Själv använder jag ikeas bänkolja (stockaryd) art 202.404.63 och fick tillbaka färgen till samma nivå som resten av skivan av en innan ganska 'vattenurblekt' kulör av ek kring den rostfria diskhon (detta var innan jag visste att det var en ekskiva) - blev lite förvånad över hur bra det 'självläkte sig' kulörmässigt gentemot resten av ytan med bänkoljan även om det tog en del tid - dock svarta områden efter våta järngrejor (som siluetten av en rostig sax som legat kvar ett tag våt på bänkskivan som i mitt fall) är inget som försvinner med bänkolja utan det får man leva med om man inte slipar ned det mer eller mycket...
- och för en arbetsyta som används dagligen är det inte värt det då den ändå kommer att få nya skavanker med tiden. - handlar mer om att skavankerna och slitaget sker på 'snyggt sätt', vilket i regel gör sig bättre på träbänkskivor i jämförelse med skivor i syntetmaterial.
---
Det verkar vara rätt ofta att folk inreder sina kök med bänksivor i trä utan att tänka på hur ytan är behandlad och när fläckar och missfärgningar dyker upp, ofta först kring diskhon, då inser man behovet...
för många generationer har levt med diskbänkar helt i rostfritt...
Järnvitriol tillsammans med garvsyra (extraherad från ek) ingår i många äldre sorters bläckblandningar av arkivbeständig typ som inte försvinner med tiden.
Jag skulle nöja mig med att försöka rengöra ytan, kanske med en lättare slipning (och acceptera den mörka färgen) och sedan behandla ytan med bänkolja av delvis härdande typ så att du bygger upp en tålig och vattenavvisande yta - för vattenstänk kommer det alltid bli runt en diskho och lite förvånande att ytan är inte oljad/vaxad vattenavvisande redan innan.
Själv använder jag ikeas bänkolja (stockaryd) art 202.404.63 och fick tillbaka färgen till samma nivå som resten av skivan av en innan ganska 'vattenurblekt' kulör av ek kring den rostfria diskhon (detta var innan jag visste att det var en ekskiva) - blev lite förvånad över hur bra det 'självläkte sig' kulörmässigt gentemot resten av ytan med bänkoljan även om det tog en del tid - dock svarta områden efter våta järngrejor (som siluetten av en rostig sax som legat kvar ett tag våt på bänkskivan som i mitt fall) är inget som försvinner med bänkolja utan det får man leva med om man inte slipar ned det mer eller mycket...
- och för en arbetsyta som används dagligen är det inte värt det då den ändå kommer att få nya skavanker med tiden. - handlar mer om att skavankerna och slitaget sker på 'snyggt sätt', vilket i regel gör sig bättre på träbänkskivor i jämförelse med skivor i syntetmaterial.
---
Det verkar vara rätt ofta att folk inreder sina kök med bänksivor i trä utan att tänka på hur ytan är behandlad och när fläckar och missfärgningar dyker upp, ofta först kring diskhon, då inser man behovet...
för många generationer har levt med diskbänkar helt i rostfritt...
Tack så mycket för jättebra information. Håller med. Obegripligt att tidigare ägare inte verkat sköta om bänkskivan. Vi får absolut införskaffa olja.X xxargs skrev:Om det är obehandlad ek-skiva så räcker det med järnhaltigt vatten som har slabbats över ytan många gånger för att det skall mörkna av garvsyran (i eken) och järnet i vattnet som ger en svart förening.
Järnvitriol tillsammans med garvsyra (extraherad från ek) ingår i många äldre sorters bläckblandningar av arkivbeständig typ som inte försvinner med tiden.
Jag skulle nöja mig med att försöka rengöra ytan, kanske med en lättare slipning (och acceptera den mörka färgen) och sedan behandla ytan med bänkolja av delvis härdande typ så att du bygger upp en tålig och vattenavvisande yta - för vattenstänk kommer det alltid bli runt en diskho och lite förvånande att ytan är inte oljad/vaxad vattenavvisande redan innan.
Själv använder jag ikeas bänkolja (stockaryd) art 202.404.63 och fick tillbaka färgen till samma nivå som resten av skivan av en innan ganska 'vattenurblekt' kulör av ek kring den rostfria diskhon (detta var innan jag visste att det var en ekskiva) - blev lite förvånad över hur bra det 'självläkte sig' kulörmässigt gentemot resten av ytan med bänkoljan även om det tog en del tid - dock svarta områden efter våta järngrejor (som siluetten av en rostig sax som legat kvar ett tag våt på bänkskivan som i mitt fall) är inget som försvinner med bänkolja utan det får man leva med om man inte slipar ned det mer eller mycket...
- och för en arbetsyta som används dagligen är det inte värt det då den ändå kommer att få nya skavanker med tiden. - handlar mer om att skavankerna och slitaget sker på 'snyggt sätt', vilket i regel gör sig bättre på träbänkskivor i jämförelse med skivor i syntetmaterial.
---
Det verkar vara rätt ofta att folk inreder sina kök med bänksivor i trä utan att tänka på hur ytan är behandlad och när fläckar och missfärgningar dyker upp, ofta först kring diskhon, då inser man behovet...
för många generationer har levt med diskbänkar helt i rostfritt...