Byggahus.se

Höjdrädd...

 1. D
  Medlem · 130 inlägg
  Någon här inne som vet någon bra utrustning att rekomendera till en höjdrädd "takläggare"?
  Hellre dyrare än snikbilligt, har fått för mig man inte skall snåla med livet :)

  Har tittat på säkerhetsselar och vill ha en som är pålitlig OCH som hjälper till att avlasta kroppsvikten så mer energi kan läggas på takarbetet.

  Skor? Några som är bättre än andra?

  Nu efter stormen så rök det en hel del nockpannor som slogsönder tegelpannor på vägen ned från taket. Så det behövs utrustning omgående.


  Så vad har ni för utrustning, hur gör ni och framförallt finns det terapi att gå mot takrädsla :D


  Vänl,,,
  Tobbe
   
 2. M
  Moderator · 11 123 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Jag fuskar lite och använder min klättersele fäst i ett träd på andra sidan. En klättersele är såvitt jag vet inte godkänd för takarbeten men duger den för att stoppa ett 16 meters lodrätt fall vid en bergvägg så ska den nog klara en 5-6 meter från ett tak också.

  Klätterskor är också en trevlig sak att ha vid takjobb. Dess gummi är så mjukt att man får ett ruggigt bra fäste på hala tak.

  Bästa sättet att bota rädslan? Att druta ner sa de på klätterkursen ;) Dock med sele påtagen så att man lär sig att det inte är farligt
   
 3. ByggaNytt
  Medlem · 2 711 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Köpte tidigt en beggad riktig byggställning som är kanoon!

  Naturligtvis lite overkill för dina behov just nu men jag använde den senast när mina snörasskydd monterades:
  [​IMG]
   
 4. D
  Medlem · 130 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Precis där med klättersele har jag tänkt också, men det går att "släppa" efter repet så man kan gå runt på taket och säkra av efter hand eller är det en spärr typ säkerhetsbältet i bilen?

  Klättarskor, bra ide! Var köper man bra sådana? Sportbutikerna eller specialist?


  >ByggaNytt
  Jo en sådan vore hur nice som helst, kommer jag över någon som räcker till 2-våningshus så slår jag till direkt =)
   
 5. P
  Medlem · 2 568 inlägg
 6. M
  Moderator · 11 123 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Det finns repbromsar som gör att du kan släppa efter eller fira i godan ro. Jag skulle rekomendera en specialistbutik och en automatisk repbroms
   
 7. V
  Medlem · 60 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  ...Klätterskor [/quote]...

  Hmm jag klarar mig med en klätterska :D
   
 8. saturnus
  Medlem · 3 679 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Arbetar man lungt och metodiskt, kan inte jag se någon risk med Ditt takarbete. Tar inte mer än 1 minut att lägga i en ny takpannan, skall man då dessutom joxa med rep eller selar, blir nog risken att man kommer av sig. För du upp pannorna eftersom du går uppåt taket, så går du på bärläkten som en regäl stege. Gympaskor och knäskydd kan rekommenderas. Använder du en lätt alustege för att komma upp till taket, så se till att bind fast denna i takrännan. Känns det inte helt rätt, att vara däruppe, så överlåt jobbet till någon annan.
   
 9. D
  Medlem · 130 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Lånade en sele av en kompis som hade en "proffs"historia med en typ av fallskydd som påminner om ett bilbälde på 2,5 meter. Helt plötsligt gick det att gå på taket utan att fötterna gled undan hela tiden :)
  Nackdelen var just 2,5 meters längd så det blir till att skaffa minst 5 meter för att kunna jobba på ett bra sätt på taket.


  Efter att ha gått på taket i omgångar så kan man nu konstatera att det var betydligt fler pannor som var dåliga än vad man såg från backen... pannor som bara var lite frostsprängda hade ett härligt jordlager under sig (gammalt spåntak som undertak). Förra ägarna har nog inte varit uppe på taket på 15 år ser det ut som...
   
 10. vespaman
  Medlem · 871 inlägg

  Re: Höjdrädd...

  Lånar tråden lite, eftersom jag &så är nybörjare på att kravla på taket, och relativt höjdrädd.. :surprised:

  Mitt tak lät jag lägga om för några månader sedan eftersom det var dags (läckte in osv). Lät killarna lägga nytt Vittinge(stavning?) tegel.
  Nå, nu måste jag upp på taket eftersom stormen slet loss en plåt på ena skorstenen, och det är lika bra att vänja sig vid att klättra upp.

  Så nummer ett: Kan man gå på tegelpannorna, eller ska man försöka skjuta undan dom, eller är tekniken att försöka gå runt på alla fyra, så man minskar trycket på en enskilld panna?
  Jag antar att man inte skjuter undan dom; så finns det någon punkt på pannorna som man ska undvika att trampa på?

  Daytrader; hade du alltså klätterskor, eller gympadojjor?
   
 11. MathiasS
  Medlem · 27 586 inlägg

  Re: Höjdrädd...


  Man kan gå på tegelpannorna. Kliv mitt på och undvik att kliva på mer än en i taget (därmed inte sagt att du ska hoppa fram på ett ben..). Tar man det lite lugnt när man går så är det inga problem, i synnerhet inte om du har nya friska pannor. Ibland vrids pannorna ur läge när man går på dom, titta där du gått så pannorna ser ut att ligga ok när du är klar.
   
 12. GoForIt
  Medlem · 4 933 inlägg
  Moderna betongpannor kan vara såphala när de är fuktiga..