Byggahus.se

Hur är det att leva off grid?

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 692 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Längtar du också efter avkoppling? Från elnätet och vattenanslutningen alltså. Någon som vet hur det är att bo off grid är Jennie Persson. På sommarhalvåret bor hon just så på en liten ö i Hälsingland, och drömmer om att flytta dit permanent.

  Du kan läsa artikeln här: Hur är det att leva off grid?
   
 2. S
  Medlem · 117 inlägg

  Staffan-N

  Medlem
  Charmigt så klart, men frågan är hur miljövänligt det egentligen är att använda förbränning på plats för uppvärmning av husrum och mat? Stora gemensamma anläggningar i tätbebyggda områden kan ju vara riktigt effektiva och relativt rena.

  Sen är ju såklart någon enstaka braskamin en piss i havet jämfört med de stora förorenarna, och det är sjukt mysigt att elda :)
   
 3. V
  Medlem · 186 inlägg

  ViktorHg

  Medlem
  Att leva off grid tycker jag lät som en överdrift här, visst, det är inte anslutet till elnät eller så men det verkar vara en sommarstuga som nyttjas lite mer än vanligt. Tvättas kläder i denna stuga eller görs det i vanliga hemmet?
  Men absolut härligt med det enkla livet som en stuga innebär. :)
   
 4. K
  Medlem · 116 inlägg

  Kallens

  Medlem
  Principen självhushåll och off-grid i sig är nog sällan miljövänligt. Som du säger är det nog svårt att producera t.ex. värme effektivare och miljövänligare än i de stora värmeverken. Egna batterier för el låter inte heller så miljövänligt, istället är det nog den låga konsumtionen som är det miljövänliga i "off-grid".
   
 5. S
  Medlem · 117 inlägg

  Staffan-N

  Medlem
  Sen kan det nog ligga något I att man snålar mer när man behöver jobba för resurserna. Blir inte så mycket bombastiska julbelysningar på fasaden kanske :D Men de restriktiva tankegångarna kan man ju applicera även i en villaförort.
   
 6. S
  Medlem · Uppsala · 984 inlägg

  Strontus

  Medlem
  Att elda med ved är iofs koldioxidneutralt, men knappast gasolen eller elverket som hon skulle behöva köra om hon bodde där även på vintern.
   
  • Laddar…
 7. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Vischan · 1 257 inlägg

  Darling McFluff

  Trädgårdsfixare
  "Lever off grid"

  Intressant ämne såklart, men när man säger att man "lever off grid" så menar man på årsbasis. Inte att man har ett fritidsboende utan elanslutning, det är relativt vanligt.

  Aftonbladetvarning på artikelrubriken.
   
  Redigerat 25 aug 16:46
 8. Mikael_L
  Medlem · 42 000 inlägg
  Hon har en dröm om att leva året om, tänkte prova ett år, men först öka på batterikapaciteten, och kanske solcellerna lite.

  Men sanningen är ju dock att det är i praktiken omöjligt att ha ett åretruntboende på samma sätt.
  Det är omöjligt (i praktiken) att ha en så stor batteribank att man överbryggar Nov-Feb.
  Och att fylla all yta på ön med solpaneler (800 m2 var det väl) för att klara av att köra lite belysning och kyl/frys under december är ju inte heller vare sig vettigt eller praktiskt görbart.

  Så alternativen är ju att helt enkelt antingen fimpa elen helt de 4 mörkaste månaderna (och leva som på 1800-talet, med ved, vaxljus, ha maten ute i snön etc) eller knattra igång elverket en stund, en gång om dagen, under dessa mörkaste månader.
  Det går definitivt, och även elverks-körningen blir nog billigare än en elanslutning med alla sina fasta årliga avgifter.
  Och ved som värme kommer ju alltid, året om, vara det som krävs för uppvärmning, och ved eller gasol för spisen.


  edit:
  En bränslecell kan ju dock vara ett trevligt alternativ till elverket. Jag tror inte att den blir direkt något dyrare i drift än ett bränsledrivet elverk, båda tillverkar väl kWh som kostar ungefär 10kr styck.
  https://www.hjertmans.se/produkter/el-belysning/bransleceller/efoy-210-branslecell
   
  Redigerat 25 aug 17:07
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · 117 inlägg

  Staffan-N

  Medlem
  Tycker inte man kan kalla något för koldioxidneutralt om man inte ser till att ständigt balansera förbränning med ny tillväxt av biomassa ;)

  (Läste iofs efter att jag skrev detta att sveriges virkesförråd växer mer än vi avverkar)
   
 10. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 557 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Man kan göra en hel del med gasol, tex kylskåp och spis.
   
 11. U
  Medlem · Kalmar · 67 inlägg

  Utasja

  Medlem
  Man kanske inte ens behöver kyl och frys under nov-febr.
   
  • Laddar…
 12. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 971 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Jo, men det är ju lite som att be folk äta kakor när brödet är slut. Om man istället för elanslutning kör egen förbränning av fossila bränslen är det ju bara just elnätet man gjort sig oberoende av.
   
 13. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 557 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Jo, men off-grid innebär väl just fasta elnätet? Inte att man blir självförsörjande. För då får man nog hålla sig till vedspisen och iskällaren. Och käka mycket potatis och konserver...
   
 14. N
  Medlem · 245 inlägg
  En ö för en Miljöpartist, då lyser solen året om och vinden blåser stadigt.
   
  • Laddar…
 15. Emma242
  Allvetare · Sörmland · 256 inlägg

  Emma242

  Allvetare
  "Sommarstuga med enkel standard" blir buzzwordet "off grid". Har själv en sån sommarstuga, och det finns många sådana i Sverige fortfarande. När vår sommastuga byggdes av sambos farfar var det aldrig tal om el och vatten, det var knappast ovanligt då. Tvärt om. Först de senaste 10-15 åren har väl stugorna fått el, vatten och fiber. Ofta i samband med att många av dem blir mer eller mindre permanentboende.

  Hur kommer det sig att det här har vänts till något "nytt" och intressant?
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.