Byggahus.se

Höjd reporänta ger svallvågor för boräntorna

 1. U
  Verktygstokig · 1 039 inlägg
  Fördelen med att binda är att man kan vara mer förberedd och agera utefter framtisdanalyser.
  Vår ränta på 1.17% går ut 2024 men vi avsätter pengar som om vi hade haft 2% ränta vilket kommer göra att vi inte får världens smäll 2024 när bolånen är uppe på 3-4%. Då kan vi jämna ut utgifterna med bufferten.

  alla som sitter här och åker på smällen nu när ni får binda om lånen i sommar. Det har ju varit på tapeten länge att de skall höja repo, sen att de gör det 1 år tidigare gör ju inte så stor skillnad på erbjuden ränta eftersom man binder ett tag framåt. Bankerna tar ju höjd för det när man blir erbjuden räntan.
   
 2. S
  Medlem · 9 inlägg

  Swarley

  Medlem
  vår går också ut 2024 och har gått i tankar att binda om på en femårig nu ett tag, men har ändå landat i att låta 1.18% räntan leva i två år till och se hur marknaden landat, med risk för att den är uppemot 4-5%.

  att binda om mot en 2-3% ränta nu mot att ha 1% och sedan ~4% i två år tänker jag tar ut varandra och då handlar det om vart vi kan vara om ca 5år, vilket är väldigt svårt att spå om.
   
 3. I
  Medlem · Västra Götaland · 2 358 inlägg

  InsidersUnited

  Medlem
  Även om man bara läst lite ekonomi så hade man kunnat räkna ut att alla pandemipengarna skulle leda till inflation vilket gör att centralbankerna måste höja räntorna.... Jag band halva mitt bolån januari 2021 på 5 år 1,32%, andra halvan december 2021 på 7 år 1,70%. Jag kan ha helt fel och räntor och inflation toppar här, men jag band framförallt för att jag trivs med mina månadskostnader på lånen.

  Framförallt inflationen tror jag inte kan gå så jättemycket högre, 8-9% i USA måste ju vara när någon typ av rekord.

  De som är tungt belånade kan bara hoppas på att det blir lite sämre ekonomiska tider och att centralbankerna inte hinner höja så mycket. Och att de jobbar i en branch som inte är så konjunkturkänslig.
   
  Redigerat 29 apr 2022 10:46
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · Österbotten · 5 347 inlägg

  DennisCA

  Medlem
  Behövs nog lite inflation i systemet.
   
 5. Excel
  Husägare · Dalarna · 1 435 inlägg

  Excel

  Husägare
  Klokt inlägg, vi är i en ny situation, vi kan ha deflation om 2 år beroende hur det hela utvecklar sig. Det är snabba kast nu.
   
  • Laddar…
 6. V
  Medlem · Göteborg · 387 inlägg

  vik_tor

  Medlem
  Ja, journalisterna bör kanske ställa en följdfråga till Magdalena Andersson med ovan scenario, men det gör dom ju aldrig.
   
 7. V
  Medlem · Göteborg · 387 inlägg

  vik_tor

  Medlem
  Bra för alla med fastigheter. Speciellt hyresfastigheter. Hyresgästerna får stå för den högre räntan på fastighetslånen, och inflationen äter upp lånen.
   
 8. Buford
  Husägare · Halland · 424 inlägg

  Buford

  Husägare
  Samtidigt har det ju inte varit tyst från de som varnat om problemen med en sådan anpassning. En dag kommer räntorna gå upp, det vet ju alla. Sen förstår jag att det inte "bara" är att tänka på att räntorna kommer gå upp och anpassa sig för det i alla lägen. Men sett alltför många i min bekantskap som tagit beslut som tyder på att de trott att den låga räntan vore här för att stanna i all evighet, och det blir ju såklart problematiskt när verkligheten inte ser sådan ut.
   
 9. F
  Medlem · 275 inlägg

  fridde

  Medlem
  Hur kan man tycka att inflation är bra? Ja lånen minskar i reala termer, men det gör även dina tillgång t.ex pensionsavsättningar etc.
  Det kommer bli en intressant avtalsperiod i år, men jag skulle inte bli förvånad om de generella löneökningarna är strax över 2% vilket ger att vi får reallönesänkningar. Det kommer vara stor press på parterna att inte öka inflationstrycket ytterligare.1
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.