Byggahus.se

Hundklor - olja eller lack ?

 1. P
  Medlem · 125 inlägg

  pool

  Medlem
  Har tänkt lägga in ett nytt parkettgolv i vardagsrummet. Har dock konstaterat att lackade golv och hundklor inte går så bra ihop. Någon som har erfarenhet av hundar+ oljade golv ? En annan fråga: Har en stor och tung bokhylla som det blir svårt att flytta på varje gång man skall olja in golvet. Kan man fuska med detta och bara underhållsolja dom fria ytorna ?
   
 2. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Hundklor - olja eller lack ?

  Varför lägga parkett? Vi har både hund och barn och det bästa är stengolv eller klinker, tycker vi. Ursnyggt dessutom!

  Annars tror jag det är hugget som stucket ur hållbarhetssynpunkt huruvida du har lackat eller oljat trägolv, tyvärr... Hundtassar är är det värsta man kan tänka sig för trägolv. Barn är också duktiga på att förstöra dem...
   
 3. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Hundklor - olja eller lack ?

  Oljade golv är tåligare för repor. Lackade golv tåler vätskor bättre och kräver inget underhåll (bortsett från omlackering). Du kan fuska och bara underhålla de fria ytorna.
   
 4. G
  Medlem · 6 970 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Hundklor - olja eller lack ?

  hundar "fäller ut" klorna när dom springer/rivstartar på glatta underlag. Välj något mindre glatt eller mycket hård yta för golvet. Klinker och Pergo av god kvalitet hör till dom hårda ytor som klarar hundklorna utan att repas. Har haft båda sorter och var nöjd. Vi bytte hus och nu är det oljad ekplanka i köket som jag är rätt nöjd med trots hundvikt ca 40kg .... repor finns men ej så tydliga ;). Köket är litet så där kan hundarna inte få så stor fart och oftast går snält :). Har också gammalt ekparkett som är nylackat med det hårdaste vattenburen lack som vi kunde hitta men jag kan inte säga något med säkerhet eftersom den lackerades för knappt ett halv år sen. Just nu ser det OK men vet ej hur länge till ;).
  Hur som helst välj en mycket hård träslag oavsett om den ska lackas eller oljas. Ingen olja eller lack hjälper om själva träet under är mjukt.
  gaia
   
 5. yonna
  Medlem · Österlen · 6 827 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Hundklor - olja eller lack ?

  Min erfarenhet med (numera endast 30 kg tung jycke) är att lackade golv är förkastligt.

  Oljade blir 'snyggare repigt' och reparerar sig själv lättare. Och precis som gaia skriver - välj så hård parkett som möjligt och också rejält slipbar parkett.

  Då kan du fixa golven innan en ev försäljning en dag! Seriösa husspekulanter har en förkärlek för hus med snygga/välbevarade golv  ;). Om du då krasst räknar med uppfräschning den dagen kan du skippa att plocka bort bokhylleväggen vid ditt kontinuerliga underhåll av golvet.
   
 6. R
  Medlem · 102 inlägg

  rudivoller

  Medlem

  Re: Hundklor - olja eller lack ?

  Vi har en hund som gärna sätter klorna i parketten. Vi har lackad massiv stavparkett. Inte en repa syns med blotta ögat då vi har matt lack. På högblank lack syns reporna direkt.

  När det gäller oljade golv syns kanske inte reporna, men däremot blir det inte så snygga mörka fläckar från hundens tassar. Hunden svettas nämligen från tassarna. Så se upp för oljade golv!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.