Byggahus.se

Hur allvarligt är fuktproblem i källare och kostnad för åtgärd ?

 1. S
  Medlem · Nivå 6
  Det är inte ovanligt att hus vi fattat tycke för med källare i besiktningsprotokollet har minst 1 rum med förhöjd fukthalt. Ofta ligger det organiskt material på golvet.

  Jag som inte är särskilt insatt i detta drar mig för att överhuvudtaget vara med i budgivning för sådana objekt men för att bättre förstå hur allvarligt problemet är ber jag om er hjälp.

  Ibland framkommer att hela källaren måste rivas ut och läggas om. Vad kan man räkna med för kostnad på sådant för en normalstor källare ? Och betyder det per automatik att man också måste dränera eftersom fuktproblemen annars kommer att komma tillbaka ? En dränering kan man väl räkna kostar ca 100.000 kr för ett normalstort hus ? Kan man vara säker på att en dränering räcker för att avhjälpa fukt i källaren eller kan det ha gått för långt ?

  Tacksam för råd kring kostnader för att bryta upp golv (väggar ?) och lägga om samt om man också måste dränera och kostnad på det. Känns som att det då är bättre att tak eller vind är fuktskadat, eller ?

  Hälsningar
  Richard
   
 2. O
  Medlem Nivå 12
  Din fråga går inte att generellt svara på utan man måste ha specifika exempel. Källare är för det mesta byggda för att ha som förråd eller liknande och inte som boyta. Allt inbyggt organiskt material är för det mesta en dålig lösning och skall undvikas.

  Men att man skulle behöva riva ner hela källare för att kunna nyttja den är väl lite överdrivet så länge man ser till att göra renoveringen med riktiga material för ändamålet och inte använder en förrådskällare som bostad.
   
 3. S
  Medlem · Nivå 6
  Här i Stockholm verkar det vara mer regel än undantag att källare är inredda för boende , ofta med huvuddelen av sovrummen. Antar att det har att göra med de höga priserna. Det är ingen skillnad i pris mot hus med övervåning och då undrar jag. Allt annat lika, har en källare överhuvudtaget någon fördel mot en övervåning med tanke på de extraproblem de ofta medför ?

  Angående fuktproblem lokalt i källaren. Hur vanligt är det att man kan komma tillrätta med det bara med avfuktare eller bättre ventilation eller är i princip dränering det som alltid krävs ? Kan fukt i källaren blivit så allvarligt att väggarna tagit skada eller torkar de alltid ut med en dränering ?
   
 4. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Allt går att fixa, men när det gäller källare vs övervåning så är källaren generellt kallare än övervåningen och ofta tystare (typ om det är livat utanför) så övervåning på vintern och källare på sommaren ;)

  Dränering och utvändig tilläggsisolering är det bästa för en källare. Ger ju också mervärde när det ska säljas i framtiden. Gillar man att gräva går det att göra för hand ;)
   
 5. S
  Medlem · Nivå 10
  Finns fuktproblem i källaren så är där troligen problem med dräneringen också. Dräneringen måste göras om ibland, så att en 30 år gammal dränering börjat krångla är inte konstigt.

  Jag skulle alltid se till att riva allt organiskt material i källaren, det har inte där att göra. T.o.m reglar för hyllor skulle jag se till att få distanser bakom.

  Det går inte att ge några generella kostnader för det invändiga arbetet, men dränering brukar gå att uppskatta ganska bra.
   
 6. O
  Medlem Nivå 12
  Det är för enkelt att utgå ifrån att det måste vara problem med dräneringen bara för att det finns fuktproblem. Man måste se på konstruktion, grundläggning, fuktproblemets placering och husets ålder för att hitta möjliga orsaker. Ett gammalt hus byggt på lera kommer alltid att ha kapillärt transporterad fukt i nederdelen av väggen och ibland också i hela golvet eftersom det i gamla hus gjöts som en tunn kaka direkt på leran.
  Så mitt förslag är att fråga mer specifikt när du har ett objekt på gång för att få bättre svar.
   
 7. Y
  Medlem Nivå 5
  Det är som sagt rätt vanligt att man ser inredda källare i hus här i Stockholm i hus som egentligen inte är avsedda för det. Typexemplet är en gammal 40-tals-"låda" med källare, där är ju biytan lika stor som boytan. Det är ju givetvis lockande att fixa 1-2 sovrum i källaren för att få plats med barnen istället för att alla ska trängas på de 70-80 kvm boyta som dessa hus brukar ha.
  I dessa hur är det ju inte bara källarväggarna som bidrar med fukt, även bottenplattan transporterar upp fukt från marken oavsett hur bra väggarna är dränerade. Jag har sett vissa hus där man bilat upp den gamla plattan, isolerat mot marken och gjutit en ny bottenplatta. Det tillhör dock inte vanligheterna, det är ett ganska stort jobb.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 6
  Tack för alla svar.

  Mäklaren litar man ju inte riktigt på att fråga om sådant eftersom det ligger i deras intresse att förminska problemen. Ofta väljer de att inte lägga ut besiktningprotokoll på hemsidan utan har dem tillgängliga på visningen.

  Om fuktproblem noterats i ett eller flera rum, måste man alltid riva upp väggar och golv ? Det räcker inte med bara dränering för det organiska materialet kan aldrig återhämta sig ? Om man istället för dränering river upp golv och lägger ventilerade golv och kanske värmeslinga blir det billigare eller kommer man inte undan dräneringen ändå ?
   
 9. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Att diskutera uppvärmning av oisolerad källargolv/platta brukar här på forat ge ganska livade diskussioner med inspel allt från att kör på, kostar väl några kr extra då värme "spills" ner i plattan och marken under till ramaskri varningar om att du i och med uppvärmning kommer "dra" upp extra mkt fukt i och med förstärk kapilärkraft och på sikt kommer huset typ falla sönder. Som vanligt ligger väl sanningen någonstans mittemellan och allt beror på det enskilda husets förutsättningar
   
 10. B
  Medlem Nivå 5
  Ska man använda källaren som bostad så anser jag att man skall dränera om och isolera utvändigt (om det är problem med fukt). Kostar väl från 150.000 kr. Då tillkommer rivning av alla tillbyggnader som altaner, etc, och återställning av trädgården (men då kan man ju få den som man vill). Det kan också vara ide att byta alla rör (vatten, avlopp, dagvatten) ut till gatan när man håller på, vilket också blir en extra kostnad.

  Som nämnts tidigare måste man antagligen riva ut allt gammalt organiskt material. Plastmattor, etc, är heller ingen hit i källare. Det skall vara material som tål fukt och som andas (putsade väggar med silikatfärg, kakel, klinker, etc.).

  Tänk också på att det kanske finns asbest som måste saneras!
   
 11. O
  Medlem Nivå 12
  Igen, först måste man reda ut vad det är för fukt som har har orsakat eventuella skador. Dränering är inget annat än ett rör system som har till uppgift att transportera bort fritt vatten som av någon anledning sjunker ner i omkringliggande jord eller fyllnadsmassor av tyngdkraften alternativt för att sänka en förhöjd grundvattennivå. Dränering är inget som hjälper mot tex kapillärt transporterad vatten eller vattenånga som av någon anledning kondenserar i grundmuren. Därför måste man först avgöra vilka skador som finns och vad dom orsakats av innan man kastar sig på en kostsam dränering och sen upptäcker att det hjälpte inget alls utan de fuktrelaterade problemen kvarstår. Detta är mycket vanligt eftersom många tror att dränering skall lösa alla problem och att säga att ett dräneringssystem är dåligt eller kass bara för att det uppnått en viss ålder är felaktigt.
  Det finns dräneringssystem som är hundra år gamla och som fungerar alldeles ypperligt.

  Att använda organiskt material i en källare av äldre årgång är ofta förenat med risker om materialet ligger direkt mot en fuktig yta eller stänger inne fukt på något sätt.
   
 12. O
  Medlem Nivå 12
  Helt riktigt så blir det stora ramaskriet så fort det handlar om golvvärme i en källare. Dock är det inte frågan om en förstärkt kapillärkraft utan det man försöker dra fram är den sk omvändafukttransporten som uppstår i en oisolerad betongplatta och i det skedet då man eventuellt stänger av golvvärmen på sommaren. Om värmen är på konstant året om så kommer golvet och underliggande mark att vara torrare än utan golvvärme och ingen omvänd fukttransport sker.

  Det som uppstår är att när golvet är varmt/värms så bildas en värmekudde under huset som också torkar ut underliggande jord/lerlager och när man stänger värmen så kallnar golvet fortare än jorden/leran under betongplattan och en omvänd temperaturskillnad uppstår i golv/mark.
  Markfukt i ångfas transporteras då upp i plattan och kondenserar i den svala plattan vilket kan leda till förhöjda fuktvärde i plattan. Detta återgår när man värmer plattan igen eller uppstår inte om man håller plattan varm året runt. Därför skall man lämpligen välja material i ytskiktet som tåler en förhöjd fuktnivå tex klinker så är detta ett mycket litet problem.
   
 13. O
  Medlem Nivå 12
  Om det är fukt i randen av golv/vägg alternativt fukt i golvet pga dess placering direkt på lera eller annan fuktig grundläggning så hjälper det föga att dränera. Inte ens om man väljer att både riva upp golvet, dränera och isolera så hjälper det mot kapillärt transporterad fukt upp i grundsulan om den ligger direkt på leran vilket är mycket vanligt på äldre hus byggda i lerrika områden.
  Därför måste man analysera och förstå grundproblemet innan man kan säga att man ska dränera för det är vissa fall meningslöst för att lösa fuktproblem i hus.
   
  • Laddar…
 14. ANR
  Verktygstokig Nivå 6
  Håller med oceanis om att det viktigaste av allt är att se objektets unika förutsättningar och problem. Ur egen erfarenhet så kan nåt som först ter sig som ett jätteproblem visa sig vara ganska enkel att åtgärda. I mitt fall så visade sig fukten i vår källare komma från att takavvattningen gick rakt ner i dräneringsrören vilket resulterade i att dessa fylldes och snarare tryckte ut vatten än transporterade bort det. Några hundralappar på nya rör för takavvattning och nu har jag en torr källare... Billigare än att gräva ny dränering. Nu använder jag iofs inte källaren som boyta.
   
 15. R
  Renoverare Nivå 1
  Nja, man kan kapilärbryta också